zaterdag 16 juli 2022

ZAS ronde 2

Na een voorzichtige start lijkt het toernooi nu al een beetje op niveau gekomen qua rechtstreekse belangstelling. Want, gezien t.o.v. de eerste ronde, steeg de opkomst met maar liefst meer dan 50%! Maar er bleek nog steeds een oneven aantal aanwezig te zijn jammer genoeg. Na enige opstartproblemen (o.a. een onwillige muis) kon er rond half negen toch begonnen worden met rapidpartijen van een kwartier per persoon.

Bij die grotere opkomst waren, naast enkele leden, nog twee oud-leden (naast de twee die er vorige week ook bij waren) en opnieuw drie zonder een ZAS-verleden (ook naast de twee belangstellenden van vorige week). De grootste favoriet voor de eindprijs was ook nu aanwezig en Wilco Baartman had de pech, dat hij meteen tegen Thijs van Dam moest spelen. Niemand verwachtte eigenlijk dat hij er iets (behalve misschien een beetje hoofdpijn) aan zou overhouden en dat gebeurde ook inderdaad. Een tweede favoriet voor zo'n prijs, de vader Jan van Dam, had ook weinig moeite met zijn tegenstander en dat was Michiel Landman. De twee andere favorieten uit de eerste ronde, Jan van Huizen en Rik Verheij, waren beiden afwezig, dus konden anderen vechten voor hun plekje. De eerste, die daarvoor in aanmerking kwam (na alle uitslagen van deze avond), was Thomas Ammerlaan en hij wist Maurits Leentvaar beentje te lichten deze ronde. Dan speelde Sheila de Jonge tegen een nieuweling, Rudi Coelho, en ook Sheila werd een punt rijker. Dat ging nog niet op voor oud-lid Wim Schouten, hij verloor van Jacques Kokshoorn, terwijl ook een ander oud-lid, Jan Straatman, datzelfde overkwam tegen Alex van Wieringen. Casper Verbeek had de grote pech, dat hij, in een vrij gelijk opgaande partij, "plotseling" zijn dame (en dus het punt) weggaf tegen Bonne Faber. Kees Breen kon het niet bolwerken tegen Fred van Wieringen, net als Frits van der Veeke dat niet kon tegen Martijn van Dam. Rien van der Molen begon ook goed door te winnen van Michel Wijbenga, terwijl Wim Noordermeer niet opgewassen bleek tegen een andere nieuweling, Diam Dutour. Het gratis punt van deze ronde ging overigens naar Jerome Ammerlaan (inderdaad, de vader van).

Dat gratis punt ging in de tweede ronde naar Wilco, die dat ook wel een beetje verdiende na zijn pech uit de vorige ronde!? Het leek er een beetje op, dat Thijs iets had met oneven spelers, nu speelde hij namelijk tegen Jerome en ook dat won hij. Zijn vader Jan rekende af met Jacques, terwijl Alex ging verliezen van Thomas. Er kwam deze ronde ook een eerste remise en die ontstond na het aanbod door Bonne en de aanname door Martijn. Er was ook een bestuurlijke partij en wel tussen Fred en Sheila en eerstgenoemde zegevierde daarin. Misschien hoor je dat ook wel te doen als voorzitter tegen je secretaris?! Dan was het geen gelukkige avond voor Rudi, ook nu verloor hij en wel van Kees. Ook Michiel kende weinig geluk en daar was Wim Schouten de veroorzaker van. Nog zo'n pechvogel, veroorzaakt door Casper, was Frits en ook Michel verloor zijn tweede partij, van Wim Noordermeer.

Eén van die pechvogels, Frits, kreeg nu een gratis punt, terwijl Martijn ook niet wist te scoren tegen Thijs. De derde Van Dam, Jan, won van Diam en ook Thomas won weer, nu van Fred. Sheila kreeg te maken met een niet goed oplettende Bonne. Hij had het eindspel kunnen winnen, zag dat echter niet en verloor dus. Dan onderin drie verliezers met de witte stukken en dat waren Wim Noordermeer, Jerome en Rudi en ze verloren van resp. Maurits, Casper en Michiel. De witte eer werd hier gered door Jan Straatman, die van Michel wist te winnen. Hierna werd, ondanks de vertraging aan het begin, nog een wat kortere pauze ingelast.

Die pauze werd wat langer voor Wim Noordermeer, die daarin kon genieten van een gratis punt. Ook kende deze ronde het gevecht tussen zoon Thijs en vader Jan van Dam en - zoals al zo vaak - Thijs wist dat gevecht te winnen. Ook Jacques deed mee aan de malaise van de niet-favorieten door van Thomas te verliezen, terwijl Diam een goede partij speelde tegen Sheila maar niet tegen haar opgewassen bleek tenslotte. Het tweede familiekoppel, vader Fred en zoon Alex van Wieringen, wist ook beiden te winnen, Fred van Bonne en Alex van Kees. Meer onderin de ranglijst won Rien van Wilco, net als Michiel van Jerome, Michel van Rudi en Maurits van Casper. Een witte overheersing in die regionen dus, hoewel deze hele ronde een beetje in dat teken stond met Jacques en Diam als spelbrekers!

Dan de laatste ronde en de avond was al meteen afgelopen voor Rudi, hoewel hij daar wel een gratis punt aan overhield. Het derde familiekoppel deze avond verloor allebei, Thomas van Thijs en Jerome van Michel. Thijs dus alles gewonnen en zijn vader Jan verloor alleen van hem, nu won hij van de derde Van Dam, van Martijn. Sheila moest opgeven tegen Alex en Casper kreeg de tweede remise van de avond voor elkaar tegen Fred. Dan was het onderaan de ranglijst weer een festijn voor de witten, Wim Noordermeer, Bonne en Jan Straatman wonnen alle drie en wel van Michiel, Frits en Wilco. De zwarte eer werd hooggehouden in de partij tussen Jerome en Michel.

Hierna is de volgende tussenstand in beeld gekomen:

nr.

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

1530

1

2

Jan van Dam

12

1325

2

3

Thomas Ammerlaan

10½ *

1323½

3

4

Wim Noordermeer

11

11 *22

4-5

5

Fred van Wieringen

10 *

1222

4-5

6

Sheila de Jonge

10 *

1121

6

7

Bonne Faber

10 *

1020

7

8

Casper Verbeek

9½ *

1019½

8

9

Michiel Landman

10 *

919

9-10

10

Michel Wijbenga

10 *

919

9-10

11

Kees Breen

9 *

918

11

12

Wilco Baartmans

7 *

7 *14

12

13

Jan van Huizen

13

x13

13-16

14

Alex van Wieringen

x

1313

13-16

15

Maurits Leentvaar

x

1313

13-16

16

Frits van der Veeke

6 *

7 *13

13-16

17

Rik Verheij

12

x12

17

18

Jacques Kokshoorn

x

1111

18-19

19

Rien van der Molen

x

1111

18-19

20

Martijn van Dam

x

1010

20

21

Jan Straatman

x

99

21-23

22

Wim Schouten

x

99

21-23

23

Diam Dutour

x

99

21-23

24

Jerome Ammerlaan

x

7 *7

24-25

25

Rudi Coelho

x

7 *7

24-25

De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven.

Overigens werden er ook nog avondprijzen uitgereikt en de winnaars daarvan waren Casper, Bonne en Jerome.

Volgende week de derde ronde en dan doet het increment zijn intrede. In plaats van drie partijen van een half uur staan er dan drie partijen van 20 minuten plus 10 seconden per zet extra op het programma. Hopelijk ook dan een geweldige opkomst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten