zaterdag 29 juli 2023

ZAS ronde 4

Opnieuw bleek weer, dat dit toernooi nog steeds nieuwe belangstelling blijft trekken. Er kwamen namelijk twee totaal nieuwe spelers af op de avond met vijf partijen met voor elke speler een kwartier bedenktijd, nu zonder het z.g. increment van enkele seconden per zet. Maar dat niet alleen, ook trok het toernooi daarnaast ook een drietal, wier laatste deelname al zo goed als een heel jaar was geleden. Desondanks brak de totaalopkomst geen record.

Thijs van Dam kreeg al weer Sheila de Jonge in de eerste ronde als een slachtoffer tegenover zich. Maar zo makkelijk als het hier lijkt ging het toch niet voor hem, tenminste, als je zijn commentaar achteraf kunt geloven. Desondanks was het eerste punt deze avond voor hem, waarmee hij een volgende stap zette richting de hoofdprijs van het toernooi. Daarvoor moet hij echter nog wel één ZAS-avond meespelen en hoog scoren. Een verrassing kwam op naam van nieuweling Jessie Tanis, die Rik Verheij het nakijken gaf en dus hoge ogen leek te gooien voor een prima klassering deze avond. De andere nieuweling, Albert Bijzitter, had al een aantal jaren niet meer geschaakt en wilde voor zichzelf zien wat er nog over was van zijn toenmalige schaakconditie. Dat mocht hij nu uit gaan vinden tegen Martijn van Dam. Maar een eerste hernieuwde kennismaking maakte hem wel duidelijk dat hij moest wennen aan het tempo. Hij speelde namelijk erg snel en daar wist Martijn goed van te profiteren door het punt te scoren. Tim van Huizen scoorde ook zijn eerste punt tegen één van de anderen met een hernieuwde kennismaking met het ZAS. Hoewel dat niet van een leien dakje ging tegen Adriaan Knulst. Beiden kwamen in grote tijdnood en hoewel Adriaan een betere stelling leek te hebben opgebouwd was hij toch degene, wiens vlag tenslotte viel. Dat ging echter beslist niet zonder slag of stoot, je kent het wel, in die fase vliegen de stukken over het bord en worden soms op de verkeerde plekken weer teruggezet. Tim was ook tevreden geweest met remise omdat het aan het slot zo gek was gegaan maar Adriaan stelde, dat zijn vlag gevallen was en dat tenslotte beslissend is. De verdere uitslagen in deze ronde gingen allemaal redelijk volgens verwachting, hoewel er daarbij uiteraard ook het nodige voorviel. Zo rekende Rien van der Molen zich misschien al een beetje rijk toen Bonne Faber pardoes een stuk weg blunderde maar die rekening kende voor Rien een nadelig slot, hij raakte zijn dame namelijk wat later kwijt en na nog wat materiaalverlies gaf hij gedesillusioneerd op. Leo Stelloo is geen speler voor een snel tempo, die enigszins in tegenstelling tot tegenstander Jan van Huizen. Dat bleek tenslotte ook wel uit de uitslag met dus een punt voor Jan. Ook Dik van der Pluijm bleek sterker dan tegenstander Jacques Kokshoorn, wat ook tot uiting kwam in de uitslag: Dik won. Hetzelfde gebeurde tussen Jan van Dam en Wim Noordermeer, ook hier won de witspeler. Michiel Landman speelde ook met wit, tegen Henk Pors en ook hier wist wit te winnen. Het gaat misschien wat eentonig worden maar ook de volgende witspeler wist zich het punt eigen te maken, Leon Struik deed dat tegen Casper Verbeek. Maar het eindigt niet eentonig in deze ronde want Jan van Baardwijk wist niet te scoren tegen Ivan Jansen.

Dan op naar ronde twee met elf winnaars uit de eerste ronde en dus ook elf verliezers. Die speelden zo veel mogelijk tegen elkaar en dat betekende nu voor Michiel dat hij tegenover Thijs kwam te zitten. Helaas voor Michiel betekende dat weer een punt voor Thijs. Jan van Huizen wist af te rekenen met Leon, hoewel hij daar wel het nodige denk- en rekenwerk tegenover moest stellen. Datzelfde gebeurde bij Bonne tegen Dik, hoewel hier het punt naar zwart ging. Ook Ivan ging een nederlaag tegemoet en Jan van Dam was daar de aanstichter van. Martijn haalde zijn tweede punt, ten koste van Jessie, terwijl Rik zich leek te hebben hersteld, nu wist hij van Tim te winnen. Dan de verliezers tegen elkaar en daar waren natuurlijk de nodige krachtsverschillen bij. Zo wist Adriaan van Wim te winnen en kon de eerste remise worden genoteerd, tussen Jan van Baardwijk en Casper. Sheila werd ingedeeld tegen Albert, die nu de andere kant van het tempogebeuren uitprobeerde. Nu dacht hij langer na over zijn zetten en bleek aan het einde van de partij te weinig van die tijd over te hebben. Dan wist ook Henk van Leo te winnen, terwijl Jacques de foutjes van Rien af wist te straffen door van hem te winnen.

In ronde drie kwam het eerste Van Dam-treffen en opnieuw bleek Thijs te sterk voor Martijn. Voor het verdere verloop kwamen nu eerst twee witoverwinningen: Dik won van Jan van Huizen en Jan van Dam versloeg Michiel, die duidelijk niet zijn vorm van vorige week had meegenomen. De partij tussen Jessie en Adriaan eindigde in winst voor laatstgenoemde, terwijl Leon clubgenoot Henk in bedwang hield door van hem te winnen. Ivan en Sheila vonden nu dat zwart weer eens aan de beurt was om te winnen, net als Jacques en Rik. Tim toonde zich ook te sterk voor Bonne, terwijl Jan van Baardwijk in deze partij niet opgewassen bleek tegen Leo. Dan nog twee keer winst voor de witspeler, dat kwam tot stand tussen Wim en Casper en tussen Albert en Rien.

Nu eerst een korte pauze, waarin ook verteld werd hoe een avondprijs kon worden verdiend. Die waren weggelegd voor de beste speler met 4½, met 3½ en met 2½ punt of voor de eerste daaronder. Dat zou dus een golf van remises te weeg kunnen brengen, terwijl Casper en Jan van Baardwijk, die al eerder remise hadden gespeeld, beiden hun laatste beide partijen zouden moeten winnen om er ook voor in aanmerking te kunnen komen. Dat lukte in eerste instantie wel aan Jan, die het punt wegsnoepte voor de neus van Rien. Maar niet aan Casper, hij verloor van Ivan. Het regende inderdaad een beetje remises. Eerst tussen Jan van Huizen en Adriaan, dan tussen Rik en Leon en tenslotte tussen Wim en Michiel en tussen Bonne en Jessie. Allemaal beweerden ze natuurlijk dat hun partij ook inderdaad potremise was maar daar bestonden toch wel enige twijfels over. In het tweede Van Dam-treffen verloor vader Jan van zoon Thijs, zoals al vaker dit ZAS-toernooi was gebeurd. Martijn en Dik gingen niet echt voor remise en de winst was hierbij voor Dik. Ook Sheila wist niet van Tim te winnen, net als in de laatste vier partijen waarbij steeds de zwartspeler de overhand had: Henk verloor van Jacques, Leo van Albert, terwijl de uitslag van de twee andere partijen hier al eerder werd gegeven.

In ronde vijf waren dus een aantal spelers, die geen remise mochten spelen wilden ze in aanmerking komen voor een prijsje maar dat lukte Jan van Huizen niet, met zwart speelde hij remise tegen Jacques. De eerste prijs zou niet gaan naar iemand met 4½ punt. Er waren nog twee spelers, die dat zouden kunnen bereiken en dat waren Thijs en Dik, die geen van beiden zin hadden in remise (misschien Dik wel?!) en het punt ging zodoende naar Thijs. Tim, die in goede vorm bleek, wist van Jan van Dam te winnen, net als Adriaan van Rik. Leon won van Sheila, terwijl er nog een remise bij kwam, tussen Ivan en Martijn. Tegen Albert wist Bonne vrij snel een goede stelling op te bouwen, alleen hoe die af te maken bleek nog moeilijk. Maar hij won tenslotte toch wel omdat de vlag van Albert viel. Michiel won nog van Jessie, net als Jan van Baardwijk van Wim. Een volgende remise kwam nog tussen Casper en Henk maar ze hadden te weinig punten om voor een prijsje te kunnen gaan. Als laatste verloor Rien tenslotte ook van Leo.

Dit alles bracht tenslotte een eindstand te weeg, weer met Thijs op de eerste plaats. Hij had alle vijf zijn partijen gewonnen. Tweede en derde werden, met vier punten, Dik en Tim. Omdat er niemand met 4½ eindigde zou degene met de meeste weerstandspunten van hen beiden de eerste prijs uit mogen gaan zoeken en dat bleek Dik te zijn met 15½ weerstandspunt. Tim had er twee minder. Dan twee spelers met elk 3½ punt, namelijk Adriaan en Leon en van hen had Adriaan de meeste weerstandspunten, dus ging de prijs naar hem. 12½ tegen 10 w.p. Hierop volgden twee spelers met 3 punten en wel Jan van Huizen en Jan van Dam, terwijl er een zevental eindigde met 2½ punt namelijk Rik (met de hoogste w.p.), Martijn, Michiel, Bonne, Ivan, Jacques en Jan van Baardwijk. Niet meer voor een prijs in aanmerking kwamen Sheila, Leo en Albert (alle drie met 2 punten),Jessie, Wim en Henk met 1½ punt, Casper nog met 1 punt en de puntloze Rien. Een volgende keer moeten de prijsjes misschien anders worden verdeeld. Dit alles heeft de volgende tussenstand voor de eindprijzen tot gevolg:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

15

15

15






60

1

2

Dik van der Pluijm

12

12

11

13






48

2

3

Martijn van Dam

11

12½

13

10






46½

3

4

Jan van Dam

11

12

11

11






45

4

5

Michiel Landman

9

10½

15

10






44½

5

6

Bonne Faber

10

9

11

10






40

6

7

Wim Noordermeer

11

10

7

8






36

7

8

Sheila de Jonge

8

10

3

9






30

8-9

9

Leo Stelloo

7

7

7

9






30

8-9

10

Ivan Jansen

10

9

----

10






29

10

11

Jan van Baardwijk

9

----

7

10






26

11-13

12

Jacques Kokshoorn

----

9

7

10






26

11-13

13

Tim van Huizen

13

----

----

13






26

11-13

14

Hans van Calmthout

12

----

11

----






23

14

15

Jan van Huizen

11

----

----

11






22

15

16

Michel Samsom

----

9

11

----






20

16-17

17

Rien van der Molen

----

8

7

5






20

16-17

18

Henk Pors

----

----

11

8






19

18

19

Jan Straatman

9

----

9

----






18

19-20

20

Johan Seinen

----

9

9

----






18

19-20

21

Casper Verbeek

----

----

7

7






14

21

22

Sjaak Nagtegaal

----

12½

----

----






12½

22

23

Adriaan Knulst

----

----

----

12






12

23-24

24

Leon Struik

----

----

----

12






12

23-24

25

Thomas Ammerlaan

----

11

----

----






11

25-28

26

Kees Breen

8

----

3

----






11

25-28

27

Alex van Wieringen

----

----

11

----






11

25-28

28

Fred van Wieringen

----

----

11

----






11

25-28

29

Jan van Genderen

----

10

----

----






10

29-30

30

Rik Verheij

----

----

----

10






10

29-30

31

Wim Schouten

9

----

----

----






9

31-33

32

Melvin de Vree

----

----

9

----






9

31-33

33

Albert Bijzitter

----

----

----

9






9

31-33

34

Kyra van Genderen

----

----

----






34

35

Ad van der Ree

----

8

----

----






8

35-37

36

Bart Westdijk

----

8

----

----






8

35-37

37

Jessie Tanis

----

----

----

8






8

35-37

38

Wilco Baartmans

----

----

7

----






7

38

39

Baris Kinis

5

----

----

----






5

39


Totaal

18

20

23

22






83


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten