zaterdag 15 juli 2023

ZAS ronde 2

Een hopelijk niet al te vaak voorkomend fenomeen: wel je fototoestel meenemen maar vergeten een plaatje te schieten!? Daarom een greep in het rijke archief, zodat er mensen op kunnen staan die helemaal niet aanwezig waren. Wel aanwezig waren ZAS-nieuwelingen. Een aantal spelers komt overigens speciaal voor het ditmaal gehanteerde snelschaakgebeuren.

Vergeleken met de eerste ronde kwamen er tien "nieuwe" spelers, in totaal echter twee spelers meer, dus acht spelers die er vorige week wel waren en nu niet. Nu, in de eerste ronde, waren er niet te veel verrassingen te noteren. De grootste zou je misschien Leo Stelloo tegen Rien van der Molen kunnen noemen, waarbij beiden geen snelschakers zijn. Rien wist desalniettemin te winnen. Een verrassing mag je het niet noemen, de winst van Ivan Jansen op Michel Samsom, vooral omdat de speelsterkte van laatstgenoemde - dus ZAS-nieuweling - bij de start van de avond nog niet bekend was. Ook het feit, dat Sheila de Jonge van Michiel Landman verloor was een beetje onverwacht. De andere uitslagen in ronde 1 leken redelijk voorspelbaar. Jacques Kokshoorn zal niet verwacht hebben dat hij van Thomas Ammerlaan zou winnen en ook Martijn van Dam moest Wim Noordermeer wel onder de duim kunnen houden. Een tweede ZAS-nieuweling - Pionierlid Bart Westdijk - was niet opgewassen tegen Sjaak Nagtegaal, net als Ad van der Ree Johan Seinen wist te verslaan. Bonne Faber wist ook dat Dik van der Pluijm de betere snelschaker van hen beiden was en ook Thijs van Dam had weinig moeite met Jan van Genderen. Diens dochter Kyra bleek niet opgewassen tegen de vader van Thijs, Jan van Dam. Dit maakt de eerste ronde compleet.

Snel werd verder gegaan met de tweede ronde, met de 10 winnaars tegen elkaar, net als de 10 verliezers. Er was desondanks toch wel verschil in sterkte tussen hen, bijvoorbeeld Rien verloor nu van Ivan, net als Michiel van Martijn. Sjaak bleek sterker van Thomas, terwijl Jan van Dam een goed snelschaakgevecht met Ad uitvocht. In vroeger jaren had Ad zich vaak de sterkste getoond maar de jaren zijn voor hem gaan tellen, nu won Jan dus. Ook Dik vond zijn meerdere, in Thijs. Dan de 10 verliezers. Na deze ronde waren dat er nog meer vijf. Want Bart verloor van Jacques en ook Jan van Genderen herstelde zich van zijn verlies tegen Bonne. Johan versloeg Kyra en Michel bleek sterker dan Leo. Tenslotte vochten Wim en Sheila hun zoveelste potje snelschaak uit en Wim werd daar de winnaar van.

Door de afgelopen ronden bleven er nu vijf winnaars, vijf verliezers en tien spelers met één punt over. Een partij met een voorgeschiedenis was die tussen Martijn en Jan van Dam. Ook nu met een vervelend slot want Jan pakte op een gegeven moment een stuk en zette dat ergens neer, liet het los en zou de klok indrukken maar bedacht net daarvoor dat er een betere zet was en voerde die "ook" uit. Maar Martijn was gespitst op onreglementaire zaken en claimde meteen de winst. Jan moest wel erkennen dat Martijn daarin gelijk had. Ivan had ook twee partijen weten te winnen en kreeg nu Sjaak tegenover zich. Daar wist hij dan niet van te winnen. Thijs moest, als vijfde van de winnaars, tegen iemand met één punt en dat werd Rien. Daarin bleek wel klasseverschil tussen de spelers te bestaan want Thijs liep al snel weer de zaal rond met opnieuw een punt op zak. Van de andere éénpunters speelden Ad en Wim tegen elkaar en wist Ad te winnen. Thomas verloor opnieuw, nu van Dik, net als Johan van Jan van Genderen en Jacques van Michiel. Dan de laatste éénpunter tegen een nog puntloze en Kyra bleef dat dankzij haar verlies van Michel. De zwartspelers waren nu in het voordeel want Sheila verloor van Bart, net als Leo van Bonne.

Ronde vier dan met nog drie ongeslagenen en dat bleef niet zo voor Sjaak want ook hij moest het snelschaaktalent van Thijs ondervinden. Dat werd ook het lot van Dik deze ronde tegen Martijn, terwijl de derde Van Dam uit de top, Jan, zich sterker toonde dan Ivan. Jan van Genderen moest ondervinden dat Michel wel iets van schaken afwist en Jan bekocht dat met verlies. Michiel bleek niet opgewassen tegen Ad, terwijl Thomas zich sterker toonde dan Johan. Rien verloor opnieuw, nu van Bart, terwijl Wim een punt scoorde tegen Jacques. Bonne was minder slim dan Sheila en Leo dan Kyra. Beide dames werden dus een punt rijker.

Dan komen we bij ronde vijf en daarin speelden de beide toppers van het moment tegen elkaar en in deze partij raakte Martijn dus een punt kwijt aan Thijs. Voor de tweede plaats vochten Ad en Sjaak een gevecht uit en Sjaak kon dat winnen en kreeg concurrentie van Jan van Dam, die met zwart won van Michel. Dan twee verliezers met wit en dat waren Michiel tegen Dik en Ivan tegen Thomas. De resterende vijf partijen daarentegen leverden winst op voor de witspeler: Bart won van Jan van Genderen, Johan van Wim, Jacques van Bonne, Kyra van Rien en - last but not least - Sheila van Leo.

Normaal gesproken volgde er na vijf ronden een pauze, nu werd dat echter uitgesteld omdat één van de spelers vroeger naar huis moest en zodoende nog wat langer mee kon spelen. In deze ronde speelden zoon en vader Van Dam tegen elkaar en ook deze partij wist Thijs te winnen van Jan. Ook kwam in deze ronde de eerste remise op de lijst van uitslagen en deze ontstond tussen Sjaak en Martijn. Even leek het er op dat de witspelers de macht compleet in handen zouden nemen want Dik won van Bart, Thomas van Ad, Michel van Jacques, Ivan van Michiel en tenslotte Jan van Genderen van Sheila. Een korte wijziging daarin want Wim verloor van Kyra en Leo van Johan. Maar de witheerschappij werd hersteld door Bonne, die van Rien won.

Ook in ronde 7 toonde Thijs zich de beste, nu won hij van Thomas. Wie zou hem dan nu nog van een schitterende overwinning af kunnen houden? Immers, hij had al gewonnen van alle toppers en van de sub-toppers zou hij weinig meer te vrezen hebben. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, eerst deze ronde maar afwerken. Daarin bleek zijn vader, Jan van Dam, te verliezen van Sjaak Nagtegaal maar de derde Van Dam, Martijn, deed weer van zich spreken door van Michel te winnen. Ad verloor nu van Dik, terwijl de strijd voor de beste Van Genderen werd gewonnen door vader Jan van dochter Kyra. Johan liet zich verslaan door Ivan, net als Bart door Wim en Rien door Sheila. De derde remise van het toernooi werd gespeeld door Michiel en Bonne, teerwijl Jacques tenslotte nog won van Leo.

Na deze ronde werd bekend gemaakt hoe de avondprijzen te winnen zouden zijn en die zouden gaan naar de bezetters van de plaatsen 5, 10 en 15. Het werd hiervoor al een beetje gesteld, ook Michel wist niet te winnen van Thijs terwijl Dik goede zaken deed om plek twee te bezetten door te winnen van Sjaak. Martijn, die samen met Sjaak op die plek stond aan het begin van de ronde deed hiervoor een slechte zaak door (met zwart) van Thomas te verliezen. Jan van Genderen won van Ivan, het als Jan van Dam van Bart. Sheila haalde een punt tegen Ad, terwijl Jacques het niet wist te bolwerken tegen Johan. Verder kwam weer een remise op naam van Bonne, hij liet zich eeuwig schaak zetten door Kyra. De laatste partijen werden gewonnen door Wim (tegen Rien) en Michiel (met zwart tegen Leo).

De negende winst voor Thijs kwam nu uit de bus tegen Sheila, terwijl Dik slecht uit een andere bus kwam tegen Jan van Dam. Hierdoor kwam Martijn weer op de tweede plaats, hij won van Jan van Genderen. Op die plaats kreeg hij wel gezelschap van Sjaak, die met zwart won van Johan. Thomas volgde mooi door van Michel te winnen, terwijl het weer een beetje stokte voor Ivan, hij verloor van Wim. Dat deed Kyra ook, van Michiel en Bart deed hetzelfde tegen Bonne. Rien wist ook weer een partij te winnen, nu van Jacques, terwijl het laatste punt op naam kwam van Leo, met zwart ten koste van Ad.

Dan de laatste ronde. Daarin werd Wim de laatste tegenstander voor Thijs en het zal niet echt verbazen, ook Wim verloor. Beide bezetters van de tweede plaats wonnen ook, Sjaak van Jan van Genderen en Martijn (met zwart) van Bonne. Jan van Dam won nog van Thomas, net als Dik van Ivan. Het bleek trouwens verder toch een goede zaak als je wit had. Michiel won van Johan, net als Sheila van Michel, Jacques van Kyra, Rien van Ad en Leo nog van Bart.

Dat was dus de tweede ronde van het ZAS en de prijzen werden nu uitgereikt door Sheila. Ze vroeg eerst om een applaus voor Thijs, die al zijn partijen had gewonnen en vroeg daarna zijn vader Jan naar voren, die op plek vijf was geëindigd. Hierna riep ze zichzelf naar voren, ze was op plek tien geëindigd. De laatste avondprijs ging nog naar Jacques, als vijftiende. A.s. donderdagavond is dan ronde drie en die ronde staat in het teken van rapidschaak met een bedenktijd van 20 min. per zet, vermeerderd met 5 seconden per zet. Deze tweede ronde van het ZAS geeft dan de volgende tussenstand voor het totale toernooi:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

15








30

1

2

Dik van der Pluijm

12

12








24

2

3

Martijn van Dam

11

12½








23½

3

4

Jan van Dam

11

12








23

4

5

Wim Noordermeer

11

10








21

5

6

Michiel Landman

9

10½








19½

6

7

Ivan Jansen

10

9








19

7-8

8

Bonne Faber

10

9








19

7-8

9

Sheila de Jonge

8

10








18

9

10

Leo Stelloo

7

7








14

10

11

Tim van Huizen

13

----








13

11

12

Sjaak Nagtegaal

----

12½








12½

12

13

Hans van Calmthout

12

----








12

13

14

Jan van Huizen

11

----








11

14-15

15

Thomas Ammerlaan

----

11








11

14-15

16

Jan van Genderen

----

10








10

16

17

Wim Schouten

9

----








9

17-22

18

Jan van Baardwijk

9

----








9

17-22

19

Jan Straatman

9

----








9

17-22

20

Michel Samsom

----

9








9

17-22

21

Johan Seinen

----

9








9

17-22

22

Jacques Kokshoorn

----

9








9

17-22

23

Kyra van Genderen

----








23

24

Kees Breen

8

----








8

24-27

25

Ad van der Ree

----

8








8

24-27

26

Bart Westdijk

----

8








8

24-27

27

Rien van der Molen

----

8








8

24-27

28

Baris Kinis

5

----








5

28


Totaal

18

20








38


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten