zondag 9 juli 2023

ZAS ronde 1

In Vlaanderen zijn de zomermaanden juli en augustus voorbehouden voor de schoolvakanties, bij De Pionier wordt er in deze maanden het ZomerAvondSchaak gespeeld. Vergeleken met vorige jaren was er een redelijk goede opkomst, echter de spelers van andere verenigingen schitterden nog grotendeels door afwezigheid. Wel leuk was de overeenkomst tussen het aantal jaren dat het ZAS werd georganiseerd en het aantal deelnemers: beiden 18!

Zoals op bijgaande foto is te zien waren er twee "vreemdelingen", hier beiden in iets in het blauw, zichtbaar op de rechterkant van de foto en beiden oud-Pionier. Het betreft hier Wim Schouten en Jan Straatman (zelfs oud-voorzitter). Beiden begonnen de avond niet zo goed, ze verloren beiden. Wim van Hans van Calmthout en Jan van naamgenoot Jan van Huizen. Verder kende deze eerste ronde één enigszins verrassende uitslag en wel de winst van Michiel Landman op jeugdkampioen Tim van Huizen. De verdere uitslagen lagen in de lijn der verwachting. Zo wist Thijs van Dam dit toernooi te beginnen met een overwinning op Sheila de Jonge en ook Dik van der Pluijm begon met winst. Hij bleek te sterk voor Leo Stelloo. Jan van Dam versloeg Wim Noordermeer en Kees Breen dolf het onderspit tegen Martijn van Dam. Verder verloor Baris Kinis van Bonne Faber en begon het toernooi ook met verlies voor Jan van Baardwijk. Ivan Jansen ging er hier met het punt vandoor.

Ronde twee dus met de winnaars uit de vorige ronde tegen elkaar, net als de verliezers. Het enige verschil daarbij was winnaar Ivan tegen verliezer Jan Straatman. Ook nu wist Ivan de partij winnend af te sluiten en kreeg daarbij een moeilijk gevoel, nu zouden de rest van zijn partijen wel eens tegen nog sterkere spelers kunnen zijn. Martijn mocht nu tegen Thijs en wat vroeger tijdens hun periode bij de jeugdafdeling nog niet zoveel gebeurde, werd nu wel een feit. Thijs was ook voor Martijn te sterk. Dat zal zijn vader Jan misschien wel een opkikker hebben gegeven want zelf verloor hij, met zwart, van Jan van Huizen. Bonne kon geen echte vuist maken tegen Dik want met rustig, bij zichzelf overleggend spel, wist Dik ook deze partij te winnen. Hans liet zich niet verrassen tegen Michiel, hij bracht Michiel een nederlaag toe. Dan de verliezers uit de vorige ronde en daarbij wist Wim Noordermeer het tij te keren tegen Jan van Baardwijk. Hij wist de partij te winnen tegen een speler, die toch te veel tijd nodig heeft om snel genoeg tot een goed besluit over een zet te komen. Ook de eerste remise van de avond kon worden genoteerd. Die kwam er tussen Sheila en Kees. Ook was er nu winst voor Leo. Hij won van Baris, die in zijn spel sterke zetten met zwakkere afwisselt. Als je dan als tegenstander goed van die zwakke momenten weet te profiteren dan is zo'n partij al half gewonnen. Dan, last but not least, Tim wist van Wim Schouten te winnen.

Nu waren er voor ronde 3 nog vijf winnaars over, dus ook nu een alles-winnaar tegen iemand met minder punten en dat werd Jan van Dam tegen Hans. Hierbij wist Hans opnieuw een punt te scoren. Ook Dik was in de winning-mood gebleven, hij versloeg nu Jan van Huizen. De laatste twee alles-winnaars waren Thijs en Ivan en zij speelden nu tegen elkaar, waarbij Ivan dus gelijk kreeg met zijn gedachten uit de vorige ronde. Ook in zijn vermoeden voor de partij kreeg hij gelijk, hij verloor de partij. Dan kreeg Michiel nu Wim Noordermeer als tegenstander en Wim wist ook deze partij te winnen. Leo verloor deze ronde van Martijn en Tim was te sterk voor Bonne. Jan van Baardwijk wist Sheila te verrassen en sleepte zodoende zijn eerste punt van de avond binnen. Kees moest ook toezien dat Wim Schouten datzelfde deed tegen hem, terwijl ook Jan Straatman de hatelijke nul wegpoetste tegen Baris. Baris was nu de enige, die nog niet had gescoord.

Er werd nu een korte pauze ingelast en daarin werd bekend gemaakt hoe de drie prijzen in natura voor deze avond zouden worden verdeeld. Die zouden gaan naar de beste met 5 punten (hoogstwaarschijnlijk de eindwinnaar), de beste met 3 punten en de beste met 1 punt. Men kon zich daar nu dus goed op voorbereiden. Na de pauze, met iedereen wat opgefrist met een consumptie, nog drie spelers met een 100%-score en van hen speelden Hans en Thijs tegen elkaar. Ook dit punt werd door Thijs als het zijne binnengehaald. De derde zonder puntverlies was Dik, maar na deze ronde was ook hij niet meer zonder puntverlies, hij verloor nu van Martijn. Een soort van herhaling dus van hun partij uit de afgelopen RSB-competitie, die toen remise werd. Zou Martijn daar nog lering uit hebben getrokken? De volgende sterke tegenstander voor Ivan werd nu een "witte" Jan van Huizen en ook deze partij eindigde in verlies voor Ivan. 1-0 dus. Wim Noordermeer wist zijn goede serie na zijn verlies in de eerste ronde niet verder te zetten, hij verloor van Tim, die dus wel zijn serie wist te vervolgen. Twee Jannen tegen elkaar dns en Van Baardwijk verloor van Van Dam. Wim Schouten leek een beetje boven zichzelf uit te stijgen met winst tegen Michiel, terwijl Bonne soort van wraak wist te nemen op Jan Straatman, van wie hij in de RSB-competitie had verloren. Tot verbazing van Jan stond hij in een eindspel van loper tegen paard en beiden nog vier pionnen, plotseling een stuk achter en kon zich niet meer herinneren waar het fout was gegaan. Sheila wist van Leo te winnen en Baris ging zijn vierde nederlaag tegemoet, nu tegen Kees. De partij had Baris eigenlijk moeten winnen, hij stond beter, maar hij wisselde dus weer sterke zetten af met minder goede en daar profiteerde Kees dus van.

Ronde 5 kende dan de ontmoeting tussen de leider van de groep in punten, zonder iets verloren te hebben, Thijs van Dam en de clubkampioen van De Pionier, Jan van Huizen. Dit is natuurlijk een ander tempo, maar toch! Of dat clubkampioenschap bij deze partij nog heeft meegespeeld is natuurlijk niet geweten. Maar om een lang verhaal kort te houden, Thijs won ook deze partij en was daarmee al zeker van de eerste prijs deze avond. Voor plek twee vochten Tim (heersend jeugdkampioen) en Martijn (tweemaal winnaar van de jeugdbeker, echter nooit kampioen, dat was in zijn jeugdperiode steeds Tieme Walstra, de neef van Ernst Jan Pluim Mentz) een gevecht en Tim zette zijn winstreeks voort door ook van Martijn te winnen. Ook in beeld voor een prijs waren Dik en Hans, dan zouden ze echter beiden moeten verliezen. Daar hadden ze blijkbaar geen zin in en "dus" werd het een vriendenremise (waarschijnlijk). Voor de tweede prijs waren ook Jan van Dam en Wim Schouten in beeld, beiden met twee punten achter hun naam. Hier toonde Jan zich de sterkste. Nog voor die prijs waren Bonne en Ivan in beeld, beiden ook met twee punten. Maar ook zij vielen daarvoor af, hoewel Bonne redelijk in de buurt kwam van winst. Ivan wist echter zetherhaling te forceren, dus werd het remise. Kees kon nog iemand van de mogelijkheid op de tweede prijs af houden maar dan zou hij Wim Noordermeer niet mogen laten winnen. En dat deed Wim wel, dus zouden de weerstandspunten voor de tweede prijs gaan beslissen. Jan Straatman wist zijn laatste partij van de avond te winnen van Sheila, terwijl Leo nog een partij ging verliezen van Jan van Baardwijk. Dan nog de laatste partij van deze ronde en Michiel wist nu de eerste en de laatste partij van zijn toernooi te winnen. Eerst dus van Tim en nu van Baris. Wie de prijzen gingen winnen is al een beetje verklapt. Thijs mocht dus de eerste prijs uitzoeken als beste met vijf punten, de tweede ging (op weerstandspunten) naar Jan van Huizen (als beste met drie punten), die zijn zoon Tim de eer gunde iets uit te zoeken en de derde prijs ging naar Leo (als beste met één punt).

Dit alles brengt dus een eindstand op de borden en die volgt hieronder:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15









15

1

2

Tim van Huizen

13









13

2

3

Hans van Calmthout

12









12

3-4

4

Dik van der Pluijm

12









12

4-4

5

Jan van Huizen

11









11

5-8

6

Martijn van Dam

11









11

5-8

7

Jan van Dam

11









11

5-8

8

Wim Noordermeer

11









11

5-8

9

Ivan Jansen

10









10

9-10

10

Bonne Faber

10









10

9-10

11

Wim Schouten

9









9

11-14

12

Michiel Landman

9









9

11-14

13

Jan van Baardwijk

9









9

11-14

14

Jan Straatman

9









9

11-14

15

Sheila de Jonge

8









8

15-16

16

Kees Breen

8









8

15-16

17

Leo Stelloo

7









7

17

18

Baris Kinis

5









5

18

De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven (dat is pas na ronde vijf van toepassing).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten