vrijdag 1 februari 2013

De Pionier 2-WSV 3 en ronde 20


De kist, waarin de strohalmen worden bewaard is zo goed als leeg, voor wie er nog nodig heeft liggen er nog slechts de allerlaatsten. Want De Pionier 2 heeft de laatste gepakt! En wie kan daar beter verslag van doen dan Ad van der Ree?
Een fortuinlijke overwinning!!
Afgelopen donderdag speelde ons tweede team tegen WSV 3. Beide ploegen konden de punten goed gebruiken. Dus er zou strijd gevoerd gaan worden.
De wedstrijd begon goed voor ons. Wim Noordermeer trok aan bord 8 onvervaard ten strijde tegen Lars Mudde. Eigenlijk overrompelde hij Lars. Het doel was de koning van zwart.  De koningsvleugel van Lars werd volkomen overrompeld. De koning vluchtte naar het midden. En met een korte combinatie maakte Wim een eind aan de strijd. 1-0 voor ons!
Dat was een goede start. Maar helaas, daarna sloeg de malaise toe. Michiel Landman speelde, aan bord 3, met zwart tegen Aat v.d. Spek. Michiel kwam redelijk uit de opening. Wit had een licht initiatief. Maar  toen Michiel f5 speelde stond hij duidelijk minder. Zijn loper stond buitenspel en z’n koningsstelling vertoonde duidelijk gaten. Aat maakte daar goed gebruik van. En Michiel moest helaas het onderspit delven, 1-1.
Helaas ging het ook bij Jan van Baardwijk aan bord 4 mis. Jan kwam goed uit de opening. Hij kon een pion winnen. Maar ik denk dat Jan meer wilde op dat moment. Dat lukte niet en in plaats van pionwinst werd het pionverlies. Daarna kwam Jan in een nadelig eindspel terecht. Wim v.d. Hoek won de pot vervolgens vrij gemakkelijk, 1-2.
Leo Stelloo speelde, als invaller voor Rob van Wijgerden, aan bord 5 tegen Djarah Kleiweg. Lange tijd ging de strijd gelijk op. Maar toen Leo z’n g-pion opspeelde ging het helemaal mis. Djarah kreeg de f-lijn in handen en drong de stelling van Leo binnen en won daarna vlot. Jammer Leo, maar je hebt je best gedaan, 1-3.
Gelukkig herstelde Bonne Faber enigszins de balans aan bord 6. Bonne kwam beter uit de opening. Hij had ruimtelijk overwicht en een licht initiatief. Hij hield Jan Muit voortdurend onder druk. Vervolgens rukte hij met zijn pionnen op de damevleugel op. Bonne won het paard van Jan.
Een probleem was wel, waar Bonne z’n koning moest laten. Die werd voortdurend door de dame van Jan achtervolgd. Toen Bonne, na een lange koningsmars, een goede plek gevonden had op h4 was het snel afgelopen: 2-3.
Toch zag het er zorgelijk voor ons uit. Sheila de Jonge had, aan bord 7, een pion in de opening verspeeld, Jan Straatman stond niet al best aan bord 1 en bij Alex van Wieringen aan bord 2 was ook nog geen winst voor ons te bespeuren.
Maar toen kwam vrouwe Fortuna met haar toverstafje zwaaien! Jan speelde een moeizame partij tegen Theo Goor. Evenals Michiel had hij de f-pion opgespeeld. Het nadeel is dan dat je met een achtergebleven e-pion blijft zitten. Theo had dus duidelijk voordeel. De stelling van Jan stortte in. Theo at de ene pion na de andere op. Maar in zijn ijver om al die pionnen op te ruimen vergat Theo dat er ook nog zoiets als matzetten bestaat. En dat deed Jan dus. Theo verloor heel verrassend: 3-3.
Sheila had zich, na een mislukte opening, duidelijk hersteld. Ze won de pion, die ze in de opening verloren had, terug. Het werd vervolgens een partij vol tactische wendingen. Henk Erkelens probeerde met een pion door te breken. Maar dat mislukte. Toen kwam zijn koning op de tocht te staan. Maar ook de koning van Sheila stond enigszins in zijn blootje. Sheila had echter de sterkste zenuwen. In een bloedstollend eindspel ging Henk ten onder: 4-3.
Nu was alleen Alex nog bezig voor ons. En hij kon de winst binnen halen. Maar Albert Prins was een geduchte tegenstander. Alex kreeg in de opening een geïsoleerde d-pion. Zoiets is een sterkte en een zwakte tegelijk.  Beide heren hielden elkaar voortdurend in evenwicht. Albert oefende druk op de koningsstelling van Alex uit en Alex kreeg de c-lijn in handen. Toen de dames werden geruild stond Alex ineens weer iets beter. En nu moest Albert op zijn tellen passen. Toen ontstond het beruchte laatste kwartiertje waarin zich vaak de grootste drama’s afspelen. Albert bezweek in deze fase, hij verspeelde zijn toren en gaf meteen op: 5-3. De broodnodige overwinning was binnen.
We kijken nog steeds tegen het degradatie spook aan, maar we hebben nu nog kans om degradatie te ontlopen.
                            met dank aan Ad van der Ree


De Pionier 2 1551 - WSV 3 1525 5-3
1 Jan Straatman 1544 - Theo Goor 1647 1-0
2 Alex v.Wieringen 1643 - Albert Prins 1527 1-0
3 Michiel Landman 1612 - Aat van der Spek 1693 0-1
4 Jan van Baardwijk 1605 - Willem van der Hoek 1623 0-1
5 Leo Stelloo 1398 - Djarah Kleiweg 1151 0-1
6 Bonne Faber 1672 - Jan Muit 1466 1-0
6 Sheila de Jonge 1426 - Henk Erkelens 1568 1-0
8 Wim Noordermeer 1505 - Lars Murre   1-0
 
Helaas konden er verder slechts twee interne partijen worden gespeeld, er waren maar 5 spelers aanwezig en om de krachtsverschillen aannemelijk te houden werd Ger Croonenberg als oneven ingedeeld, hoewel dat reglementair niet juist was.
Fred van Wieringen speelde nu tegen Jan van Dam en er werd geschoven dat het een lieve lust was. Maar geen van tweeën wist groot voordeel bijeen te spelen zodat tot remise werd besloten. 
Dan speelden, onderaan de ranglijst, Frits Wilschut en Trudy Angeneind (gelukkig weer terug na een operatie, die ze moest ondergaan). Dan mag je nog niet meteen grote daden van iemand verwachten en die kwamen er dus ook niet. Frits wist dus een punt binnen te halen.

De stand na ronde 20:
Ronde 20

Geen opmerkingen:

Een reactie posten