dinsdag 2 april 2024

Paassnelschaak

Het tweede deel van het drieluik om de snelschaakkampioen van De Pionier te bepalen. Rond de Kerst werd deel één gespeeld, nu dus deel twee en uit die beide delen plaatst zich dan een zestal om de titel van snelschaakkampioen van De Pionier '23-'24 te behalen. Het aantal belangstellenden was wat kleiner dan dat van rond de Kerst, toch mocht er sprake zijn van meer dan twintig deelnemers.

Er blijken toch altijd weer leden te zijn, die het speelrooster niet steeds volgen want zowel Jan van Baardwijk als Frits Wilschut waren naar de locatie gekomen in de mening dat er "normaal" schaken zou zijn. Dat bleek voor Jan niet zo'n probleem te zijn maar Frits gaf meteen aan in dat geval niet mee te willen doen. Na enig aandringen liet hij zich toch verleiden om mee te doen en als beloning daarvoor mocht hij in de eerste ronde tegen Ernst Jan Pluim Mentz spelen. Na afloop van de avond gaf hij aan eigenlijk helemaal niet gezien te hebben, wat z'n tegenstander voor zetten deed en het gevolg daarvan laat zich makkelijk raden. Hij zorgde voor het eerste punt voor Ernst Jan. Ook een eerste punt was er voor Michiel Landman en daar zorgde - waarschijnlijk tegen zijn zin - Rob van Wijgerden voor. Leo Stelloo kreeg deze ronde te maken met Bonne Faber en leek daar zo van onder de indruk, dat hij het toernooi begon met het "in" laten staan van zijn dame, wat hem dus een eerste punt kostte. Ook Michael Smalheer startte het toernooi niet helemaal naar wens en daar zorgde Wilco Baartmans voor. Een volgende nederlaag was er voor Albert Bijzitter, Jan van Huizen bleek te sterk voor hem. Thomas Ammerlaan begon het toernooi met winst tegen Baris Kinis en het zelfde deden Bart Westdijk en Martijn van Dam tegen resp. Jan van Baardwijk en Wim Noordermeer. Rik Verheij moest er eerst nog even in komen leek het wel. Hij verloor namelijk van Sheila de Jonge, net als Kees Breen van Julian Krabbendam, Ivan Jansen van Jan van Dam en Maurits Leentvaar van Tim van Huizen. Hiermee was de eerste schifting gemaakt tussen de deelnemers. De helft had een punt behaald en de andere helft was nog puntloos.

In de tweede ronde dus 12 winnaars tegen elkaar en dan ook de 12 verliezers. Als eersten dan Jan van Dam tegen Michiel. Michiel bleek nu niet opgewassen tegen Jan. Dan Bonne tegen Wilco en Bonne had hetzelfde geluk als in de eerste ronde want ook Wilco liet op gegeven moment zijn dame "in" staan en dus het tweede min of meer gelukkige punt voor Bonne. Jan van Huizen wist een goed punt te scoren tegen Bart, net als zoon Tim tegen Martijn. Een tweede punt was niet weggelegd voor Julian, hij verloor van Thomas. Sheila mocht het nu proberen tegen Ernst Jan en ook zij bleek te zwak voor hem. Dan de twaalf verliezers. Van hen wist Albert nu te winnen en wel tegen Michael. Jan van Baardwijk verloor ook in deze ronde en wel van Rik, terwijl Baris een punt scoorde tegen Kees. Wim verloor van Maurits en Frits van Leo terwijl Rob het volle punt scoorde tegen Ivan.

Opnieuw was het aantal zonder verlies gehalveerd en van hen deed Jan van Dam het beter tegen Bonne dan diens eerdere tegenstanders want Jan raakte zijn dame niet zonder meer kwijt en Bonne moest tenslotte het punt aan hem laten. Ook Ernst Jan scoorde zijn derde punt en Jan van Huizen werd zijn volgende slachtoffer. Ook Thomas won opnieuw, nu van Tim. Verrassend was nu wel de winst van Wilco op Michiel en het verlies van Rik tegen Rob. De verdere partijen kenden een te verwachten uitslag, bijv. het verlies van Bart tegen Sheila, de winst van Martijn op Albert en de winst van Maurits op Baris. Leo wist zijn succes uit de vorige ronde niet te herhalen tegen Julian, terwijl Ivan won van Jan van Baardwijk. Dan nog twee keer verlies voor een witspeler, Kees verloor van Frits en Michael van Wim.

Nu dus nog maar drie spelers met winst in alle drie hun partijen en daar bleef nog slechts eentje van over. Ernst Jan won van Thomas en Jan van Huizen versloeg Jan van Dam. Van de anderen met twee punten scoorden Tim (winst met zwart op Sheila), Bonne (gewonnen van Rob) en zowel Martijn als Maurits wisten beiden met zwart te winnen, resp. van Wilco en van Julian. Michiel en Wim wonnen beiden, met wit, van resp. Bart en Leo. En de eerste remise werd ook gescoord, tussen Baris en Ivan. Dan waren er nog drie zwartwinsten want Albert verloor van Rik, Frits van Michael en Jan van Baardwijk van Kees.

Er waren na ronde vier liefst zeven spelers met drie punten en één van hen mocht tegen vierpunter Ernst Jan en dat werd Martijn (met wit) en ook hij verloor. Van de overblijvende driepunters wonnen alle drie de witspelers. Tim versloeg Bonne, Thomas bleek te sterk voor Jan van Dam en Maurits won van Jan van Huizen. Van de nu volgende tweepunters (ook zeven!) wonnen Sheila van Wilco en Rik van Michiel, terwijl Rob verloor van Wim en Ivan (met 1½ pt.) won van Julian. Leo won weer eens, van de andere 1½-punter Baris terwijl Kees verloor van Albert en Bart won van Frits. Michael verloor dan weer van Jan van Baardwijk, die daarmee zijn eerste punt scoorde.

Dan een korte pauze om de inwendige mens wat te versterken, waarna de zesde ronde van start ging met meteen een toch wel grote verrassing want Ernst Jan liep tegen zijn eerste nederlaag aan en wel tegen Tim. Maurits wist nu van Thomas te winnen, net als Jan van Huizen van Rik en Jan van Dam van Martijn. Bonne verloor van Sheila en Ivan scoorde zijn tweede remise met zwart, tegen Wim. Rob scoorde weer, hij versloeg Bart, terwijl Julian een punt scoorde tegen Albert. Dan drie winnaars met de witte kleuren en wel Michiel tegen Leo, Baris tegen Wilco en Jan van Baardwijk had de smaak te pakken, nu tegen Frits. Als laatste verloor Kees nog van Michael.

In ronde zeven bleek Ernst Jan zich hersteld te hebben van zijn nederlaag, hij won nu van Maurits. Tim daarentegen was blijkbaar zo van zijn stuk door die winst dat hij verloor van Jan van Dam. Zijn vader Jan wilde blijkbaar niet achterblijven want hij verloor ook en wel met zwart, van Thomas. Sheila speelt na afloop van de normale avond vaak nog enkele partijtjes tegen Wim. Wat daarvan de stand is weten ze zelf waarschijnlijk niet eens, nu wist Wim echter wel te winnen. Martijn versloeg Rob dan weer, terwijl Ivan zich twee keer schaak liet staan tegen Bonne en bij de tweede keer de partij dan maar opgaf. Albert won van Michiel, net als Rik van Baris. Wilco verloor van Jan van Baardwijk, die daarmee zijn minder goede start vrijwel goed maakte. Michael verloor van Leo, net als Frits van Julian. Tenslotte won Bart nog van Kees.

In ronde acht was het de beurt aan Jan van Dam om tegen Ernst Jan te spelen en ook Jan slaagde er niet in om een resultaat te spelen, net als Wim tegen Thomas. Tim won opnieuw, nu van Albert, terwijl Bonne niet opgewassen bleek tegen Maurits. Jan van Huizen, Rik en Michiel wonnen alle drie met wit van resp. Sheila, Martijn en Ivan. Aan het winstplan van Jan van Baardwijk werd een einde gemaakt door Julian, terwijl ook Leo verloor, nu van Bart. Dan tenslotte nog drie winstpartijen voor witspelers, Rob, Baris en Wilco wonnen van resp. Michael, Frits en Kees.

Door deze uitslagen werd Ernst Jan al zeker van de eindoverwinning als hij minstens remise zou spelen tegen Rik. Maar hij wilde meer en ook deze partij wist hij te winnen. Twee spelers met zes punten en beiden wonnen, Maurits van Jan van Dam en Tim (met zwart) van Wim. Thomas en Martijn wonnen beiden hun laatste partij, van resp. Michiel en Jan van Huizen. Verder verloor Albert van Sheila, won Bart (op het nippertje) van Bonne en Julian van Rob. Ook Jan van Baardwijk won weer, ditmaal van Baris, terwijl zowel Ivan als Kees als Frits nog een partij wonnen, van resp. Michael, Leo en Wilco.

Hiermee kwam een einde aan het Paassnelschaak, gewonnen door Ernst Jan met 8 uit 9, gevolgd door Tim, Thomas en Maurits, alle drie met 7 uit 9. Hiermee plaatsten ze zich alle vier voor de finale, nog aangevuld met Thijs en Jan van Dam, die zich met Kerst plaatsten met resp. 8½ en 6½ uit 9. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten