zaterdag 12 juni 2010

Ronde 37

De clubkampioen is bekend, de kampioenen van de groepen 2 en 3 echter nog niet. Vooral in groep 2 is het, na deze ronde, superspannend geworden.

Clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz heeft in de laatste ronden alle spelers uit de top-10 zo langzamerhand tegenover zich gezien. De laatste daarvan was de nummer 10, Alex van Wieringen en nu is Alex ook geen top-10 speler meer!? Maar, hij staat nog wel boven zijn vader, wat voor hem natuurlijk een kwestie van "persoonlijke plicht" is geworden!? Ook in deze partij probeerde hij dit voor ogen te houden. Maar hij werd toch langzamerhand teruggedrukt, wat er tenslotte de oorzaak van was dat hij een stuk inleverde en daarna geen heil meer in een vervolg zag.
Voor de titel van kampioen in schaduwgroep 2 kreeg Jan Straatman de opdracht tegen (nog) heersend clubkampioen Jan van Dam op te boksen. Hij deed daar zijn uiterste best voor, stak veel bedenktijd in zijn stelling en had zelf het gevoel dat zijn stelling kansen bood. Zijn tegenstander dacht daar echter duidelijk anders over en bewees zijn gelijk daarin ook in het eindspel.
Het spannende in deze groep was eigenlijk wel te danken (wijten?) aan de uitslag van de partij tussen Michiel Landman en Bonne Faber. Na een vrij normale openingsfase ging Michiel fris van de lever in de aanval op de koningsvleugel en bracht al zijn zware stukken naar de g-lijn. Ter verdediging was Bonne ook wel verplicht dit enigszins te kopiëren. Michiel's aanval stokte echter en Bonne leek het over te kunnen nemen. Echter, waarschijnlijk ook tot Michiel's verbazing, Bonne bood remise aan, misschien geïmponeerd door de eerder ten toon gespreide aanvalslust. Hierdoor zakte Jan Straatman net onder Michiel op de ranglijst (verschil slechts één punt!) en wordt de laatste ronde erg spannend.
Jan van Baardwijk kreeg te maken met Arie Bliek, die vorige ronde voor een grote verrassing had gezorgd. Zou hij dat ook nu kunnen? De partij ging in ieder geval lange tijd vrij gelijk op, wat Jan er op een gegeven moment toe bracht om remise aan te bieden. Maar Arie is een nieuwsgierig persoon en daarmee iemand, die graag wil weten hoe een stelling af gaat lopen. Dus hij wees het aanbod af en kreeg een poosje later het deksel op de neus.
Na weer een periode had Frans Troost tijd gevonden de club weer eens te bezoeken en hij vond Wim Noordermeer, de lijstaanvoerder van schaduwgroep 3, tegenover zich. Er ontwikkelde zich een spannende strijd en dus was er lange tijd weinig over te zeggen, wie er zou winnen of dat de partij misschien in remise zou eindigen. Maar Frans zag op een gegeven moment het licht, dat bij Wim aan het uitgaan was. Met als resultaat, dat Frans de partij won.
Toch wel gespannen begon Fred van Wieringen aan zijn partij tegen Tim van der Hart. Immers, vorige week had hij van Arie Bliek verloren en Tim stond, op papier althans, hoger op de ladder. Maar Fred wist een goede partij op het bord te brengen en Tim werd teruggedrongen. Het centrum werd vastgelegd en Fred probeerde op de damevleugel een doorbraak te forceren. Dat lukte ook wel, Tim werkte ook wel een beetje mee. De beide koningen werden naar de bedreigde vluegel gemanoeuvreerd en Fred wist, met de nodige pijn en moeite, toch de partij te winnen en zodoende vlak achter zoonlief Alex te komen.
De leider van schaduwgroep 3 had dus verloren, zijn eerste achtervolger, Wim den Heijer, zou daar dus van moeten profiteren. Maar zou Sheila de Jonge daaraan mee willen werken? Nee dus, later op de avond, Wim gevraagd naar zijn resultaat, meldde hij wat bedrukt: "Ik heb verloren".
Jannes van Halen mocht het proberen tegen Frits van der Veeke en Jannes bleek in goede vorm. Getuige de reacties, die zo nu en dan uit hun hoek kwamen, was het een leuke partij en kregen beiden wel kansen, Jannes was uiteindelijk toch degene, die ze wist te verzilveren.
Een partij van jewelste speelden Leo Stelloo en Frits Wilschut. Eigenlijk vooral Leo want hij zorgde er voor dat het water Frits aan de lippen kwam. Verder lukte echter niet, hoewel Leo hem (figuurlijk) wel helemaal kaal plukte. Dan moet je het echter wel af weten te maken, Leo liet Frits echter onnodig ontsnappen naar pat en dus remise.
Tenslotte Sidney Noordijk en Trudy Angeneind. Al bijna het hele seizoen de lijstduwers van de vereniging mochten ze nu weer eens tegen elkaar spelen. Wat allemaal op het bord gebeurde, daar heb je misschien wel een behoorlijk aantal bits en bytes voor nodig om het allemaal te vertellen, hier dus dat lange verhaal kort gehouden en slechts vertellen dat Sidney uiteindelijk wist te winnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten