zaterdag 23 juni 2018

Slotronde

Deze laatste ronde van het seizoen vond toch nog een aantal leden de moed om naar de club te komen. Voor de meesten stond er niet veel meer op het spel, alleen kon deze avond nog een verschil in de eindstand voor groep 3 brengen.
De echte eindstand moet nog berekend worden op basis van de aanwezigheidspunten, waarvan elke speler bij aanwezigheid op de club - behalve voor de RSB-wedstrijden - er eentje krijgt. De bedoeling hiervan bij de invoering was om te trachten de opkomst te verbeteren. Helaas heeft dit niet of nauwelijks gewerkt.
De eerste plaats in groep 1 wordt bezet door Ernst-Jan Pluim Mentz, daar kunnen de aanwezigheidspunten niets meer aan veranderen, voor de tweede plek staan twee spelers vlak bij elkaar. Eén van hen, Jan van Huizen, speelde deze avond tegen Jan van Baardwijk en in deze partij stond ook het kampioenschap voor groep 3 op het spel. Bij winst zou Jan van Baardwijk dat vrijwel zeker op zijn naam schrijven. Maar je bent niet zomaar langs Jan van Huizen en dat ondervond Jan van Baardwijk deze avond. Het was al redelijk snel aan de lichaamstaal van de spelers af te lezen, Jan van Huizen ging al snel ontspannen rondlopen, terwijl zijn tegenstander aan zijn stoel leek te zijn vastgeplakt. Deze constatering bleek ook helemaal juist want halverwege de avond gaf Jan van Baardwijk de partij - en waarschijnlijk ook zijn kampioenschap - op.
Wim Noordermeer mocht het opnemen tegen de andere speler, die in aanmerking komt voor een tweede plek, Jan van Dam. Hoewel Jan hem het vuur na aan de schenen legde leek Wim op weg naar een goede uitslag. Maar die bereik je niet zomaar tegen Jan, hoewel deze partij het langste duurde van alle deze avond - bij De Pionier - gespeelde partijen. Na zo'n mooie partij was het eigenlijk wel een beetje schrijnend voor Wim dat 'ie eindigde met een blunder! Hoewel dat niet zo voor de hand lag was het zeker begrijpelijk, Wim had op dat moment nauwelijks meer zetten en dan ligt een blunder vrij dicht om een hoekje op de loer.
Dat werd, helaas voor haar, ook bepalend voor de uitslag in de partij tussen Sheila de Jonge en Bonne Faber. Laatstgenoemde wilde de lange, zwarte, diagonaal, die hij met z'n loper had bezet, graag actief in bezit houden en sloeg dus, na paardruil op e5, met de loper terug, waar met de d-pion - ondanks de dan ontstane dubbelpion - beter zou zijn geweest. Nu kwam Sheila sterk met de f-pion opzetten en kwam er, na eenmaal ruilen op e5 nadat de loper weer terug was gegaan naar f6, een sterke witte pion op e5 te staan. Sterk omdat Bonne niet terug durfde nemen met de loper omdat hij meende anders die loper kwijt te raken wegens Dh5 en de matdreiging (Ld3 en Dh5) op h7. Maar dat zou helemaal niet gebeurd zijn na de zet f5! Nu kon Sheila heel sterk die pion op f6 krijgen omdat Bonne, i.p.v. Kh8 nu Lxf6 speelde na paardschaak op f6. Nu had het mat moeten zijn voor Sheila maar ze voerde de combinatie verkeerd uit omdat ze in haar gedachten er van uit was gegaan, dat de koning - na Dxh7+ en Kxh7 - nog op h8 stond!? Nu werd het dus torenverlies voor haar i.p.v. mat. Daarna was het voor Bonne niet moeilijk meer om het punt binnen te halen. Hiermee werd hij misschien niet de gelukkigste man van de avond, wel de man met het meeste geluk!
Dat had Arie Bliek eigenlijk niet nodig tegen Kees Berkhout. Want Kees zag weer heel wat leuke combinaties maar wist ze niet te behandelen zoals het eigenlijk moet. Dan is Arie vaak behoorlijk scherp en ook nu, Kees verloor dus.
Ook weer een leuke partij speelden Ronald van Velzen en Frits van der Veeke tegen elkaar. Alleen jammer voor Ronald dat hij op een gegeven moment een stuk kwijtraakte, waar Frits duidelijk niet mee zat! Het leverde hem tenslotte een punt op.
Frits Wilschut speelde, ondanks stukverlies op zeker moment, een goede partij tegen Leo Stelloo en kwam zelfs - althans optisch gezien - gewonnen te staan. Maar in dergelijke gevallen is Leo vaak op zijn best, zo ook nu. En i.p.v. winst voor Frits werd hij nu naar opgave gespeeld. Met deze winst wordt Leo vrij zeker de winnaar van schaduwgroep 3.

Wegens computerproblemen bij de samensteller van de ranglijsten ditmaal geen actuele lijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten