zondag 6 mei 2012

Ronde 33

In deze ronde was er weer eens sprake van een damesonderonsje. Maar ook de heren deden hun best.
Ernst-Jan Pluim Mentz moest een poging van nummer 2 op de ranglijst, Ad van der Ree, om in elk geval wat dichter bij hem te komen, proberen te verijdelen. Daarvoor moest hij wel scherp zijn, immers, hun vorige partij had Ad weten te winnen. Het werd een scherpe partij met tegengestelde rochades, vuurwerk dus beloofd. Maar Ernst-Jan liet zich niet kisten, sterker nog, hij kreeg het betere van het spel. Ad wist een paar keer op een slimme manier stukverlies te voorkomen, kreeg later echter wel te maken met alle zware materiaal van zijn tegenstander dat probeerde binnen te dringen via de toen geopende d-lijn. In eerste instantie lukte dat nog, toen Ernst-Jan echter ook nog dame en toren naar de zevende rij manoeuvreerde bleek het eigenlijk snel voorbij. Ad probeerde het nog wel met een dameoffer, daar werd echter adequaat op gereageerd en na deze winst staat Ernst-Jan al meer dan 100 punten voor op Jan van Dam, die nu tweede is geworden.
Michiel Landman is prima in vorm, of moet je zeggen Jan van Baardwijk is behoorlijk uit vorm? In elk geval, met zijn koning nog in het centrum ging Michiel aanvallen met zijn h-pion aangezien Jan wel een beetje verplicht geweest was om zijn koningsstelling te verzwakken door de g-pion op te spelen. Jan had wel gerocheerd en moest vanaf dat moment alles uit de kast halen om erger te voorkomen. Voor hem was de a-lijn half geopend en daar probeerde hij langs aan te vallen. Even leek hij daar succes mee te hebben want Michiel, die de aanval via de koningsvleugel niet doorzette in eerste instantie, moest in de verdediging. Dat ging goed voor hem en hij nam zijn aanvalspogingen weer op. Dat resulteerde tenslotte in mooi spel voor hem en tenslotte tijdnood voor Jan. Daarin ging het voor hem van kwaad naar erger met uiteindelijk verlies tot gevolg.
Ook al deed hij nog zo zijn best, het wilde toch niet lukken voor Leo Stelloo tegen Arie Bliek. Opnieuw gebruikte hij bijna zijn volledige bedenktijd, terwijl Arie nog heel wat tot zijn beschikking hield. Leo wist nog wel enkele keren te dreigen richting Arie, dat werd echter keurig opgevangen. Tenslotte moest Leo zich dan toch bij het vonnis neerleggen en dat vonnis luidde: verlies.
Opnieuw was Ger Croonenberg als eerste klaar met z'n partij maar hij leek goede kansen te krijgen tegen Wim Noordermeer. Maar na zo'n 25 zetten leek de koek op voor Ger, hij liet Wim eigenlijk rustig zijn gang gaan en overzag zelfs stukverlies. Toch moest Wim nog even laten zien dat hij het toreneindspel voldoende beheerste om het punt voor zich op te eisen.
Dan nog dat damesonderonsje. Simone 't Mannetje moest goed opletten tegen Trudy Angeneind om niet aan het kortste eind te gaan trekken. Trudy speelde fris van de lever een prima partij en ook qua tijd wist ze goed bij te blijven. Maar dan gaat na een poosje toch de conditie een woordje meespreken en Trudy raakte, helaas voor haar, het spoor bijster. Ze had eigenlijk een loper van Simone moeten nemen met haar paard want iets later besliste die loper eigenlijk de partij. Trudy liet namelijk een toren ongedekt in de baan van de loper staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten