zondag 18 augustus 2013

ZAS ronde 7

Schijnbaar heeft het commentaar de vorige week toch resultaat opgeleverd!? Tenminste, het deelnemersaantal was verdubbeld t.o.v. toen! Maar misschien is het afgelopen zijn van diverse vakanties hier ook wel debet aan.
Nog 2 avonden, dan is dit toernooi ook alweer historie. Het gaat dan de boeken in als het slechts bezocht tot nu toe. Want het aantal deelnemers deze avond (20) was nu het maximum-record, dit aantal is ook wel eens het minimum-record geweest! Toch mogen we best blij zijn met deze opkomst, hoewel er ditmaal geen (nieuwe) ZAS-unieke deelnemers bij waren. Ook wordt nu het gevecht om de eindprijzen interessant, hoewel dit eerst en vooral voor plek 3 lijkt te gelden.
Mede daarom nu vooral de focus op de kanshebbers gericht.
Dacht Ernst-Jan Pluim Mentz dat hij z'n prijs al binnen zou hebben en was hij daarom iets minder gemotiveerd? Of wilde Simone 't Mannetje haar zo goed als laatste kans grijpen? Of was ze gewoon goed in vorm? Laten we die laatste reden maar geven als oorzaak voor hun remise! Angelique Osinga probeerde haar totaal nog wat aan te scherpen en won daarvoor gedecideerd van (ook) kanshebber Jan van Huizen. Ook Ben Blakmoor wil nog een kansje wagen en won daarvoor van Steven de Wilde. Ook Bonne Faber en Wim van Schie hebben nog een (water)kansje op plek 3. Bonne won redelijk gemakkelijk van Marjolein Osinga, Wim echter had het te moeilijk tegen Ad van der Ree en verloor dan ook. De verdere uitslagen lagen eigenlijk redelijk in de lijn der verwachtingen, hoewel Willem-Jan Tanis nog redelijk veel moeite leek te hebben om zijn mooie koningsaanval tegen Wijnand Kramer winnend af te sluiten. Uiteindelijk bleek het tijdgebruik door Wijnand nog de doorslag te geven in het resultaat.
In ronde 2 moest Angelique haar plannetjes bijstellen, dankzij Michael van der Voorden, die haar hardhandig op haar plaats zette. Maar Ernst-Jan ging wel op stoom komen nu, dat toonde hij aan Ad, tegen wie hij vorige week nog remise had gespeeld. Maar ook Ben greep z'n kans tegen Fred van Wieringen, terwijl Jan van Huizen z'n punt een beetje in de schoot kreeg geworpen door Leo Stelloo, die nog steeds moeite heeft met tempi minder dan 4 minuten per zet! Bonne won weer, nu van Anton Garcia, hoewel hij daar wel het geluk bij had, dat Anton het - weliswaar in een technisch verloren positie - al snel voldoende vond. Ook Wim smaakte het genoegen te winnen, Marjolein werd zijn slachtoffer. Steven de Wilde zette Simone weer met beide beentjes op de grond, terwijl clubgenoten Wijnand en Rien van der Molen tot een verrassende conclusie kwamen: Rien won. Jan van Baardwijk kon zijn eerste (en naar later bleek belangrijke) punt laten noteren tegen Arie Bliek. Dan, last but not least, Tristan Oosterbaan toonde zich op dit moment sterker dan Willem-Jan.
Wegens het normaliter nodig hebben van alle tijd was er ditmaal geen pauze, dat weerhield de organisatoren echter niet van het bedenken van (opnieuw) kromme manieren om de avondprijzen onder te brengen: het toernooi kent in totaal 9 avonden en die 9 avonden kennen 3 verschillende manieren van vaststelling van bedenktijden: 30 min., 5 min. en 15 min. Deze avond was de eerste avond van de derde sessie hiervan dus zouden de prijzen terechtkomen bij nr.3 uit de puntengroepen 2½ en 3, nr.3 uit de puntengroepen 1½ en 2 en nr.3 uit de andere puntengroepen.
Voor de eerste plaats (niet prijs!) was nog een viertal ongeslagen, zij speelden dus tegen elkaar. Daarbij werd Bonne door Tristan getrakteerd op een openingsvariant, waar hij (zacht gezegd) geen fan van is. Dat resulteerde dan ook in een gedrongen opstelling van z'n materiaal en Tristan wist daar, langzaam maar wel zeker, gebruik van te maken. Om verlies in eerste instantie te voorkomen moest Bonne een stuk geven, de resterende stelling werd perfect door Tristan naar winst gevoerd. Ben kreeg te maken met Michael en - ondanks het grote verschil in schaakervaring - hierbij wist Ben geen vuist te maken en eindigden Tristan en Michael dus als eindwinnaars. Geen prijs dus voor puntengroep 3, zou er nog wel iemand op 2½ eindigen en dus de prijs wegkapen? Inderdaad want daarvoor bleek die remise uit de eerste ronde toch nog enige extra betekenis te krijgen voor Ernst-Jan. Hij wist nu te winnen van Angelique.
Eén prijs dus bekend, voor de tweede hadden Ben en Bonne al 2 punten achter hun naam. Zou er nog iemand bij komen met 2 uit 3 of zou opnieuw een remise prijsgevend worden? Nee, er kwamen meerderen op 2 uit 3 want Ad won van Jan van Baardwijk en Wim van Rien. Daardoor werden de weerstandspunten belangrijk. Daarvan had Ben er 6, Ad 5½, Bonne 4½ en Wim 3. De prijs ging dus naar Bonne. Misschien zou een remise toch beslissend kunnen zijn (zo werd vooraf gedacht) en misschien daarom waren Fred en Steven tevreden met remise. Achteraf bleek dat een verkeerde beslissing, tenminste, als je een prijs wilde winnen. Daarvoor het ofwel gewonnen ofwel verloren moeten worden. Willem-Jan kon geen mat vinden tegen Anton en was daarom tevreden met remise. Die tevredenheid was echter snel afgelopen, toen hem duidelijk werd gemaakt hoe hij had kunnen (en moeten?!) winnen.
Nu bleven dus nog 8 deelnemers over voor de derde prijs. Een winstpartij zou dus alleen gunstig kunnen zijn als je nog geen punten had en dat waren er ook vier: Marjolein, Wijnand, Arie en Leo. Zij speelden dus tegen elkaar, waarbij Wijnand won van Marjolein en Arie van Leo. Aangezien uit het voorgaande al blijkt, dat er al meer waren met 1 punt (Angelique, Jan van Baardwijk en Rien) zou de prijs dus in die puntengroep vallen. Bij deze vijf voegde zich nog Jan van Huizen (verloren van Simone) zodat opnieuw weerstandspunten maatgevend waren. Daarvan had Angelique er 6½, Rien had 6, Jan van Baardwijk 4½ en Jan van Huizen, Wijnand en Arie elk 2½. Dus mocht Jan van Baardwijk een prijs uitzoeken. De organisatie vond het uiteindelijk niet zo leuk voor de Spijkenissers, die toch een hele avond hadden opgeofferd voor hun deelname aan dit toernooi en ook nog samen de eerste plek bezetten. Daarom ook een prijs voor Tristan.
De eindstand van de avond werd tenslotte (resp. plek, startnr., naam, punten, w.p. en SB):
 1. 11  Tristan Oosterbaan         3.0   4.5   4.50
    10  Michael van der Voorden    3.0   3.0   3.00
 3. 17  Ernst-Jan Pluim Mentz      2.5   4.5   3.75
 4. 12  Ben Blakmoor               2.0   6.0   3.00
    16  Ad van der Ree             2.0   5.5   3.00
     9  Bonne Faber                2.0   4.5   1.50
     6  Wim van Schie              2.0   3.0   1.00
 8.  5  Willem-Jan Tanis           1.5   5.5   1.75
     2  Steven de Wilde            1.5   5.0   2.25
     7  Simone 't Mannetje         1.5   5.0   2.25
     8  Fred van Wieringen         1.5   4.5   1.75
    14  Anton Garcia               1.5   4.5   1.75
13.  3  Angelique Osinga           1.0   6.5   1.00
     1  Rien van der Molen         1.0   6.0   1.00
     4  Jan van Baardwijk          1.0   4.5   1.00
    13  Jan van Huizen             1.0   2.5   0.00
    15  Wijnand Kramer             1.0   2.5   0.00
    18  Arie Bliek                 1.0   2.5   0.00
19. 19  Marjolein Osinga           0.0   5.0   0.00
    20  Leo Stelloo                0.0   5.0   0.00

Voor de volgende avond staat dus weer het snelschaken op het programma. Als het deelnemersaantal dan weer verdubbeld moet er voor de laatste avond worden uitgekeken naar een andere speelruimte!?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten