zondag 26 november 2017

Shah Mata V1-De Pionier V2

Het was de eerste uitwedstrijd van dit Pionierviertal en de eerste thuiswedstrijd van de tegenstanders. Zij waren de eerste ronde vrij van spelen geweest. De teamleider was vol lof over deze tegenstander, in elk geval qua ontvangst en catering!

Het is een mooie gewoonte om een foto van de notatieformulieren te maken als er niemand bij is om een verslag te schrijven. Maar dan moeten die formulieren eigenlijk wel het juiste partijverloop weergeven en dat wil er helaas nog wel eens aan haperen. Maar in het vuur van een gevecht wil iedereen ook wel eens haperen!
Aan bord 1 speelde Sheila de Jonge haar eigen spelletje in de opening, waar op zich niets verkeerd aan is en de tegenstander nog wel eens in verwarring kan brengen. Maar dan moet je eigenlijk niet je angst voor een bepaalde zet van je tegenstander laten overheersen over je strategische kennis. De randpionnen werden wat al te makkelijk opgespeeld, waardoor de bescherming van de eigen koning op zich moest laten wachten. Eigenlijk was er voldoende gelegenheid tot de rochade, Sheila liet dat echter achterwege, wat haar een pion kostte, waar ze verstandiger eerst aan die veiligheid had kunnen denken. Maar ze bleek niet de enige met dit soort foutjes, ook haar tegenstander was heel slordig met zijn materiaal, wat hem dan ook een paard ging kosten. De spanning steeg in de partij, wat duidelijk te merken is aan de notatie: er werden zetten vergeten te noteren, terwijl ook genoteerde zetten onmogelijk waren. Maar dat neemt niet weg, dat het slot van dit verhaal wel werd opgeschreven: "D aangeraakt", wat het bekende "aanraken is zetten" in werking brengt en zodoende het punt voor Sheila betekende. Op dat moment was de stelling, die waarschijnlijk op het bord zal hebben gestaan, ook helemaal in haar voordeel, dus was dit punt niet gestolen!
Teamleider Frits van der Veeke had zichzelf aan bord 2 opgesteld, waar hij de - op papier - sterkste tegenstander tegenover zich kreeg. Maar dat bleek niet echt uit het spel in eerste instantie, hoewel deze speler het nodige geluk had, dat Frits geen gebruik maakte van de hem geboden mogelijkheden door op zet 6 zijn loper op d4 te plaatsen in plaats van zijn dame. Nu werd het slechts het onmogelijk maken van de rochade door dameruil op d1. Hierdoor kreeg Frits wel het betere van het spel maar gooide dat weg door, in plaats van zijn aangevallen pion op b7 op te spelen, juist de dekking van die pion weg te spelen!? Hierna werd het eigenlijk een foutenfestival, wat hem twee pionnen kostte en later ook de partij, toen hij opnieuw een dame zag verschijnen in het leger van zijn opponent.
Voor de gelegenheid had Kees Berkhout plaatsgenomen achter bord 3, waar ook hij zich in een wespennest begaf door te makkelijk de bescherming van zijn gerocheerde koning op te spelen. Hierna ruilde hij - iets te makkelijk - de dames, misschien met de gedachte "wat is een wespennest nou zonder koningin?". Het zou verstandiger zijn geweest die dame door de tegenstander te laten ruilen. Helaas sloeg ook hier het notatieduiveltje toe, zodat het een raden naar de juiste zetten moest worden. Daar schiet niemand wat mee op, dus dan maar alleen de uitslag vermeld: Kees verloor, hoewel de tegenstander er wel zo'n 50 zetten voor nodig had om dat te bereiken.
Dan bord 4, met Ronald van Velzen aan de leiding. Dit werd een echte "Kurzpartie", waarin Ronald al snel voordeel kreeg door het - net als aan bord 1 - te snel opspelen van de randpionnen door de tegenstander. Dat leverde Ronald een stuk op, waarna de tegenstander het meteen al voldoende vond en de partij opgaf.
  Shah Mata V1 1203 - De Pionier V2 1323 2-2
1 Gerard Blom 1370 - Sheila de Jonge 1464 0-1
2 Kees Stuik 1483 - Frits van der Veeke 1334 1-0
3 Aad van Sabben 1148 - Kees Berkhout   1-0
4 Koos Blanker 812 - Ronald van Velzen 1171 0-1
Een uiteindelijk mooi gelijkspel, waar toch meer in heeft gezeten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten