zaterdag 7 juli 2012

ZAS ronde 1

De achtste aflevering van het zomeravondschaak, georganiseerd door De Pionier, kende een slecht bezochte start. Slechts 12 schakers konden worden verwelkomd in de Van Galenzaal van sportcentrum De Eendraght. En onder hen niet meer dan 2 niet-Pioniers (zie foto).

Een betrekkelijk positief punt bij een dergelijke opkomst is wel dat een voordelige indeling veel minder invloed heeft op de eindstand dan bij een grotere opkomst. Nu waren er bij het ingaan van de laatste ronde slechts 2 spelers met beide partijen gewonnen, in het andere geval kunnen dat er toch wel meer zijn.
De eerste ronde kende nauwelijks verrassingen, hoewel het verlies van Bonne Faber tegen Arie Bliek toch door weinigen ingecalculeerd zal zijn. Maar hij bleek zo in zijn verdediging verdiept dat hij overzag dat er een stuk in stond. Arie zag het natuurlijk wel en dan is de uitslag redelijk voorspelbaar. De beide "vreemdelingen", Philip Westerduin (RSR Iv.Toren) en Wijnand Kramer (Het Houten Paard) speelden tegen elkaar en Philip wist daarbij de winst te boeken. Ook in de andere 4 partijen won de verwachte speler: Fred van Wieringen van Mehdi Potters, Simone 't Mannetje van Ger Croonenberg, Alex van Wieringen van Wim Noordermeer en tenslotte Ernst-Jan Pluim Mentz van Leo Stelloo.
In ronde 2 waren enkele verrassingen te noteren, hoewel Arie dat niet opnieuw wist te doen, Philip bleek op zijn qui-vive en won ook zijn tweede partij. Fred speelde de sterren van de hemel tegen Ernst-Jan, hoewel dat duidelijk te merken was aan zijn tijdgebruik. Maar Ernst-Jan had een vrijpion weten te creëren op de c-lijn en die zou hem de winst moeten brengen. Maar op de een of andere manier wist Fred dit kleinood te elimineren, sterker nog, hij kwam opmarcheren met zijn (vrije) a- en b-pion, terwijl ook zijn door zijn broertje op de d-lijn gedekte e-pion zijn rol opeiste. De beide damevleugelpionnen konden door de zwarte loper van Ernst-Jan worden tegengehouden en z'n koning deed zijn plicht tegen Fred's centrumpionnen. Maar Fred had uiteraard ook een koning en die kreeg de gelegenheid om op zijn gemakje naar het strijdtoneel te wandelen en daar de beslissing te forceren. Maar die tijd...........! Fred had nog 7 seconden over en bood daarom remise (met koning en dame tegen de koning alleen van Ernst-Jan), Ernst-Jan vond echter, dat hij dat niet mocht accepteren en gaf op. Alex en Simone speelden een leuke partij tegen elkaar, waarbij op een zeker moment de stelling goed in evenwicht leek, waardoor het Simone een goed moment leek om remise aan te bieden. Maar Alex, hoewel met minder tijd, wilde het nog eventjes proberen. Toch zag hij even later in, dat Simone het toch wel goed had ingeschat en ging alsnog accoord. Ger bleek heel snel klaar tegen Wim, die daarop naar het uitslagenbriefje liep en daar 0-1 noteerde. Leo, met zijn problemen met de bedenktijd, speelde tegen Mehdi en moest toezien hoe zijn vlag op een gegeven moment viel. Opnieuw een verrassing bij Bonne, hij bouwde een sterke stelling op tegen Wijnand, overzag echter opnieuw een zet en Wijnand oogste hierop de winst met een fraaie combinatie.
Dit leverde dus een duidelijke indeling voor plek 1 op in ronde 3 want Philip en Fred hadden allebei immers 2 punten. Fred deed, met die winst uit de vorige ronde in zijn zak, pogingen om ook nu voor hetzelfde type verrassing te zorgen, ditmaal stootte hij echter op graniet want Philip had zijn zaakjes goed voor elkaar en maakte een eind aan Fred's hoop met een toren op de voorlaatste rij en een vrijpion op de b-lijn, die een slachting op de laatste rij zou aanrichten. Ware het niet, dat Fred dat niet afwachtte. Simone won van Arie en Alex van Mehdi. Wim toonde zich slimmer dan Wijnand en Ger was uiteraard niet opgewassen tegen Ernst-Jan. Bonne mocht proberen zijn blazoen wat op te poetsen tegen Leo en slaagde daar goed in. Hierbij had hij dus wel geluk met die indeling, voor hetzelfde geld had niet Ger maar hij zelf tegen Ernst-Jan moeten spelen.
Hierna kon spreekstalmeester Fred de prijsuitreiking doen. Al meteen aan het begin was verteld, dat de prijzen deze avond naar de nrs. 1, 5 en 10 zouden gaan. Plek 1 was makkelijk te zien, die prijs was voor Philip, plek 5 was moeilijker, 3 spelers (Fred, Wim en Ernst-Jan) waren op 2 punten geëindigd en van hen had Wim de juiste weerstandspunten om op plek 5 te eindigen. Voor de derde prijs waren 4 spelers gelijk geëindigd met 1 uit 3: Arie, Wijnand, Mehdi en Bonne en van hen had Bonne de minste weerstandspunten, net juist dus voor plek 10. Ger en Leo eindigden puntloos onderaan.
De volgende ronde ZAS zal donderdag 12 juli worden gespeeld, dan wordt er aan snelschaken gedaan.

Hieronder vindt u de link naar de stand na ronde 1:
ZAS 2012 ronde 1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten