zaterdag 27 juni 2015

Slotavond

De harde kern van de schaakvereniging had weer de moeite genomen om samen aanwezig te zijn bij het afsluiten van seizoen '14-'15. Ze speelden samen een doorgeefschaaktoernooitje en waren getuige van de prijsuitreiking door voorzitter Fred van Wieringen.

Wil je een doorgeefschaaktoernooi organiseren, dan is het wel zo leuk natuurlijk als je aantal deelnemers deelbaar is door 4, dan kun je een aantal koppels vormen die elke ronde kunnen spelen. Maar het zit wat dat betreft de Hellevoetse schakers al bijna het halve seizoen tegen, bijna steeds is het aantal oneven. Zo ook nu, hoewel dat niet meteen een groot probleem opleverde want Bonne Faber wierp zich direct op als manusje-van-alles voor deze avond. Maar, wat eigenlijk vervelender was, ook het aantal koppels was oneven, elke ronde konden dus nog eens twee deelnemers extra toekijken.
Maar, gezien en gehoord ieders reactie deed dit toch niet al te veel afbreuk aan de gezelligheid. Sterker nog, in tegenstelling tot de normaal gekende en gewende stilte was er nu steeds een gezellig rumoer. En ook nu waren er verrassingen, zoals het verlies van clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz (gekoppeld aan Frits Wilschut) in de eerste ronde van Wim Noordermeer (samen met Jan van Baardwijk, die trouwens ook won van Frits). Typisch was ook, dat er de eerste ronden geen 1-1 scores te noteren vielen en dat er vanaf ronde 4 nauwelijks een andere uitslag meer te noteren viel!
Over uitslagen gesproken, er kwam ook nog een remise tot stand en wel in de tweede ronde, tussen Sheila de Jonge (samen spelend met Ronald van Velzen) en Ben Blakmoor (Hans Nonhof was zijn maatje). Na ronde 4, waarin het 1-1 syndroom al de kop opstak met twee keer deze uitslag, was het woord aan Fred (speelde het toernooi overigens samen met Leo Stelloo) om de prijzen uit te reiken.
Hij begon daarbij met de prijs voor de speler met het meeste succes in de RSB-competitie en dat was Frits Wilschut geworden. De winnaar van deze prijs was zelfs niet eens besproken in de wandelgangen, het bleek voor Frits dan ook een enorme verrassing te zijn. Overigens, de prijs werd toegekend op basis van het verschil tussen de behaalde score van de spelers en hun verwachte score op basis van de rating van de tegenstanders (de z.g. w-we score).
Na Frits riep Fred de kampioenen van de verschillende groepen naar voren, eerst de kampioen van groep 3, Jan van Baardwijk en na hem de kampioen van groep 2, Sheila de Jonge.
Hierna was het de beurt aan de grote slokop van de prijzen, ook dit seizoen weer, Ernst-Jan Pluim Mentz. Hij kreeg zowel de prijs voor de snelschaakkampioen van de club als ook die als bekerkampioen en last but not least als clubkampioen. Daarvoor had hij 25 partijen gespeeld en ze ook alle 25 gewonnen! Grote felicitaties dus voor Ernst-Jan!
Bij dit verslag mag ook de naam van de graveur van het hele gebeuren natuurlijk niet ontbreken want Grado grafeertechniek zorgde geheel gratis voor alle op de bekers te plaatsen plaatjes, waarvoor dan ook hartelijk dank van de vereniging!
Na deze, als pauze te rekenen prijsuitreikingen werden nog drie ronden doorgeefschaak gespeeld en daarin kwam tenslotte het koppel Jan van Dam en Casper Verbeek als winnaars uit de bus. Zij scoorden samen 10 punten in hun 7 ronden (waarvan dus één oneven).
Voor deze winnaars was er echter geen beker beschikbaar, zij moesten het doen met een welverdiend applaus van de andere deelnemers, waarvan hier het team Jan van Huizen en Tim Albus nog niet werd genoemd en daarom speciaal voor hen nog een foto.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten