zaterdag 9 november 2019

Ronde 9

Een zogenaamde tussenronde, m.a.w., er waren geen externe partijen te spelen deze avond en dan is direct de opkomst ook wat minder. Vooral als er een Europacupvoetbalavond ook gepland staat. Er bestaan mensen, die, naast schaken, voetbal (vooral passief dan) als hobby hebben. En wat gaat dan voor?
Opnieuw een gevecht om de eerste plaats op de ranglijst en daar was nu ook Thijs van Dam bij betrokken. Hij mocht de actuele lijstaanvoerder, Sheila de Jonge, uitdagen. Daar slaagde uitstekend in, als je tenminste kijkt naar het feit dat hij regelmatig rondliep om bij de andere partijen te kijken terwijl Sheila steeds in gepeins achter net bord zat. Het bleek ook uit de uitslag, Thijs had gewonnen.
Bovenaan de indeling was het een dringen van mensen met de achternaam Van Dam! Martijn van Dam speelde tegen de vader van Thijs, Jan van Dam. Het leek er daarbij op, dat beiden hun ontwikkeling een beetje in de steek lieten, de koningsvleugel van Jan was nog helemaal niet ontwikkeld terwijl Martijn nog moest rocheren (of dat niet wilde natuurlijk). Op een gegeven moment wist Martijn de a-pion van Jan af te snoepen met een loper maar liet die loper even later insluiten. Dat had tot gevolg dat Jan in de pionnenwei van Martijn kon gaan grazen en daarmee even later de winst binnenhaalde.
Leo Stelloo speelde een interessante partij tegen Rik Verheij, waarbij hij op een gegeven moment de h-pion van Rik van het bord nam met zijn loper, gedekt door de dame. Maar Leo wilde eigenlijk te veel, zonder veel nadenken (wat we zeker niet van Leo gewend zijn!) offerde hij een paard, waarmee hij het idee had een matnet te weven. Maar Rik had beter gekeken, hoewel zijn koning nog wel flink in het nauw bleef. De combinatie kostte Leo twee (lichte) stukken tegen een toren en - hoewel hij nog flink in de denktank moest zo nu en dan - bracht Rik tenslotte de winst.
Het werd eigenlijk een makkelijke avond voor Jan van Huizen tegen Bonne Faber. Na een regelmatige opening koos Bonne voor een slechtere ontwikkeling van zijn damepaard, waarna Jan de druk op Bonne's stelling middels diverse penningen enorm de hoogte in dreef. Daarbij dreigde hij een stuk te winnen met veel betere stelling en daarom vond Bonne het voldoende en gaf de partij op.
Wim Noordermeer kreeg André Dijkxhoorn tegenover zich en André bleek niet opgewassen tegen de lusten en lagen van Wim. Gat kostte hem de partij/
Ook Michiel Landman kende een goede avond, hoewel Ronald van Velzen zich wel met hand en tand verzette. Maar hij verloor een stuk en Michiel kwam sterk met z'n dame opzetten. Daarom moest Ronald tot zijn spijt wel opgeven.
Maar een leuke partij werd het tussen Casper Verbeek en Jan van Baardwijk. Zoals gebruikelijk nam Jan veel tijd voor zijn zetten maar speelde op zeker moment toch een minder goede zet. Hij had de keus een pion op b4 te slaan met zijn dame of zijn a-pion. Slaan met de dame was verreweg de sterkste optie, anders zou Casper's a-pion een redelijk vrije weg naar het pionnenwalhalla (promotie) krijgen. Maar Jan koos er toch voor met de pion te nemen en Casper ging rennen met zijn pion. toch miste hij ergens onderweg de betere voortzetting en daarom kwamen beide combattanten wat later remise overeen.
Om zijn drukke leven voor een avond wat te veraangenamen kwam Reinier van der Wende weer eens een potje schaken. Daarbij trof hij Frits Wilschut tegenover zich. Zoals bekend deed Frits zijn uiterste best maar moest op zeker moment toch toegeven dat Reinier sterker is. Verlies voor Frits dus.
Tenslotte speelde Kees Breen zijn partij tegen Peter van Herp. Het wil bij Peter nog niet lukken er een geslaagde avond van te maken maar hij blijft volhouden met zo te zien nog voldoende genoegen. Ook nu moest hij echter puntloos weer naar huis; Kees zette hem mat.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten