woensdag 31 december 2014

Kerstsnelschaak

Het werd een gezellig toernooi met 3 niet-Pioniers (voor hen is toch de term "open" bedacht), terwijl ook de jeugd geen verstek liet gaan. Zelfs de jongste jeugd kwam (in de persoon van de zoon van Rob van Wijgerden, nog net zichtbaar achterop de foto, naast zijn vader) even kijken, hoewel zijn interesse eigenlijk meer naar lijfelijke vechtsporten uitgaat.

Vanuit het verre Schiedam kwamen Jan Zoorob en David van der Mast (links voor en rechts achter op de foto) hun stempel drukken op het toernooi, terwijl, samen met zijn broer en links achter de tafel (als tweede en derde) Reinier Aarnink sfeer kwam proeven. Ook hun vader kwam, later op de avond, nog kijken en alle drie gingen ze met een goed gevoel huiswaarts aan het einde van de avond. Dat gevoel kwam niet zozeer door resultaten, meer door de sfeer, die deze laatste schaakavond voor De Pionier in sporthal De Eendraght ten toon spreidde.
Laten we dan het toernooi volgen via de 9 gespeelde ronden om zodoende tenslotte tot een winnaar te komen.
In de eerste ronde gebeurden er weinig onverwachte zaken, of het zou moeten zijn de winst van Thijs van Dam op Peter Derrez. Maar Thijs komt al regelmatig, ook bij de jeugdafdeling, met verrassende uitslagen. Broer Joost echter kon het uiteindelijk niet bolwerken tegen Bonne Faber, hoewel hij wel redelijk in de buurt kwam. Vader Jan tenslotte liet ook een punt optekenen, dit ten koste van Arie Bliek. Dan de gastspelers. Zowel Jan (tegen Rob) als David (tegen Jan van Baardwijk) gingen winnend van start maar Reinier (verlies tegen Fred van Wieringen) ging een moeilijke avond - qua resultaten - tegemoet. Ook Ernst-Jan Pluim Mentz (winst op Sheila de Jonge), Jan van Huizen (winst op Leo Stelloo) en Rik Verheij (winst op Tim Albus) deden wat van hen verwacht kon worden.
In ronde 2 overbrugde Joost met gemak 60 jaar verschil in leeftijd door Jan van Baardwijk aan zijn zegekar te binden. Broer Thijs had het moeilijk tegen Rob en verloor dan ook, net als vader Jan deed tegen Jan Zoorob. David voelde zich enigszins opgelucht na zijn partij tegen Bonne aangezien deze in het eindspel winst van een belangrijke centrumpion overzag. Fred verloor deze ronde van Ernst-Jan, terwijl ook Reinier zijn lijdensweg voortzette door van Sheila te verliezen.
Inmiddels bleek er een viertal boven te zijn komen drijven met allen nog alles gewonnen. Zij speelden daarom tegen elkaar en daarvan bleven Ernst-Jan (winst op David) en Jan Zoorob (winst op Rik) over. Ook onderin gebeurde trouwens hetzelfde, daarbij bleven Reinier (verlies van Jan van Baardwijk) en Leo (verlies van Arie) de rode lantaarn samen vasthouden. De Van Dammetjes kenden geen goede ronde. Vader Jan won van zoon Thijs en andere zoon Joost verloor van Fred. Bonne (winst op Rob), Jan van Huizen (winst op Sheila) en Peter (winst op Tim) voegden zich bij de beide verliezers (nu) net onder de kopgroep.
In de vierde ronde speelden de overgebleven 100%-ers Ernst-Jan en Jan Zoorob tegen elkaar en eerstgenoemde nam een grote optie op eindwinst door ook nu te winnen. Van de zeven achtervolgers bleven slechts drie over: David won van Rik, Fred van Jan van Dam en Bonne won van de hoogstgeplaatste van de éénpunters, van Sheila. Jan van Huizen en Peter raakten een beetje achterop door de eerste remise van de avond te spelen. Verder onderin won Tim van Rob, Jan van Baardwijk wilde nu niet ruim 60 jaar vernietigd zien en won dus van Thijs, terwijl broer Joost een punt scoorde tegen Arie. Leo droeg de rode lantaarn in zijn geheel over aan Reinier.
Nog één ronde voor de pauze en daarin bleek Ernst-Jan net sneller dan Bonne, beiden dreigden mat in één, Ernst-Jan was echter aan zet. Clubgenoten Jan Zoorob en David mochten het samen uitvechten wie de runner-up plek ging bezetten en Jan wist dat gevecht te winnen. Peter haalde zijn tweede remise binnen, ditmaal tegen Fred. Jan van Dam won nu van Jan van Huizen en ook zoons Joost en Thijs smaakten beiden het zoet van de overwinning, Joost won van Tim en Thijs drukte Reinier nog wat vaster op de laatste plaats.
Nu, bij het ingaan van de pauze, stond Ernst-Jan op de eerste plek met alles gewonnen, gevolgd door Jan Zoorob met 4 uit 5, terwijl Fred plek 3 had opgeëist met 3½ uit 5. Reinier stond stijf onderaan, de meeste concurrentie ondervindend van Leo en Arie met beiden 1 uit 5.
Opgefrist door een consumptie, de hapjes en de conversatie werd gestart met ronde 6, waarin Rik moest proberen Ernst-Jan beentje te lichten. Dat was hem wel eens gelukt, alleen ditmaal lukte dat niet. Jan Zoorob bleef goed volgen door Fred te verslaan. Overigens, Fred had, zoals later bleek, die pauze zeer slecht doorgebracht blijkbaar. David (winst op Peter) nestelde zich, samen met Jan van Dam (winst op Bonne) en verrassing-van-het-moment Joost (winst op Jan van Huizen) op een fraaie derde plaats. Het was niet echt de avond van Thijs overigens, hij verloor nu van Tim, terwijl Leo langszij kwam door van Jan van Baardwijk te winnen. Tenslotte won nu Arie van Reinier.
In ronde 7 bleef Ernst-Jan rustig doorgaan met winnen, ditmaal van Jan van Dam, terwijl Joost van Jan Zoorob verloor. Het was trouwens een slechte ronde voor de familie Van Dam want ook Thijs verloor, nu van Leo. Plek 3 kwam door deze resultaten vaster in handen van David, hij won van Fred. Bonne verloor van Peter, Rob van Rik en Sheila van Tim. Volgens eigen zeggen speelde Sheila daarbij het - voor de jeugd bedoelde spelletje om de loop van de stukken te leren - partijtje "wie is het eerst alles kwijt". Tenslotte wist Reinier ook niet te scoren tegen Jan van Huizen.
In de voorlaatste ronde won het top-drietal allen: Ernst-Jan van Tim, Jan Zoorob van Peter en David van Joost. Het gat met de achtervolgers werd zelfs iets groter want Jan van Dam en Rik speelden remise tegen elkaar, terwijl Jan van Huizen nu won van Fred. Leo verloor van Bonne, Thijs van Arie en Reinier van Rob. Jan van Baardwijk tenslotte wist van Sheila te winnen.
Dan, in de laatste ronde, kwam zo'n beetje de verrassing van de avond: Ernst-Jan verliest een partij! Jan van Huizen was de dader. Hierdoor kwam Jan Zoorob nog langszij door van Bonne te winnen. Op het nippertje kon David plek 3 vasthouden, hij verloor namelijk van Jan van Dam maar had voldoende voorsprong opgebouwd. Rik handhaafde zich naast Jan door van zoon Joost te winnen. Tim en Peter kwamen nog opzetten door van Arie en Reinier te winnen. Fred bleek inderdaad heel slecht te scoren na de pauze, hij overzag tegen Leo dat hij schaak kwam te staan en Leo let de laatste tijd behoorlijk op dergelijke fouten en strafte meteen. Sheila won nog van Thijs, waardoor de volgende eindstand werd bereikt:
1 Ernst-Jan 8.0 46.0  40.50
2 Jan Zoorob 8.0 45.5  37.50
3 David 6.0 47.5  26.00
4 Rik 5.5 50.0  25.25
5 Jan van Dam 5.5 46.5  24.25
6 Jan van Huizen 5.5 38.5  21.00
7 Tim 5.0 39.5  17.00
8 Peter 5.0 38.0  17.50
9 Bonne 4.0 47.5  15.00
10 Joost 4.0 45.5  18.50
11 Rob 4.0 35.5    9.00
12 Arie 4.0 33.5  10.00
13 Jan van Baardwijk 4.0 32.5    9.00
14 Leo 4.0 31.0    9.50
15 Fred 3.5 46.0  12.00
16 Sheila 3.0 36.5    6.00
17 Thijs 2.0 34.5    5.00
18 Reinier 0.0 35.0    0.00
Om nog even de diverse kolommen te benoemen: "1" en "2" spreken voor zich, 3 staat voor het aantal punten door "2" gescoord, 4 zijn ieders weerstandspunten ofwel het aantal punten dat alle tegenstanders samen gescoord hebben en 5 is dan ieders Sonneborn-Berger-score ofwel het totaal aantal punten, gescoord door hen, waar de speler van heeft gewonnen, vermeerderd met de helft van het aantal punten dat degene, waar remise tegen werd gespeeld, heeft gescoord.
Het toernooi is (ook) bedoeld om te bepalen, wie er in de finale van het snelschaakkampioenschap van Hellevoetsluis gaan spelen. Die finale zal worden gespeeld op vrijdagavond 15 mei a.s. in onze lokaliteit, de grote zaal naast de kerkzaal van de Petrakerk aan de Cornelis van Kleiburgstraat 4. Geplaatst hiervoor zijn de drie hoogstgeplaatsten van deze avond, vermeerderd met de 3 hoogstgeplaatsten van het Paassnelschaaktoernooi van 2 april a,s, Dit geldt dus voor hen, die in 9 ronden de meeste punten hebben gescoord en beide voorronden staan, wat dat betreft, los van elkaar. Zeker van plaatsing zijn nu dus eigenlijk al Ernst-Jan en Jan Zoorob, terwijl David een grote kans maakt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten