zaterdag 21 juli 2012

ZAS ronde 3

Nog steeds geen zomer, wel een toernooi in Hellevoetsluis. De opkomst valt nog steeds tegen, toch kwamen er twee zonder enig ZAS-verleden meespelen. Tot nu toe kwamen er in totaal 99 unieke deelnemers. Halen we er 100 deze achtste aflevering?

Met in totaal 16 spelers werd aan de derde ronde van het ZAS begonnen. Het speciale ZAS-feit ging zich voordoen, wie als eerste eindigde deze avond zou toch geen prijs krijgen!? De achterliggende gedachte hiervoor was dat de ervaring had geleerd, dat, wie als eerste eindigt op een avond, ook bijna altijd in de eindprijzen valt. En het streven van de organisatie is toch wel om de prijzen in natura zoveel mogelijk te kunnen verdelen. Wat dat betreft komen er misschien wel meer verrassingen. De eerste ronde deze avond kende, qua uitslagen, geen verrassingen. Maar er was voor hetzelfde geld wel een daverende gekomen! Want Wim Noordermeer (vooraan op de foto, in het witte shirt) had Ernst-Jan Pluim Mentz daarin bijna te pakken. Technisch gezien stond hij halverwege de partij behoorlijk gewonnen, hij had de witte dame veroverd en de witte koning stond heel gedrongen op h1. Maar dan moet je dit gaan bewijzen en de zenuwen sloegen toe bij Wim terwijl Ernst-Jan stoïcijns bleef doorspelen. Enkele zetten later had hij die dame weer terugveroverd, de partij kantelde langzamerhand naar wit voordeel en Wim bleef met een kleine kater zitten.
Ook ronde twee was er niet echt één met grote verrassingen, hoewel Wim van Schie heel goed wegkwam tegern Bonne Faber. Maar laatstgenoemde had wat te veel verwacht van een penning langs de b-lijn. Met dreigend mat achter de paaltjes probeerde hij toch de witte loper op b7 te pennen, daarbij te weinig rekening houdend met het feit, dat zijn eigen toren ongedekt kwam te staan op b8. Hij wist deze problemen inderdaad niet op te lossen en Wim mocht het punt noteren. Ook de Wim uit de eerste ronde liet nu een punt noteren, Elly van der Wallen bleek nu niet tegen hem opgewassen. Ook haar man, Nico van der Wallen, leed een nederlaag, hoewel die wel minder voor de hand lag. Hij is, normaal gesproken, redelijk opgewassen tegen Gert van Driel maar nu speelt de bedenktijd natuurlijk een grote rol. Daarvan gebruikte Nico meer dan Gert en dan wil het op zeker moment wel eens gebeuren dat er foutjes in je spel sluipen.
Voor de pauze werd er nog één ronde gespeeld en daarin mocht nu Gert het proberen tegen Ernst-Jan. Gaande de partij kwam hij echter steeds meer gedrongen te staan, howel hij ook de koning van zijn tegenstander in het nauw bracht. Toch bleek de witte aanval langs de open h-lijn sterker dan de zwarte op de damevleugel, waar er een blok beton op b3 stond. Nog even probeerde Gert het met toren en dame langs de a-lijn, dit werd door Ernst-Jan voorkomen middels een behoorlijk om zich heen maaiende dame in het centrum. Verlies tenslotte voor Gert. Ook een strijd op niveau kwam er tussen Philip Westerduin en Angelique Osinga. Angelique leek daar kansen te krijgen, Philip bracht echter haar koning helemaal in het nauw en pakte, na harde strijd, het punt. Bij het begin van deze ronde nog 4 spelers met de volle winst en zij speelden dus tegen elkaar. Ze werden gevolgd door een prima uit de startblokken komende Hans Brussaart, die anderhalf punt had gescoord. Maar Hans kon z'n start niet doorzetten, Wim van Schie snoepte hem het puntje af. Jeanet Gerssen scoorde al haar tweede halfje, nu wist Nico niet langs haar te komen. Ook waren er 4 spelers met 0 punten aan het begin van de ronde en ook zij speelden tegen elkaar. Daarin had Bonne meteen al Rienk Pluim op apegapen liggen middels een al enkele eeuwen bekende truc, wat hem in eerste instantie een toren opleverde. Maar Rienk probeerde terug te vechten, hij had Bonne de rochade afgetroggeld en zijn dame leek vervelende dingen te willen doen op de koningsvleugel. Maar ditmaal wist Bonne zijn voordeel vast te houden en wist Rienk's koning mat te zetten op d3. Het damesonderonsje tussen Elly en Marjolein Osinga werd beslist in het voordeel van laatstgenoemde.
Dan kwam na de pauze het langverwachte gevecht tussen de beide sterksten van de avond, Philip en Ernst-Jan. Philip toonde zich na afloop niet tevreden, hij had, volgens eigen zeggen, een stuk weggegeven, wist echter wel terug te komen tot een pion achterstand. Die pion zou dan de winst moeten brengen voor Ernst-Jan, de pion stond echter op de h-lijn, met de koning er voor terwijl Philip met een toren de g-lijn bezette en met zijn koning niet weggejaagd kon worden van de velden f1 en f2. Ernst-Jan had wel minstens een minuut meer bedenktijd over, die hij deels gebruikte om uit te vissen of er nog winst mogelijk was in die situatie. Hij wist deze niet te vinden en bood dus remise. Uiteraard werd dat aanbod aangenomen. Dit bleek ook de ronde te zijn met de meeste remises. Ook Marco Beije en Nico kwamen tot die conclusie, net als Jeanet en Simone 't Mannetje. Winst was er wel weer voor Angelique, die Wim Noordermeer versloeg, voor Arie, die datzelfde deed tegen Wim van Schie en voor Bonne, die Marjolein het nakijken gaf. Gert won het clubonderonsje van Hans en Rienk drukte, met zijn overwinning, Elly nog vaster op de laatste plaats.
Dan tenslotte de vijfde en laatste ronde, waarin de rekenmeesters aan het werk werden gezet. Hierin had Ernst-Jan het moeilijk tegen Angelique, ze wist echter tenslotte niet voor een verrassing te zorgen. Dan had Philip het toch makkelijker tegen Arie, hoewel Arie er alle tijd voor nam om dat door Philip te laten bewijzen. Beide Wimmen verloren, Noordermeer van Gert en Van Schie van Nico. Bonne bleek deze avond niet in Caïssa's pulletje te zijn gevallen, hij wist een mooie stelling op te bouwen tegen Jeanet, onderschatte daarbij echter haar opmarcherende pionnen op b- en c-lijn en de partij eindeigde daardoor in mat achter de paaltjes middels een gepromoveerde pion. Toch krijgt Jeanet weer een persoonlijke uitnodiging voor de volgende ronde! Hans verloor nog van Marco terwijl ook Simone niet van plan was om Elly van de rode lantaarn af te helpen. Tenslotte hielden Rienk en Marjolein het op remise.
De eindstand van de avond is geworden: 1 en 2 Ernst-Jan en Philip met 4½ uit 5 (Philip met minder weerstandspunten, voor hem dus een prijs), 3 Gert met 4 uit 5, 4, 5 en 6 Angelique, Nico en Arie met 3 uit 5 (door de minste weerstandspunten van dit trio was de tweede prijs dus voor Arie), 7, 8 en 9 Marco, Jeanet en Simone met 2½ uit 5, 10, 11 en 12 de Wimmen en Bonne met 2 uit 5, 13, 14 en 15 werden Hans, Rienk en Marjolein met hierbij de meeste weerstandspunten en dus de derde prijs voor Hans en dan, last but not least, 16 Elly met 0 uit 5.
De webmaster is een weekje met vakantie, hij zal de tussenstand voor de eindprijzen zo snel mogelijk hieronder plaatsen.

Hierbij dank voor weer een enorme leuke tekst van een inmiddels bruingekleurde webmaster.

Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 3:
ZAS 2012 ronde 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten