zondag 3 juli 2022

Slotavond

Een seizoen moet normaliter met een slotavond worden afgesloten. Zo'n avond is uitermate geschikt om de spelers, die een prijs hebben gewonnen, eventjes in het zonnetje te zetten. Dan kunnen ze het applaus van de anderen in ontvangst nemen, hoewel dat applaus ditmaal wat minder was dankzij de lagere opkomst.

Een prijsuitreiking is altijd een enigszins speciale gebeurtenis, echter niet geschikt om er een hele avond aan te besteden. Daarom was het bij de meesten wel bekende doorgeefschaak onder het stof vandaan gehaald. Onder het stof, gezien de langere periode dat het niet meer werd gespeeld door de Pioniers. Langere tijd geleden werden er zelfs nog pogingen in het werk gesteld om er een competitie voor op poten te zetten en werden vele avonden afgesloten met het spelen van enkele potjes. Maar dat is helaas al lang verleden tijd, nu dus tijd voor het uitreiken van de verschillende te verdienen prijzen, door voorzitter Fred van Wieringen.

Hij begon het fêteren met de prijs voor de meest succesvolle RSB-speler, m.a.w., degene, die het beste gescoorde had t.o.v. de tegenstand en dat is bepaald n.a.v. de RSB-site, waar ieder op een ranglijst is komen te staan met een z.g. "w-we" getal. Die prijs werd tenslotte, na enig overleg, toegewezen aan Tomas Ammerlaan, die zijn score (2.98) bereikte in het derde team met 3 overwinningen en 2 nederlagen en drie invalbeurten in het tweede team, waarvan hij er één won en de andere twee verloor. Tweede op deze lijst werd Jan van Dam, spelend in het eerste team en daar 1.35 scoorde door vier keer te winnen en één remise toe te staan. Ook werd Thomas nog een keer naar voren geroepen als kampioen van groep 3 in de interne competitie. Dat was nog even doorwerken voor hem in het slot van de competitie, om de van te voren gestelde 13 partijen te spelen. Dat kostte hem nog enige moeite omdat hij wat later dan de anderen aan de competitie was begonnen. Thomas speelde dus precies 13 partijen, waarvan hij er vijf won, drie keer remiseerde en vijf keer verloor. Tweede werd in deze groep Jan van Baardwijk, die maar liefst 28 partijen speelde, daarvan 12 won, 3 remise speelde en 13 verloor.
In groep 2 ging de prijs, na een spannende laatste schaakavond, naar Maurits Leentvaar, die 19 partijen speelde, daarvan 8 won, 4 keer remise speelde en de andere 7 verloor. Maurits eindigde daarmee op plek 9 in de overall-ranglijst (Thomas werd 13de). Nummer 2 in groep 2 werd Michiel Landman met 14 partijen, waarvan hij er 5 won, 4 remiseerde en ook 5 verloor.
Dit brengt ons bij de clubkampioen en dat werd, voor de tweede keer op rij, Thijs van Dam, die daarmee een soort van record vestigde door 22 partijen te spelen en daarvan slechts één remise toestond, aan Lucas Braam, die helaas dit jaar niet meer speelde. Maar Thijs was niet alleen in de competitie oppermachtig, hij werd ook bekerwinnaar, door in de finale Dik van der Pluijm te verslaan. Daar bovenop werd hij nog snelschaakkampioen ook, door alle 9 partijen te winnen, daarin op wat ruimere afstand gevolgd door zijn vader Jan, die ook tweede werd in de interne competitie.

Dan nog even terug naar het doorgeefschaak, waarbij koppels van twee spelers werden gevormd en het erg belangrijk was om zoveel mogelijk materiaal te slaan, zodat je koppelgenoot dat weer in zijn partij kon gebruiken. Dat ontbrak er hier en daar nog wel eens aan, waardoor ook partijen werden verloren. Maar de eindwinnaars werden tenslotte het koppel Jan van Dam en Wim Noordermeer. Aangezien er in totaal 15 spelers aanwezig waren werd het oneven zijn verdeeld tussen Leo Stelloo en Jacques Kokshoorn, die dat afwisselden dankzij een ingenieus systeem, door de wedstrijdleiding bedacht.

Dan staat voor de komende beide zomermaanden het ZAS (ZomerAvondSchaak) weer op het programma. Informatie daarover is de vinden in de flyer, onderaan het artikel "Zomeravondschaak bij de Pionier". Er wordt weer gerekend op een interessante opkomst, te beginnen met a.s. donderdagavond waarbij snelschaak op het programma staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten