zondag 27 juni 2010

Slotavond

Ook voor De Pionier is het seizoen '09-'10 weer voorbij. Wat nog restte was de snelschaakfinale, de prijsuitreiking en het gezellige samenzijn voor de niet-snelschakers.

Het programma voor deze avond zag er vrij eenvoudig uit: eerst de helft van het snelschaken, dan een pauze met daarin de prijsuitreiking en daarna de andere helft van het snelschaken. Intussen speelden de andere aanwezigen een doorgeefschaaktoernooitje o.l.v. Jan van Huizen.
De snelschaakfinale werd bestreden door liefst 4 oud-snelschaakkampioenen (waarvan eentje ook nog eens clubkampioen was geweest), een oud-bekerwinnaar en een oud-clubkampioen, die ook beker winnaar was geweest. Een te vrezen gezelschap dus!
In de beide voorronden (vermomd als Kerst- en Paastoernooi) hadden zich 6 spelers weten te kwalificeren, waarvan zich echter 2 hadden afgemeld en dus vervangen dienden te worden. Het gevolg hiervan was dat Ernst-Jan Pluim Mentz (oud snelschaakkampioen en zich geplaatst met tweemaal een 100%-score en daardoor de grote favoriet voor de titel), Jan van Dam (oud snelschaak- en clubkampioen en zich ook in beide voorronden geplaatst), Rick Verheij (oud clubkampioen en bekerwinnaar en geplaatst via het Paastoernooi), Fred van Wieringen (oud bekerwinnaar en geplaatst via het Kersttoernooi), Jaap Santifort (oud snelschaakkampioen en geplaatst dankzij de afwezigheid van de geplaatsten Ad van der Ree en Frans Troost) en Bonne Faber (oud snelschaakkampioen en, net als Jaap, als invaller geplaatst).
Om tot een "officieel erkende competitie" te komen werd allereerst geloot voor een startnummer, waarna de strijd van start kon gaan. Meteen al lieten de favorieten zich van hun snelschaakkant zien, hoewel de winst van Fred op Jaap misschien iets minder verwacht was. Fred viel dan ook in de tweede ronde terug door van Rick te verliezen. Jan kwam bij hem langszij door ook van Jaap te winnen. In ronde 3 bleven Ernst-Jan en Rick hun favorietenrol aanhouden door van Jaap en Jan te winnen en Fred werd achtervolger dankzij winst op Bonne. Ronde 4 bracht het belangrijke duel tussen de lijstaanvoerders en Ernst-Jan toonde zich daarin de sterkste. Daardoor kon Fred - winst op Jan - dichterbij plek 2 komen, terwijl onderin Jaap van zijn hatelijke nul werd verlost via winst op Bonne, die een traditie leek te zijn begonnen met een 0 in elke partij!? Tenslotte de laatste ronde voor de pauze, waarin Ernst-Jan "doordenderde" via winst op Fred en ook Rick zijn "foutje" in de vorige ronde goedmaakte met een overwinning op Jaap.
Na een korte pauze werd de prijsuitreiking gedaan door voorzitter Jan Straatman en competitieleider Fred van Wieringen. Ze konden de prijzen uitreiken aan resp. Wim Noordermeer (als winnaar van schaduwgroep 3), Michiel Landman (winnaar van schaduwgroep 2), Ernst-Jan Pluim Mentz (winnaar schaduwgroep 1 en ook clubkampioen), Ernst-Jan Pluim Mentz (bekerwinnaar dankzij een ½-1½ overwinning op Frank Sträter), Ernst-Jan Pluim Mentz (meest succesvolle speler in het afgelopen seizoen voor de RSB-competitie) en Michiel Landman (winnaar van de progressieprijs). Voor het snelschaken moesten er nog 5 ronden worden afgewerkt.
Daarin bleven Ernst-Jan en Rick doorgaan op de ingeslagen weg, terwijl Jaap wraak nam op Fred. Maar in de volgende ronde kwam er een eind aan Rick's plannen (naar later bleek), ingeluid met verlies van Fred. Ernst-Jan won opnieuw, nu van Bonne. In ronde 8 wonnen de 3 winnaars uit ronde 7 opnieuw, terwijl in ronde 9 Jan een stapje terug moest doen dankzij Fred. Tenslotte kwam in ronde 10 toch nog puntverlies voor Ernst-Jan en meteen ook de eerste en enige remise uit het toernooi. Fred wist hem namelijk een verdiend halfje af te troggelen en eindigde daarmee als tweede over-all. Bonne bleef zijn verliestraditie de hele avond trouw, vanaf ronde 7 voegde Rick zich daarbij.
De eindstand tenslotte werd als volgt:

Nr.Naam     r.1 r.2 r.3 r.4 r.5 r.6 r.7 r.8 r.9 r.10 Tot. Plek

1  Rick      1   1   1   1   0   1   0   0   0   0    5     3
2  Fred      1   0   1   1   0   0   1   1   1   ½    6½    2
3  Jan       0   1   0   0   1   0   1   1   0   1    5     4
4  Ernst-Jan 1   1   1   1   1   1   1   1   1   ½    9½    1
5  Jaap      0   0   0   1   0   1   0   0   1   1    4     5
6  Bonne     0   0   0   0   0   0   0   0   0   0    0     6

Na afloop hiervan werd ook de prijsuitreiking hiervan verricht, voorafgegaan door het vermelden van de eindstand van de doorgevers. Daarin bleek de enige vrouwelijke aanwezige (Sheila de Jonge) alle mannen te slim af geweest te zijn, daarbij nog wel een beetje geholpen door Wim Noordermeer, die haar, voor deze avond (!?) als partner was toegewezen.
In zijn slotwoorden keek de voorzitter terug op een geslaagd seizoen (promotie van beide RSB-teams en ook een interne competitie zonder veel problemen) en vooruit naar het ZAS, dat de donderdagavond beide zomermaanden juli en augustus zal vullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten