zaterdag 5 februari 2022

Ronde 15

Het wil nu helaas nog steeds niet echt vlotten met het opkomstpercentage. Daar zijn natuurlijk een aantal redenen debet aan en het bestuur is van plan om uit te gaan vissen wat die redenen zijn en proberen daarin verbetering aan te brengen. Deze ronde werden er zes partijen gespeeld en Martijn van Dam was oneven.
De beide Jannen uit de top van de lijst werden tegen elkaar ingedeeld en daarbij ging het witte materiaal aangevoerd worden door Van Dam, terwijl Van Huizen de zwarte legeraanvoerder werd. Er werd fel om het punt gestreden en waar de zwartspeler wel vaker had weten te winnen ging de winst ditmaal toch naar de witspeler, die daarmee plek drie voor zich opeiste.
Dan Alex van Wieringen, die de langzamerhand onaantastbare Thijs van Dam tegenover zich kreeg. Alex wilde zijn huid zo duur mogelijk verkopen en nam daarom ruimschoots de tijd voor zijn zetten. Dat had tot gevolg, dat zijn klok de seconden al zichtbaar aan het aftellen was, terwijl die van Thijs nog een één met twee cijfers erachter toonde. Maar het denkwerk van Alex had toch enig resultaat, in zoverre, dat hij niet van het bord werd geveegd. Maar in het (toren)eindspel stond hij een belangrijke pion achter namelijk de h-pion en die had geen bezette velden meer voor zich. Dat bracht Alex er toe zelfs in dat eindspel lang over z'n zetten na te denken, met als gevolg dat er "0.00 en een vlaggetje" op zijn klok verschenen.
Jacques Kokshoorn - al enige tijd tot de zwarte stukken veroordeeld - mocht het nu met wit proberen en dat zou hem niet meevallen tegen Dik van der Pluijm. Hij probeerde het nodige aan de partij te doen, echter voor een goed resultaat bleek dat onvoldoende. Hij werd dan ook de eerste die z'n partij verloor en Dik wat vaster op de tweede plek bracht, hoewel Jan van Dam in diens nek komt te hijgen.
Verder speelden de oude bekenden Fred van Wieringen en Bonne Faber tegen elkaar. Het was wel bekend, hoe Fred zou openen en het vervolg daarop ook wel. Maar daar had Fred nu eens geen zin in en er kwam wat minder bekend spel op het bord. Het werd een kwestie van dan had de één en dan weer de ander het betere van het spel, hoewel dat wel vaker de witte kant op ging. Op een gegeven moment probeerde zwart een doorbraak te forceren op de damevleugel, daar wist hij echter te weinig voordeel uit te halen. Maar al vrij snel in de opening opende wit zijn koningsvleugel, om pionverlies tegen te gaan. Maar, dankzij die zwarte doorbraakpoging kreeg wit een heel sterk paard op d4. Dat paard werd later geruild tegen een loper, waardoor wit een schitterend loperpaar kreeg. Daarmee had hij een kwaliteit kunnen winnen maar hij koos er voor eerst een set torens te ruilen. Hierna werd die kwaliteitswinst te niet gedaan, hoewel zwart wel grote problemen hield op de damevleugel. Wit hoopte daarbij op afruil van één van zijn lopers waardoor een pion op promotiekoers zou kunnen komen. Maar zwart trapte daar niet in en bood even later remise. Dat sloeg wit in eerste instantie af, na nog een poosje de stelling bestudeerd te hebben gaf hij echter aan er toch wel op in te willen gaan. Daar had zwart eigenlijk geluk mee, als wit namelijk op f8 de lopers had geruild had het er nog moeilijk uitgezien voor zwart.
Ook Wim Noordermeer en Jan van Baardwijk zijn oude bekenden achter het schaakbord. Dat was goed te merken in hun partij, hoewel Wim wel wat beter kwam te staan in wat een paardeindspel zou gaan worden. Maar Wim overspeelde zijn hand daarbij en ging met zijn koning op stap in plaats van met het paard. Dat leverde hem nadeel op, waar Jan dankbaar gebruik van maakte en verrassend het punt binnen wist te halen.
Als laatste partij dan die tussen Leo Stelloo en Frits Wilschut. Dit zou je kunnen kenmerken als het gevecht om de laatste plaats. Die werd aan het begin van de partij ingenomen door Leo, hoewel er wel enkele kapers op de kust waren. Maar was die laatste plek echt wel de inzet van deze partij? Dat zal niet zo waarschijnlijk zijn geweest, niemand houdt er immers van met de rode lantaarn zwaaiend achter het peloton aan te rennen? Zo ook hier en - helaas voor hem - Frits maakte de laatste fout en kreeg inderdaad die rode lantaarn daardoor van Leo overhandigd.
Kijk daarvoor maar eens op de nieuwste tussenstand!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten