zondag 25 januari 2015

Ronde 18

Vergeleken met een jaar geleden stromen de nieuwe leden toe, twee van hen zijn te zien links achter op deze foto. Deze avond werd de kwartfinale van de beker bijna in zijn geheel gespeeld en ook voor de interne competitie stond een flink aantal partijen op het programma. Jan van Huizen was oneven en maakte zich meteen nuttig door wat over een aantal partijen te noteren, waarvan dankbaar gebruik wordt gemaakt!


Allereerst de drie bekerwedstrijden en daarbij is het frappant dat elke keer de uiteindelijke verliezer de eerste partij wint.
Kijken we dan eerst naar Peter Derrez tegen Rik Verheij. Peter verliest in de eerste partij een pion door een combinatie en houdt een slechte stelling over. Maar vervolgens geeft Rik pardoes een stuk weg, waardoor Peter weer het initiatief krijgt. Hij geeft dat niet meer uit handen en wint door een sterke aanval. Rik dacht bij aanvang van de tweede partij waarschijnlijk "dat gebeurt mij niet nog een keer" en neemt vanaf het begin stevig het initiatief en wint al na 10 zetten een toren. Daarna was het uitspelen en winnen. Vervolgens dus minimaal twee maal een snelschaakpartij, waarbij Rik de eerste goed staat maar vervolgens teruggedrongen wordt en geen stuk meer overhoudt. Gelukkig voor hem wordt hij gered door de vlag. Bij de tweede lukte het Peter niet meer om een vuist te maken, waardoor Rik doorgaat in de bekercompetitie.
Dan Wim Noordermeer tegen Jan van Dam. Jan en Wim spelen een onoverzichtelijke opening, zoals wel vaker voorkomt bij bekerpartijen. Op een gegeven moment valt Jan de dame van Wim aan, die netjes weggehaald wordt, maar vervolgens geeft Jan pardoes zijn eigen dame weg. Het duurde nog even, maar Wim gaf de winst niet meer uit handen. In de tweede partij speelde Jan sterk en kwam het ene stuk na het andere voor, dus ook hier werd het snelschaken. Jan geeft in de eerste snelschaakpartij een stuk weg, maar juist Wim is daarna de weg kwijt, waardoor Jan toch nog wint. In de tweede partij wint Jan vrij gemakkelijk en Wim geeft te veel stukken weg (of is het dat hij teveel offert?). Jan gaat in ieder geval door in de bekercompetitie.
De enige confrontatie met tijdverschillen is die tussen Sheila de Jonge en Ben Blakmoor. Ze spelen twee hele mooie lange bekerpartijen en zij gaan pas om half twaalf snelschaken. In de eerste gewone partij staat Ben beter, maar in tijdnood kan hij het niet meer afmaken, waardoor Sheila wint. De tweede partij wint  Ben en de eerste snelschaakpartij gaat gelijk op en op een gegeven moment lijkt Sheila een brainwave te krijgen en offert een paard voor een pion. Ze krijgt daardoor toch een hele mooie aanval waarbij ze ook nog een toren kan slaan. Dat verzuimt ze echter, waardoor de aanval niet doorslaat en ze verliest. Ook de tweede snelschaakpartij wordt door Sheila verloren (wat, zoals deze avond zeker blijkt, in een bekercompetitie wel vaker gebeurd) waardoor Ben doorgaat naar de halve finale.
Kijken we dan, samen met Jan, naar de huishoudelijke partijen. Eerst is daar dan Wim Albus tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Wim had een opmars gemaakt en - mede door het wegvallen van spelers dankzij de bekerpartijen - mag daarom tegen de clubkampioen. Door een combinatie in het begin van de partij verloor hij een stuk en zo'n voorsprong geeft Ernst-Jan niet meer uit handen. De partij is eigenlijk relatief snel klaar.
Hierna dan de partij tussen Michiel Landman en Bonne Faber. Laatstgenoemde wist in eerste instantie een pionnetje te winnen in de opening, overzag daarbij echter dat Michiel middels een schaakje die pion weer terug kon winnen. Zo golfde de partij heen en weer, totdat er een eindspel kwam van loper (voor Bonne) en paard, terwijl Michiel een vrije a-pion had en Bonne vrijpionnen op de g- en de h-lijn. Bonne had hierbij gemakshalve overzien dat het paard tussengeplaatst kon worden op de lange diagonaal en zodoende wist Michiel dame te halen met z'n a-pion en aldus het volle punt in de wacht te slepen.
Jan van Baardwijk kreeg Fred van Wieringen voorgeschoteld als tegenstander. Het werd een rustige opbouw vanuit de opening, waarbij Fred wel steeds sterker kwam te staan. In het middenspel wil Jan een loper wegjagen, maar hij pakt een toren, waardoor hij een kwaliteit achterkomt. Hij geeft direct op, ook omdat hij verder vaststaat met zijn stukken. Fred is wel verbaasd, maar accepteert natuurlijk de winst.
Een volgende partij is die tussen Leo Stelloo en Rob van Wijgerden. Het is een mooie partij, die door Leo heel goed opgebouwd wordt. Hij krijgt een mooie aanval, maar het lukt net niet om het af te maken. De aanval heeft veel tijd gekost en daardoor kan Rob de aanval overnemen en wint hij vervolgens de partij.
Meer onderaan de ranglijst komen Trudy Angeneind en Arie Bliek elkaar weer eens tegen. Arie speelt zijn rustige spelletje in de opening, met voorzichtige zetten. Het wordt daardoor een mooie lange partij, waarbij het lukt om af en toe een stuk te winnen. Trudy probeert van alles, maar het lukt niet om Arie van de winst af te houden.
Nieuweling Ronald van Velzen krijgt te maken met Frits Wilschut, die hij al kent van het maandagmiddagschaak in de bieb. Toch wel prettig eigenlijk, als je nieuw binnenkomt en dan tegenover een bekende komt te zitten. Maar Frits is daarbij niet vredelievend en legt Ronald het vuur na aan de schenen. Daar weet Ronald niet het juiste antwoord op te vinden en zodoende begint hij zijn Pioniersbestaan met een nederlaag.
Dan tenslotte nog twee relatief nieuwe leden tegen elkaar, Tim Albus en Casper Verbeek. Tim speelt weer een mooie aanvalspartij, waarbij zijn stukken heel dicht bij de zwarte koning komen. Hij wint ook een stuk, maar verliest dat later weer en helaas voor Tim slaat de aanval niet door. Zwart komt steeds sterker te staan, geeft nog wel een kwaliteit terug, maar Casper geeft de winst niet meer uit handen en haalt daarmee zijn eerste winst als Pionier.

Hiermee is er weer een nieuwe stand bereikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten