zondag 6 oktober 2019

De Pionier 1-Onésimus 3 en ronde 4

Zo langzamerhand begint de RSB-competitie weer op gang te komen. Daarbij lijkt meteen de tweede klasse al enorm sterk te zijn geworden, vergeleken met enkele jaren geleden. Door de scheiding van RSB en KNSB lijkt dit, vooral voor de clubs met KNSB-spelers in de gelederen, een goede zaak. Maar wat doen de "zwakkere" spelers na een aantal ontmoetingen met op die manier versterkte tegenstanders? Ook werd er gespeeld voor de interne beker en de interne competitie.
Nadat het tweede team de aftrap had gegeven voor het nieuwe RSB-competitieseizoen, was het nu de beurt aan het eerste team van De Pionier. Teamleider Jan van Dam kon daarbij beschikken over een viertal prima versterkingen. Mark van Putten en Dik van der Pluijm hadden zich als lid aangemeld en onze talentvolle jeugdspeler Thijs van Dam is toegevoegd, terwijl ook Hans van Calmthout opnieuw RSB-wedstrijden voor De Pionier wilde spelen. Het nieuwe team hoopt dit seizoen boven in klasse 2B mee te kunnen doen voor het kampioenschap.
De spelers van Onésimus 3 waren ruim van te voren aanwezig, zodat de wedstrijd op tijd kon beginnen. Na het gebruikelijke welkomstwoord en mededelingen betreffende de speeltijd wenste wedstrijdleider Fred van Wieringen iedereen een succesvolle wedstrijd toe.
Na de openingsfase had Jan van Dam aan bord 6 een pion gewonnen. Tevens werd hierdoor de stelling geopend. Jan maakte daar prima gebruik van en zette druk door middel van diverse stukken en een penning. Al snel zag zijn tegenstander in dat hij snel mat gezet zou worden en gaf op (1-0).
Ernstjan Pluim Mentz, net terug van een welverdiende vakantie, speelde aan bord 3 een solide partij. In het middenspel lukte het hem om twee vrijpionnen te creëren. Met een aantal prima zetten stonden de pionnen op c3 en b4. Ondersteund door de dame en twee torens was er geen houden meer aan en het tweede punt was binnen (2-0).
Aan bord 4 speelde Hans van Calmthout een wat ongelukkige partij. In het middenspel verloor Hans een stuk tegen een pion. Hij moest hierdoor zijn stelling verdedigen. Zijn tegenstander verloor echter veel tijd en tot verbazing van Hans werd er remise aangeboden. Na overleg met de teamleider werd dit aangenomen (2½-½).
Aan het eerste bord speelde Ricardo Klepke een prima opening. Hij kreeg licht voordeel. Zeker na het ruilen van diverse stukken. Na een weldoordachte combinatie werd er een paard veroverd. De felicitaties van zijn tegenstander waren hierna voor Ricardo (3½-1½).
Rik Verheij, aan bord 7, heeft zijn goede spel van vorig jaar voortgezet. De opening en het middenspel gingen gelijk op. Bij het spelen van het eindspel wist Rik, met zijn toren op de b-lijn, twee pionnen aan te vallen. Met een pionwinst kon het promoveren van de pion op de a-lijn niet meer worden voorkomen, zodat de winst voor Rik was (4½-½).
Het debuut van Thijs van Dam in het eerste team werd door veel Pionierleden gevolgd. Aan bord 8 was het wel zoeken naar de juiste zetten. De pion op e6 stond zwaar onder druk. Net toen Thijs deze pion wilde veroveren, deed zijn tegenstander een foute zet, waardoor zelfs een toren werd veroverd. Thijs kreeg direct de felicitaties (5½-½).

Ook Dik van der Pluijm debuteerde in het eerste team en speelde een zeer solide partij. Geduldig werd de stelling van zijn tegenstander uit elkaar gespeeld. Met twee paarden werd er een kwaliteit gewonnen. Na het afruilen van diverse stukken kon Dik op de onderste rij een paard winnen. Deze zet was genoeg om de winst te pakken (6½-½).
Als laatste speelde Mark van Putten aan bord 2 zijn eerste partij voor De Pionier. Mark had een zeer taaie tegenstander, die in het eindspel remise aanbood. De stelling was nagenoeg gelijk, maar Mark bleek toch de juiste voortzetting te kunnen vinden. Met zijn koning viel Mark een loper en een pion aan. De pion bleek niet te verdedigen. Een andere pion zou hierdoor ook niet te verdedigen te zijn, waardoor Mark de eindstand op 7½-½ bracht. Een klinkende overwinning!
Met dank aan Fred voor zijn verslag, waarvan het resultaat ook onderstaand zichtbaar is:


De Pionier 1 1866 - Onésimus 3 1540 7½-½
1 Ricardo Klepke 2264 - Shau Ming Yuen 1613 1-0
2 Mark van Putten 1932 - Martin Schouten 1507 1-0
3 Ernstjan Pluim Mentz 2096 - Jacques Goud 1573 1-0
4 Hans van Calmthout 1794 - Wil de Boer 1567 ½-½
5 Dik van der Pluijm 1765 - Harry Elgershuizen 1615 1-0
6 Jan van Dam 1730 - Rob Nellen 1499 1-0
7 Rik Verheij 1763 - Willem van Randwijk 1480 1-0
8 Thijs van Dam 1584 - John van der Meulen 1468 1-0

Hiernaast konden er nog een tweetal spelers de weg vinden naar de tweede ronde van de bekercompetitie. Daarin had Ad van der Ree totaal geen kind aan Bonne Faber en wist beide partijen op z'n sloffen te winnen.
Wat meer moeite had Martijn van Dam met Wim Noordermeer, ook hier echter kwamen de spelers op hetzelfde resultaat uit. Dus Ad en Martijn verder in dit toernooi.
Dan nog de interne competitie en daarin kwam nog een grote verrassing, hoewel daar wel bijna de hele avond op gewacht diende te worden. Want de andere spelers zaten al lang en breed gezellig na te praten en moesten er zo nu en dan op gewezen worden dat er nog een partij bezig was. Want Sheila de Jonge en Jan van Huizen maakten er een heel spannend gevecht van. Sheila had, met dame en toren, de nodige druk op de verdediging van Jan weten te creëren, daarbij van op afstand gesteund door haar zwartveldige loper. Jan echter leek z'n verdediging goed op orde te hebben en - in ieder geval op termijn - zou hij de winst naar zich toe moeten kunnen trekken, gezien zijn voorsprong in bedenktijd. Niets echter bleek minder waar, hij plaatste zijn dame op dezelfde (zwarte) diagonaal als één van zijn torens en Sheila wist haar loper op die lijn te krijgen. Dat betekende dus verlies van een kwaliteit voor Jan, hoewel ook dat nog niet meteen tot partijverlies voor hem hoefde te leiden. Maar Sheila zette haar tanden in de stelling en Jan wist het niet meer goed gaande te houden. Verlies dus voor hem en versterking van de leiderspositie voor Sheila.
Het zou geen fijne avond worden voor de Van Huizens want Ronald van Velzen wist een prima stelling op het bord te brengen tegen dochter Lisanne van Huizen. Er was ook duidelijk aan haar lichaamstaal te merken dat ze zich duidelijk in problemen wist. Toch probeerde ze stug door te zetten
maar Ronald liet zich niet vermurwen tot het maken van een fout. Door de winst op Lisanne wist Ronald zich op te werken tot de top-10 van de interne competitie!
Ook voor Casper Verbeek zou het afzien worden deze avond. Hij werd ingedeeld tegen Jaap Santifort en wist daarbij enig nadenken door Jaap in het leven te roepen. Casper leek zelfs kansen te krijgen met druk op Jaap's koningsstelling. Maar dat nadenken door Jaap wierp toch vruchten af, hij wist de druk te neutraliseren en nam zelf die druk over. Daar bleek Casper niet tegen opgewassen, zodat hij tenslotte op moest geven.
Peter van Herp probeerde ijzer met handen te breken tegen Reinier van der Wende. Maar het krachtsverschil bleek veel te groot en Reinier haalde op z'n gemak het punt binnen.
Als laatste partij dan Frits Wilschut tegen Michiel Landman. Daarbij probeerde Frits, zoals we van hem gewend zijn, zijn uiterste best te doen. Maar Michiel had zijn zinnen gezet op een punt en wist zijn op zeker moment verkregen voorsprong te consolideren. En wat Frits ook probeerde, hij kwam er niet doorheen en Michiel haalde het punt binnen.

De nieuwe tussenstand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten