zaterdag 10 augustus 2013

ZAS ronde 6

Een avond met enkele spelers minder in vorm dan anders. Maar dat geldt in veel grotere mate voor heel wat anderen. Maar zij nemen het zekere voor het onzekere en laten hun beurt voorbijgaan bij dit toernooi. Dat geldt helaas vooral voor de buurtverenigingen, hoewel ook een aantal Pioniers liever met een biertje of anderszins bij de barbecue of de t.v. zitten!?
Op het programma stond weer het rapidschaak met een kwartier bedenktijd p.p.p.p., wat voor sommigen meer van snelschaken wegheeft, terwijl anderen tijdens hun partijen nog wat bij anderen gaan kijken.
In ronde 1 gebeurde nog weinig spectaculairs, dat werd nog voor later bewaard. Wat in de aanhef al is gezegd, dit gebeurde tussen Bonne Faber en Ben Blakmoor. In een veel gespeelde opening vergat Bonne de hier meestal gespeelde vervolgzet, wat hem in eerste instantie een pion kostte en in tweede instantie uiteindelijk de partij. Hoewel, Ben speelde het heel voorzichtig en daardoor nam de partij nog bijna het hele halve uur in beslag. De andere partijen hadden een beetje het verwachte resultaat, hoewel sommigen misschien niet hadden verwacht, dat Arie Bliek van Jan van Baardwijk zou winnen. Marjolein Osinga verloor van Ad van der Ree, dochter Angelique Osinga won van Wim van Schie en Ernst-Jan Pluim Mentz verpulverde Rien van der Molen.
Maar in ronde 2 ging het dan gebeuren! Maar eerst profiteerde Jan nog van de volgende onzorgvuldigheid van Bonne. Met eigenlijk veel te snel spel, gecombineerd met een paar blunders kon Bonne het al na 5 minuten opgeven. Toen was ook de grootste verrassing van de avond al in de maak aan het bord van Wim en Ernst-Jan. Wat in eerste instantie alleen nog maar een leuke positie voor Wim leek werd tenslotte uitgebouwd naar een verrassende winst voor hem! Ben kreeg nu Arie tegenover zich en ook met Arie had Ben niet zoveel moeite. Ad speelde, zoals hij zelf stelde, een leuke pot tegen Angelique en ging er zelfs zo diep op in, dat hij plotseling tot de ontdekking kwam dat hem nog slechts 16 seconden restten, terwijl Angelique nog enkele minuten bedenktijd had. Dan kun je het resultaat wel uittekenen. Rien was tenslotte ook niet opgewassen tegen Marjolein.
De volgende ronde bracht de koplopers Angelique en Ben tegenover elkaar. Hierbij vond Ben in Angelique zijn meesteres, hoewel voor haar de afkorting s.m. hoogstwaarschijnlijk "schaakmeester" zal betekenen. Als je de lijn van de uitslagen doortrekt, dan zou Arie van Ernst-Jan moeten kunnen winnen, hij versloeg nu tenminste, zelfs met redelijk gemak, Wim. Ernst-Jan zelf had het wat moeilijker tegen Ad en kreeg op een gegeven moment een remiseaanbod. Maar hij speelde toch nog even door, accepteerde het aanbod even later toch, hoewel Ad's vlag zich niet meer in evenwicht wist te houden. Marjolein overmeesterde Jan en Bonne maakte nu eens minder fouten, dat liet hij maar aan Rien over, die ze dan ook maakte en daardoor verloor.
Nu kwam de pauze met het verlossende woord over de prijzen. Net als in de vorige 15 minuten-sessie werden ze toegekend aan de eerste drie die het meeste boven verwachting scoorden. Daar zou je Wim eigenlijk bij rekenen, maar met alleen zijn winst in de tweede ronde......?
Ronde 4 bracht Arie tegen Angelique en opnieuw won Angelique. Zou het een 5 uit 5-avond voor haar worden? Dat zou heel goed zijn voor haar kansen op een eindprijs! Ben nam nu wraak op moeder Marjolein en tegen Ad verviel Bonne weer in zijn rol uit de beide eerste ronden. Al snel raakte hij meer materiaal kwijt dan Ad, wat resulteerde in zijn opgave. Tegen Jan wist Ernst-Jan zich te herpakken en Jan ging tenslotte vrij kansloos ten onder. Zo ook voerde Wim tegenstander Rien vrij kansloos naar een nederlaag.
In de nu komende laatste ronde van de avond was er voor ieder nog de kans zijn te verwachten score op te krikken, of het dan voldoende zou zijn voor een prijs? Achteraf gezien verloren twee van de latere prijswinnaars, het moet dus duidelijk in de eerste ronden gebeuren.
Voor Angelique werd het geen 5 uit 5-avond, daar zorgde Ernst-Jan wel voor. Maar de eerste aanzet voor het verlies gaf Angelique zelf door materiaal kwijt te spelen. Opnieuw zal Ad een leuke pot hebben gespeeld en bijna opnieuw kreeg hij daarbij het deksel op zijn neus want Ben ging er met het punt vandoor en eindigde daardoor, naar wedstrijdpunten gerekend, naast Angelique bovenaan. Marjolein wist niet opnieuw een punt toe te voegen, dat punt ging naar Wim. Eindelijk wist Bonne zijn vorm een beetje terug te vinden, echter veel te laat om voor een prijs in aanmerking te komen. Vanaf het begin eigenlijk zette hij Arie onder druk. Door een ruil moest zijn koning in het centrum blijven, terwijl zijn paard niets ging staan doen op h8. Mede daardoor stonden z'n beide torens redelijk nutteloos op f8 en g8, waardoor kwaliteitswinst snel gemaakt was. De koning van Arie probeerde nu lucht te krijgen op de damevleugel, wegens het vastgezet zijn op de witte velden van zijn pionnen werd de witveldige loper ook nog eens ontzettend zwak. Met al deze kenmerken in zijn voordeel wist Bonne nu met speels gemak de partij naar zich toe te trekken. Tenslotte verloor Rien ook zijn vijfde partij waardoor er toch iemand was met vijf keer hetzelfde resultaat. Overigens, Jan was de dader van dit laatste verlies.
De prijzen kwamen tenslotte terecht bij Arie, Ben en Angelique, zoals uit onderstaande eindstand valt op te maken. Let daarbij wel op de laatste kolom, die bepaalde de prijzen.
 1 Angelique Osinga           4          15        11.5      +0.87
 2 Ben Blakmoor                 4          12.5      8.5      +0.97
 3 Ernst-Jan Pluim Mentz   3.5       11.5      7.25     -0.87
 4 Wim van Schie               3          11.5      5.5       +0.22
 5 Ad van der Ree              2.5       15.5      5.75      -0.07
 6 Arie Bliek                        2          15         5          +1.38
 7 Marjolein Osinga            2          11.5      2          +0.34
 8 Bonne Faber                  2           10.5     2          -1.31
 9 Jan van Baardwijk          2            9.5      2          -0.88
10 Rien van der Molen       0          12.5      0          -0.65
De volgende avond zal weer in het teken van rapidschaak staan met 30 min. p.p.p.p. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten