zondag 16 mei 2010

Ronde 33

Helaas kon de geplande massakamp tegen Ontspanning niet doorgaan aangezien heel wat leden van beide verenigingen inderdaad voor ontspanning hadden gekozen, maar dan zonder schaakspullen. Nu werd een "gewone" competitieronde gespeeld.

Ernst-Jan Pluim Mentz kon laten zien hoe hij met voorzitters omgaat want Jan Straatman werd nu, dankzij goede resultaten de laatste tijd, aan hem gekoppeld. Jan kreeg ook nog eens de gelegenheid zijn geliefde openingssetup te spelen. Maar Ernst-Jan toonde zich niet onder de indruk en speelde Jan, zoals bij een dergelijk ratingverschil te doen gebruikelijk, van het bord. Maar schaakmoed (of was het bittere noodzaak?!) kan Jan toch niet ontzegd worden, hij gaf zijn dame voor een toren en een loper, werd later echter wel matgezet op de damevleugel.
Dat het vaak een janboel is bij De Pionier mag je uiteraard niet stellen, ditmaal echter wel aan het bord van Jan van Baardwijk en Jan van Huizen. De leider van de Pionierjeugd leerde zijn meester kennen want meestal is hij degene met de minste resterende bedenktijd zo halverwege de partij. Nu echter had hij nog dik 40 minuten over terwijl de klok van Van Baardwijk al seconden aan het tellen was. Maar al die gebruikte bedenktijd leverde hem eigenlijk slechts windeieren aangezien hij degene was die tenslotte zijn koning om moest leggen.
Voor het eerst dit seizoen werd er een familieruzie op het spel gezet, Fred van Wieringen kreeg zoon Alex tegenover zich. Hij probeerde nog te sussen door aan het begin te vragen "Wat is je naam ook alweer?" maar daar kreeg hij alleen de lachers mee op zijn hand, Alex trok zich er niets van aan. Langzamerhand gaande de partij ging het er steeds meer op lijken dat hetzelfde resultaat als bij voorgaande ontmoetingen genoteerd zou gaan worden want Fred kreeg het betere van het spel. Maar hij overspeelde zijn hand door een sterk lijkende zet te spelen, waarmee hij een loper in de aanbieding deed t.o.v. een pion. Deze pion stond echter gepend en leek daardoor verloren te gaan met vijandelijke troepen in het eigen domein binnendringend voor Alex. Hij wist echter een minstens zo sterke zet te spelen, waardoor de problemen voor Fred zich steeds meer opstapelden. Deze avond bleek verder niets van die familieruzie, het weekend kan echter heel vervelend zijn geweest voor vader en zoon!
Een stukje De Pionier-Ontspanning (of moet je zeggen Ontspanning-De Pionier?) werd het wel aan het bord van Bonne Faber en Frans Troost, beiden dubbellid. Ze kwamen weer een stukje verder in het uitdiepen van de altijd gespeelde openingsvariant. Maar Bonne miste wat later wel de winnende voortzetting en werd nu door Frans in een moeilijke hoek gedrukt. Maar Frans zag zelf blijkbaar ook geen dwingende voortzetting en bood derhalve remise aan, wat vrij snel werd geaccepteerd.
Arie Bliek kreeg te maken met Sidney Noordijk. Arie speelde zijn eigen rustige spelletje, terwijl Sidney meer over zijn notatie dan zijn zetten leek in te zitten. Zijn (te) snelle spel kostte hem dan ook materiaal, op een gegeven moment zelfs de dame. Daarzonder houdt men het meestal niet zo lang meer uit, wat nu ook Sidney kan beamen.
Weer een moeilijke avond was weggelegd voor Frits van der Veeke. Hij kreeg te maken met Tim van der Hart en dan moet je soms wel sterk in je schoenen staan. Frits stond dat niet en Tim ging met het punt aan de haal.
Tenslotte Ger Croonenberg en Leo Stelloo. Ger speelt de laatste tijd redelijk snel, terwijl Leo alle tijd nam voor zijn zetten. Maar dat brak hem later op, hij wist niet de vuist te maken, die nodig was om Ger te verslaan. Sterker nog, hij verloor op tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten