zaterdag 9 juli 2022

ZAS ronde 1

De 17de aflevering van dit zomeravondschaak alweer. Er werd begonnen met 10 ronden snelschaak en de smaken hierover verschillen. De één haat het, de ander vindt het prachtig. Sommigen spelen dit soort vluggertjes heel regelmatig via één van de bekende platforms, anderen willen er zo weinig mogelijk van weten. Die laatste categorie leek deze avond, gezien de opkomst, in de meerderheid.

Ja, die opkomst. Het werd een mix van leden, oud-leden en nog enkele belangstellenden. Het was echter wel oneven, zodat er elke ronde iemand geen partij had. Zo'n vrije ronde is snel voorbij bij het snellere werk, maar als je partijen hebt met een (veel) langere speelduur dan kan het wel vervelend zijn.

In de eerste ronde ging dat "Punt cadeau", zoals het genoemd werd, naar Michiel Landman, die het met "dan heb ik in elk geval al een punt" begroette. Sheila de Jonge mocht het meteen opnemen tegen de favoriet van de avond, Thijs van Dam. Hij bewees ook meteen die benaming waard te zijn met het winnen van de partij. Een tweede favoriet, Rik Verheij, wist te winnen van Wim Noordermeer, terwijl de vader van Thijs, Jan van Dam, één van de belangstellenden, Wilco Baartmans, aan de tand mocht voelen en die tand leek vrij los te zitten, gezien de winst van Jan. Een tweede belangstellende, Michel Wijbenga, moest ook zijn eerste ZAS-partij met verlies bekopen. De dader hiervoor was voorzitter Fred van Wieringen. Dan kijken we even naar de oud-leden en van hen verloor Frits van der Veeke van Jan van Huizen, terwijl de tweede, Casper Verbeek, goed uit de startblokken kwam met een eerste remise en wel tegen Thomas Ammerlaan. Tenslotte won Bonne Faber nog van Kees Breen.

Het tweede "Punt cadeau" was voor Frits, terwijl zoon en vader Van Dam het ook tegen elkaar opnamen en dat wist zoon Thijs te winnen. Fred mocht het nu proberen tegen Rik en kwam er achter, dat Rik hoge ogen ging gooien deze avond. Jan van Huizen maakte korte metten met Bonne, terwijl Thomas z'n vorm nog aan het zoeken was, hij verloor van Michiel. Wim bleek te sterk voor Casper, terwijl Kees een beetje verrassend met winst uithaalde tegen Sheila. Tenslotte speelden beide belangstellenden, Wilco en Michel, tegen elkaar en dat wist Michel te winnen.

In ronde drie kon Sheila wat langer rondlopen en daarvan maakte ze gebruik om een paar foto's te gaan schieten. Mochten de afbeeldingen niet bevallen, dan weet je bij wie je, in eerste instantie, moet klagen. Dat klagen kon Michiel ook doen, deze ronde was hij veroordeeld tot Thijs en dat "overleefde" hij niet. Ook Rik "overleefde" deze ronde niet, Jan van Huizen overmeesterde hem. Dat deed Jan van Dam ook, met Kees. Frits en Fred speelden tegen elkaar en Fred won, terwijl Bonne - met een gelukje - het punt kreeg tegen Wim. Michel verloor van Thomas en Casper won tenslotte van Wilco.

Dan ronde vier en nu was het "Punt cadeau" voor Wilco, terwijl Thijs er weer een punt bij verdiende, nu tegen Jan van Huizen. Michiel merkte ook, waarom Rik tot de favorieten was gerekend want hij verloor. Fred verbaasde een enkeling door van Jan van Dam te winnen, terwijl Thomas te slim was voor Bonne. Deze ronde overheersten de witten overigens, alleen Rik werkte daar niet aan mee. Sheila won van Casper, Wim van Michel en Kees van Frits.

Ronde vijf werd de laatste ronde voor de pauze en die pauze werd wat langer voor Michel. De beide, op voorhand grootste, favorieten speelden nu tegen elkaar en ook Rik verloor van Thijs. Jan van Huizen en Jan van Dam gingen ook door met winnen, resp. van Fred en Thomas, terwijl Bonne werd "ge-g-lijnd" door Sheila. M.a.w., zijn koning werd bedreigd met toren en dame en - in plaats van er iets tussen te zetten, zodat de dreiging eigenlijk zou verdwijnen als sneeuw voor de zon - zette hij die koning een stapje opzij, waarmee het mat dus niet werd afgewend. Wim won nog van Michiel en Casper van Kees, terwijl Frits tenslotte ook verloor van Wilco.

Aan het einde werd de pauze verlengd voor Kees, terwijl Thijs afrekende met Wim. Deze ronde speelden de beide Jannen tegen elkaar en Van Huizen verloor van Van Dam. Ook Fred verloor, wat hij waarschijnlijk niet verwacht zal hebben, van Sheila. Thomas bleek niet opgewassen tegen Rik en Michel won van Casper. Wilco verloor van Bonne, terwijl Michiel tenslotte won van Frits. In de pauze overigens waren de plekken, waarop een prijsje viel te verdienen, bekendgemaakt en dat waren de plekken met een score van 10, van 7 en van 4 punten, zodat ieder zich kon voorbereiden mocht hij of zij een prijsje willen winnen.
Het "Punt cadeau" ging nu - ronde zeven - naar Casper, terwijl ook Bonne aan de zegekar van Thijs werd gebonden. Rik speelde tegen Jan van Dam en verloor de partij, net als Sheila van Jan van Huizen. Michel verloor van Michiel, Wim won van Kees en Wilco en Frits verloren beiden ook, resp. van Fred en Thomas.

In ronde acht werd Bonne sowieso een punt rijker, net als Thijs, die, zij het met enige moeite, van Fred won. Jan van Huizen won van Michiel, terwijl Jan van Dam - zeer tot zijn ongenoegen - van Wim verloor. Ook Sheila verloor, nu van Rik en Thomas won van Wilco. Casper won nog van Frits en Kees verloor van Michel.

Het "Punt cadeau" was in ronde negen, een beetje tot zijn verbazing, voor Fred en ook Thomas verloor van Thijs. Inmiddels hadden de "sterkeren" elkaar al gehad, nu kregen ze dus de "zwakkere" broeders tegenover zich en ze kregen er allemaal een punt bij: Wim verloor van Jan van Huizen, Rik won van Casper en Bonne verloor van Jan van Dam. Michiel wist van Sheila te winnen en Frits verloor weer, nu van Michel. Tenslotte verloor ook Wilco en dat deed hij van Kees.

Dan tenslotte de laatste ronde en het toernooi was het eerste afgelopen voor Thomas, hoewel hij daar wel een punt rijker van werd. Ook Wilco (je ziet hem trouwens hier boven tegen Thomas in ronde drie) moest het hoofd buigen voor Thijs, die daarmee ongeslagen het toernooi beëindigde. Casper verloor nog van Jan van Huizen, Jan van Dam won van Michiel en Kees verloor van Rik. Fred verloor ook, nu van Wim, die een goed toernooi speelde en net onder de favorieten eindigde. Tenslotte won Sheila nog van Wilco en verloor Frits van Bonne.

Dan de prijzen, die werden uitgereikt door organisator en indeler Jan van Huizen. Voor de eerste prijs was het niet zo moeilijk voor de computer, Thijs had immers al zijn partijen gewonnen en had derhalve het volste recht op de eerste prijs en koos daarbij voor een schaakset, welwillend beschikbaar gesteld door iemand, die ze eerst had verzameld en er nu afstand van had gedaan en ze dus aan de vereniging ter beschikking had gesteld. De tweede prijs, voor de beste met 7 punten en daarvoor had zich een tweetal gemeld, Rik en Jan van Dam. Van hen had Rik de meeste weerstandspunten verzameld en wel 60.0 tegen Jan 57.5. Rik koos een bierpakket. De laatste prijs, voor de verzamelaar van 4 punten, ging naar Kees, die als enige 4 punten had gescoord. Kees koos een pakket met als hoofdmoot een fles kersensap. ter beschikking gesteld door de firma Klokshuys. Meer informatie over hen kun je vinden op de hoofdpagina van de Pioniersite, in de kolom rechts.

Dan de tussenstand voor de eindprijzen en die ziet er op dit moment als volgt uit:

nr.

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15
15

1

2

Jan van Huizen

13
13

2

3

Rik Verheij

12
12

3-4

4

Jan van Dam

12
12

3-4

5

Wim Noordermeer

11
11

5

6

Thomas Ammerlaan

10½ *
10½

6

7

Michiel Landman

10 *
10

7-11

8

Fred van Wieringen

10 *
10

7-11

9

Sheila de Jonge

10 *
10

7-11

10

Bonne Faber

10 *
10

7-11

11

Michel Wijbenga

10 *
10

7-11

12

Casper Verbeek

9½ *
12

13

Kees Breen

9 *
9

13

14

Wilco Baartmans

7 *
7

14

15

Frits van der Veeke

6 *
6

15


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars per ronde hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. In bovenstaande tabel betekent pt. overigens "punten" en pl. "plaats".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten