zondag 6 januari 2013

Ronde 16

Er werden nogal wat wensen uitgedeeld deze avond, maar of dat direct geholpen heeft? Hoe dan ook, opnieuw waren er winnaars en verliezers en ook kon er een vervolg gemaakt worden aan ronde 2 van de bekercompetitie.

Om maar meteen met de bekercompetitie te beginnen, Alex van Wieringen en Rik Verheij waren voor deze ronde aan elkaar gekoppeld en hadden afgesproken deze avond daar aan te besteden. Aangezien hun positie in de pikorde van De Pionier op dit moment voldoende ver uit elkaar ligt om een tijdsverschil te billijken, kreeg Alex 5 minuten bedenktijd meer en Rik 5 minuten minder. Toch blijft het opletten met je bedenktijd, vooral in rapidpartijen en daar had Alex toch de nodige moeite mee. Vooral in de eerste partij kwam dat tot uitdrukking, hij had, aan het eind van de partij, nog slechts een halve minuut over, terwijl Rik nog rustig een drankje had kunnen halen terwijl zijn tijd door zou lopen. Maar natuurlijk is niet slechts de bedenktijd van belang, ook de gespeelde zetten zijn van invloed op het eindresultaat!? Hierin leek Rik in eerste instantie de overhand te hebben, toch wist Alex daar, gaande de partij, korte metten mee te maken en kreeg hij tenslotte nog een kwaliteit voorsprong. Maar nu werd die tijd terdege van belang en daarom bood Alex remise, wat door Rik werd geaccepteerd. Hij wilde zijn tegenstander niet door de vlag jagen om op die manier de winst binnen te halen. "Mijn tijd komt nog wel" zal hij gedacht hebben.En terecht want de tweede partij werd enigszins het tegenovergestelde van de eerste. Nu hield Alex voldoende tijd over en had Rik materiaalvoordeel en kon een speculatief loperoffer op h2 Alex ook niet helpen. Rik won deze partij tenslotte en zijn naam verdwijnt ook in de hoge lootjeshoed voor ronde 3.
Voor de interne competitie stond ook een topwedstrijd op het programma, de nrs. 1 en 2 van de lijst waren tegen elkaar ingedeeld! Ernst-Jan Pluim Mentz mocht proberen zich met wit Jan van Dam van het lijf te houden. En dat lukte hem vrij aardig, al in de openingsfase werd Jan met z'n neus op enkele voor hem vervelende feiten gedrukt en moest hij spitsroeden lopen om zich nog staande te houden. Er ontstond nogal wat druk op veld f7 en Jan hoopte met het aanvallen van het witte paard op e5 de druk wat te verlichten. Het antwoord f4 kostte hem daarna nogal wat hoofdbrekens want als hij het paard zou slaan kreeg hij een aanval op zijn dame te verwerken, terwijl ook de f-lijn voor wir geopend zou worden. Dit leek Jan geen goed plan dus het paard maar niet genomen. Maar daar werden zijn problemen niet echt minder van, sterker nog, enkele zetten later bleek de partij al afgelopen in het voordeel van Ernst-Jan.
De tweede aanwezige Jan (van Huizen) kreeg ook een toptegenstander voorgeschoteld in de persoon van Fred van Wieringen. Het schaakjaar 2013 zou voor de familie Van Wieringen slecht beginnen want tenslotte moest ook Fred weer eens leren leven met partijverlies. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, Jan moest de nodige slagen en stoten proberen op te vangen en deed dat middels een riskante pionnenstorm op z'n damevleugel, die de start zou worden van het partij-einde voor Fred. Dat einde naderde toen met rasse schreden, hoewel Fred het einde van die schreden niet afwachtte en de partij, onder complimenten voor het vertoonde spel, opgaf.
Rob van Wijgerden lijkt zich steeds meer als een vis in het water van de top van de ranglijst te voelen. Dat bewees hij deze avond keurig aan Simone 't Mannetje, door haar een heel mooie mataanval voor te schotelen. Daarbij wist Simone's koning niet te ontkomen aan een slachtpartij onder de hem beschermende pionnen. Dat wilde ze haar voetvolk niet aandoen en daarom gaf ze de pijp maar aan de bekende persoon, die toevallig in de buurt was!?
Het ging eigenlijk helemaal niet goed met Bonne Faber tegen Leo Stelloo. Bonne behandelde de opening niet zoals miljoenen schakers hem al hadden voorgedaan en wilde niet voor even een tweede pion kwijtraken. Hierdoor voelde Leo zich verplicht om dit af te sraffen en wist daarmee een kwaliteit te winnen, samen met de al in het begin veroverde pion. Maar Bonne probeerde nog het beste van de stelling te maken en blokkeerde Leo's d-pion, waardoor diens achterlijn compleet vast kwam te liggen. Toen ook nog de tweede loper van Leo werd vastgelegd op a1 werd het eigenlijk Leo die met de rug tegen de muur kwam. Even leek het er op, dat de partij zou eindigen in remise wegens herhaling van zetten, Bonne kon dat toch niet over zijn hart verkrijgen en speelde een andere zet, waardoor wel het gevaar van mat achter de palen voor hem ging dreigen. Maar daar hoefde geen vrees voor gekoesterd te worden, zijn aanval op Leo's koningsvleugel met een toren en twee lopers bleek voldoende voor de eindwinst. En opnieuw leek Leo zijn bedenktijd goed gebruikt te hebben, op het moment, dat hij mat werd gezet had hij nog slechts enkele seconden over.
Michiel Landman kreeg te maken met Frits Wilschut, die deze competitie al bewezen had een reuzendoder te kunnen zijn. Maar ook hier bleken in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, Michiel verhoogde de druk op de stelling van Frits eigenlijk met elke zet, hoewel Frits daar lange tijd niet onder bezweek. Wel echter raakte hij een stuk kwijt en dan wordt het behalen van dat resultaat natuurlijk wel bemoeilijkt. Hij wist tenslotte nog wel een matdriging op b2 in het spel te brengen, dat was voor Michiel echter makkelijk op te vangen, met partijwinst tot gevolg.
Ook Sheila de Jonge en Ger Croonenberg waren van de partij en speelden - voor hen althans - de sterren van de hemel. Voor Sheila kwam op een gegeven moment echter die hele sterrenhemel naar beneden, ze raakte namelijk een stuk kwijt. Hiermee had Ger in principe een gewonnen positie bereikt, we kennen echter allemaal het gezegde "er is niets zo moeilijk dan het winnen van een gewonnen partij" en dat ervoer Ger nu ook. Daardoor en door zelfkennis gedwongen (vaak ziet hij in dergelijke stellingen het bos niet meer door de bomen) bood hij in arren moede maar remise aan en Sheila vond, dat ze het niet kon maken om een dergelijk aanbod in een dergelijke stelling te weigeren, zodat de eerste remise van het nieuwe jaar binnen de Pioniergelederen een feit was.

De stand na ronde 16:
Ronde 16

Geen opmerkingen:

Een reactie posten