vrijdag 25 mei 2012

Ronde 35

Het weer nodigde niet echt uit om een avondje diep te gaan zitten nadenken en dat was ook duidelijk aan de opkomst te merken.

De topwedstrijd was die tussen de twee aanwezige Jannen: Jan van Dam en Jan van Huizen. Tijdens de openingsfase wisten beiden elkaar goed in bedwang te houden en ook hierna ging het vrij goed, zelfs het verbruik van de bedenktijd werd keurig verdeeld. Maar Jan van Dam wist toch wat meer aanvallende aspiraties te tonen, waardoor zijn tegenstander in de verdediging werd gedrongen. Er verscheen een paard op c7 en dat beest peuzelde de toren op a8 smakelijk op. Hierdoor kreeg "witte Jan" mooi spel en "zwarte Jan" kwam steeds meer in de verdrukking. Toch leek hij binnen de remisemarge te kunnen blijven, dat had er misschien echter ook mee te maken dat "witte Jan" heel voorzichtig bleef manoeuvreren. Er werd nog wat materiaal geruild en "witte Jan" kreeg steeds makkelijker spel. Zijn koning ging zich ook naar het gevechtsterrein begeven om daar de helpende hand te bieden. Het nog aanwezige materiaal werd geruild op de pionnen na, waarbij "witte Jan" de eerder verdiende kwaliteit teruggaf. Maar zijn koning stond dichter bij de pionnen, zodat zijn zwarte opponent slechts kon toekijken. Jan van Huizen verloor dus.
Het gevecht tussen Bonne Faber en Michiel Landman ontwikkelde zich langs voor beiden vrij onbekende lijnen. Beiden speelden voorzichtig, hoewel de koningsstelling van Michiel redelijk open kwam en de koning van Bonne zich op bleef houden in het centrum. Beide koningen kwamen dus een beetje in hun hempie te staan en daardoor kreeg het er alle schijn van dat er gebrek kwam aan durf. Michiel bood dan ook remise en Bonne accepteerde dat aanbod na enige overweging.
Arie Bliek kreeg met Simone 't Mannetje te maken en bleek zijn kansen niet helemaal goed waar te nemen. Simone, helemaal in the mood om een groepskampioenschap binnen te halen, wist goed te profiteren van de afwachtende houding van haar tegenstander. Ze kwam beter te staan en wist dat ook duidelijk te maken aan Arie. Deze wist zich niet meer aan die druk te ontworstelen en moest wat later zijn tegenstandster feliciteren met haar overwinning.
Leo Stelloo was veel te voorzichtig bezig met de opbouw van zijn stelling tegen een agressief spelende Rob van Wijgerden. Leo liet toe dat er een vervelende penning opgezet kon worden tegen zijn loper, wat Rob op termijn materiaal opleverde. Voldoende om wat later het winstpunt binnen te halen.
Ger Croonenberg en Trudy Angeneind speelden tenslotte hun zoveelste onderlinge partij en Trudy bleek daarbij niet opgewassen tegen wat Ger haar voorschotelde. Maar na afloop konden beiden gelukkig nog wel door één deur, hoewel niet tegelijk! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten