vrijdag 25 januari 2013

Ronde 19


De Pionierleden zijn nog niet echt winterhard, het wordt dus tijd dat de dooi in gaat vallen! Naast enkele interne partijen kon toch ook een begin worden gemaakt aan de kwartfinale van de interne beker zodat de eerste halve-finalist bekend is.

Arie Bliek en Michiel Landman waren beiden aanwezig zodat hun kwartfinale-partijen plaats konden vinden. De eerste van die beide partijen was al afgelopen voordat de anderen goed en wel met hun partij waren begonnen, dat had echter ook als reden dat er wat langer met de indeling was gewacht. Arie en Michiel konden echter al wel beginnen. Die eerste partij dus, waarin als het ware als bezetenen werd gespeeld. Dat heeft vaak als gevolg, dat de kwaliteit er ook naar is. Arie raakte al heel snel materiaal kwijt en kon dit niet meer rechttrekken. Dus maar eventjes een consumptie gescoord en dan met de tweede partij begonnen. Ook hierin nam Michiel het voortouw, echter minder definitief dan in de eerste partij. Toch raakte Arie een pion achter, hoewel dat nog geen beslissende factor was. Er werd heel wat heen en weer geschoven met de nog aanwezige torens, het paard (voor Arie) en de loper (voor Michiel). Wat later verdwenen de torens van het bord en de remise kwam behoorlijk in zicht. Maar Arie had hier niet genoeg aan en probeerde de zaak te forceren. En zoals dan zo vaak gebeurd, hij overspeelde zijn hand en verloor ook deze partij.
Ernst-Jan Pluim Mentz was de bovensten van de ranglijst al kortgeleden tegengekomen, zodat zijn vizier nu werd gericht op de iets lagere regionen en daarbij kwam Rob van Wijgerden voor hem in beeld. Rob's strategie bestond er in om zo rap mogelijk uit de theorie te komen, daarmee dacht hij Ernst-Jan in de luren te kunnen leggen. Maar dat wilde maar niet lukken, Ernst-Jan kreeg een fraaie aanval via de open a-lijn, waar hij beide torens op wist te posteren. Ook z'n dame wierp al wulpse blikken op het strijdtoneel, daar wist Rob echter een stokje voor te steken door de zijne hiertegen te ruilen. Maar de aanval werd niet meer af te stoppen, beide lopers van Ernst-Jan kwamen nog in beeld terwijl de hele koningsvleugel van Rob nog niet ontwikkeld was. Een nieuwe winstpartij dus voor de heersend clunkampioen.
Jan van Huizen en Jan van Dam speelden een interessante partij tegen elkaar, waarbij het meeste materiaal gelijkelijk van het bord verdween. Maar om zo ver te komen had Jan van Huizen wel veel meer tijd verbruikt dan zijn tegenstander, zodat hij eigenlijk te weinig tijd overhield om paard en toren zo sterk mogelijk op te stellen. Beide stukken van Jan van Dam kwamen iets beter uit de verf en zodoende wist hij de a-pion van zijn opponent te pakken te krijgen en zijn (nu) vrije a-pion een gevaarlijk aura te geven. Die pion kon wel tegen worden gehouden, daardoor werd er echter (te) veel druk op de koningsvleugelpionnen gelegd. Daar kwam dan ook de uiteindelijke winst vandaan voor Jan van Dam, hoewel ook de bedenktijd er zijn rol in speelde.
Uiteraard speelt de bedenktijd een rol in alle partijen, in die tussen Jan van Baardwijk en Wim Noordermeer was die rol niet al te groot. Jan opende anders dan Wim had gehoopt, toch probeerde hij in het door hem zo geliefde systeem te komen. Daar ging het toch wel een beetje op lijken, toch niet helemaal. Wim kwam buurten op Jan's koningsvleugel, kon daar echter niet helemaal de goede draai aan geven. Wel kwam de g-lijn half open, terwijl Jan ging dreigen op de damevleugel. Ook hier werd het nodige materiaal afgeruild, Wim kwam daar toch niet ongeschonden uit, op een gegeven moment had hij zelfs een stuk minder terwijl de a-pion van Jan al aardig opgeschoven raakte. En die zou hem ook tenslotte de winst opleveren omdat Jan kon kiezen voor het opruimen van de pionnen op de koningsvleugel en tegelijkertijd die dreiging van z'n a-pion in stand hield. Daarom gaf Wim dan ook de partij op.
Wel weer een grote rol ging de bedenktijd spelen in de partij tussen Leo Stelloo en Raoul Provily. Raoul speelde vorig seizoen nog mee bij de Pionierjeugd en mag het dit seizoen bij de senioren proberen met het rapidtempo van één uur per partij. Dat is toch een probleemtempo voor veel van de senioren en helemaal voor Leo, die graag zijn partij heel rustig opzet en z'n zetten heel nauwkeurig probeerd te spelen. Bij het normale speeltempo kan hij daar nog wel leuke partijen mee spelen, bij dit tempo echter slinkt zijn tijd als sneeuw voor de zon. Toch wist hij een mooie aanval op te zetten, durfde die echter klaarblijkelijk niet door te zetten en - in plaats van de aanval te kiezen - hij koos er voor zich geen onmiddellijke problemen op de hals te halen. Maar ook dat kostte weer tijd, zodat zijn klok tenslotte de cijfers 00.00 liet zien met ook nog een knipperend vlaggetje erbij.
Tenslotte was Jannes van Halen weer eens aanwezig, wat ook meteen de reden van de eerder genoemde vertraging opleverde. Hij moet namelijk in het verpleeghuis worden opgehaald en het is eigenlijk pas zeker dat hij mee komt spelen als hij ook daadwerkelijk de speelruimte binnenstapt. Ditmaal werd hij ingedeeld tegen Sheila de Jonge, "gelukkig" ook degene, die hem had opgehaald. Maar ook ditmaal was het het bekende verhaal: Jannes lijkt niets van de situatie te begrijpen, zodra hij echter achter het bord zit en zich in zijn stelling heeft verdiept komt alles terug. Dat ondervond ook Sheila, die Jannes echter wel een prima avond heeft weten te bezorgen en dat niet alleen wegens het zich als slachtoffer voor hem te presenteren.

Stand na ronde 19:
Ronde 19

Geen opmerkingen:

Een reactie posten