maandag 20 november 2017

OJKP jeugdtoernooi

Voor veel jeugdspelers kwam er weer een grote dag, hun aflevering van een RSB-GrandPrix-toernooi. Pioniervoorzitter Fred van Wieringen deed de opening, Philip Westerduin voerde de regie en RSB-voorzitter Angelo Ayala keek geïnteresseerd toe. Pionier-jeugdleider Jan van Huizen doet verslag van dit goed bezochte toernooi.
Afgelopen zaterdag 18 november werd in Hellevoetsluis het tweede GrandPrix toernooi van dit seizoen gehouden. De GrandPrix’s vallen onder verantwoordelijkheid van de Rotterdamse Schaakbond en worden steeds door een andere vereniging georganiseerd. Het doel is om zoveel mogelijk jeugd gelegenheid te geven om op zaterdagmiddag schaaktoernooien te spelen. Het eerste toernooi van dit seizoen was op zaterdag 23 september (georganiseerd door schaakvereniging PASCAL) en 18 november was dus het tweede toernooi in Hellevoetsluis. Er waren 74 deelnemers en zij werden over 10 groepen verdeeld op basis van prestaties uit het verleden en hun leeftijd. Omdat er vorig jaar 50 deelnemers waren en nu bijna 75 werd de organisatie nog wel even voor een uitdaging gesteld om voldoende tafels, stoelen en materiaal te regelen. Maar het kwam allemaal goed en voor elke groep was er plaats en prijs.

Na de opening kon het toernooi om kwart over een van start gaan onder algehele leiding van arbiter Philip Westerduin en met de groepsleiders Jan van Dam voor groep A en B, Fred van Wieringen voor de groepen 1 en 2, Sheila de Jonge voor de groepen 3, 4 en 5 en Frits van der Veeke voor de groepen 6, 7 en 8.
Om met de laatste groep te beginnen, daar zaten diverse kinderen in die het schaken nog maar net onder de knie hadden en dat leverde hele mooie en vooral leuke partijen op. Een van de nieuwelingen was Andranik Hakopjan en hij speelde 1 partij remise, terwijl hij de rest won. Hij verdiende dus de eerste prijs in deze groep. Tweede werd Jonathan Deurloo en op de derde plaats eindigde Dean Plet. In de groepen krijgen de nummers 4 een medaille en dat was in deze groep Rafaël Koers.
In groep 7 werd het een hele spannende strijd tussen Chayenna van der Kaaden en Luuk de Hoog. Ze behaalden allebei een prachtig resultaat met 6 punten, maar Chayenna ging er met de eerste prijs vandoor op basis van onderling resultaat. Op de derde plaats eindigde Renzo van Vuuren en Daan Booij werd vierde.

In groep 6 was het Manuel Diaz Heredia die met 5,5 punt beslag legde op de “gouden” beker. Rolf Hendriks behaalde een mooie zilveren plaats met 5 punten, terwijl Albert Dumbraveanu er met het brons vandoor ging. En Levi Verkerke mocht in deze groep de medaille in ontvangst nemen.
In groep 5 was het Guillermo Diaz Heredia gelukt om alle partijen te winnen en dat was niemand gelukt in de andere groepen. Terecht dus dat hij de eerste prijs kreeg. Robin Brands werd tweede met 5,5 punt en Samuel Lopes en Marlies de Bruijne behaalden allebei 4 punten, waarbij de eerste de beker kreeg en de tweede de medaille, ook weer op basis van onderling resultaat.

In groep 4 was het Bram Stein die op 1 partij na alles won en de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. Kristel van Middelkoop volgde met 5 punten op de tweede plaats en Alina Pröschle werd derde, terwijl Jonathan Pols de medaille van de vierde plaats omgehangen kreeg.

In groep 3 was het spannend en de beslissing wie eerste zou worden was lang onduidelijk. Toen alle rook opgetrokken was bleek David Meijboom eerste te zijn geworden met 5,5 punt, gevolgd door Lamiek Tsehaye met 5 punten op de twee plaats en Joshua Koers ook met 5 punten op de derde plaats. Alleen daaruit blijkt de spanning al in deze groep. En Jorrit Vermeij legde beslag op de vierde plaats.
Langzamerhand komen we bij de oudere en meer ervaren schakers. Dit levert meestal langere partijen op, maar ook hier komen nog steeds gekke partijen voor. In groep 2 behaalde Mees van Batenburg 6 punten en werd eerste. Hij had een punt voorsprong op de nummer twee Rawi Wortman en 2,5 punt voorsprong op de nummers 3 (Pathman Ponnaiya) en 4 (Manixia Wortman).

In groep 1 kwamen mooie partijen voor en het was Roderick Bötticher die de eerste plek opeiste met 5,5 punt. Donald Bötticher werd tweede en Lander van Coppenolle legde met 4 punten beslag op plek 3. En de laatste die een medaille in ontvangst kon nemen was Thijs van Dam, want in de hiernavolgende groepen A en B worden geen medailles uitgereikt omdat er maar 6 schakers zijn per groep.
De reden om in de tweede hoogste groepen slechts 6 schakers in te delen in plaats van 8 in de overige groepen heeft met het speeltempo te maken. Deze schakers zijn wat ouder en hebben al veel ervaring, zodat ze liever wat langer nadenken. Met 6 schakers per groep kan het speeltempo verhoogd worden naar 20 minuten per persoon per partij in plaats van 15 bij de andere groepen. In groep B leverde dat al mooie lange partijen op Niels van Herk behaalde met 3,5 punt uit 5 wedstrijden de eerste plaats. Yisha Chen eindigde met 3 punten op plaats twee en Lennart Pols eindigde als derde met 2,5 punt.
En dan tenslotte groep A waarin de schakers met de hoogste rating zitten. Vooraf was het lastig te zeggen wie de beste zou zijn, want ook de vorm op de dag van het toernooi speelt een rol. Toch was het een overduidelijke overwinning voor Daniel Franke, want hij behaalde een 100% score met 5 punten uit vijf partijen. Alan Bakija volgde op de tweede plaats met 3 punten en Qian Huang wist met 2,5 punt beslag te leggen op plaats 3.
We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagd toernooi waarbij er 38 schakers met een prijs naar huis gingen. Tenminste, de prijzen van groep A en B volgen later, omdat er alleen prijzen waren voor groepen met nummers. Groep A en B waren nieuw en we willen natuurlijk wel het juiste labeltje op de juiste beker hebben. Natuurlijk waren er ook teleurstellingen, maar iedereen krijgt op het volgende toernooi weer nieuwe kansen. Het derde toernooi van de GrandPrix wordt gehouden in de Kerstvakantie en georganiseerd door CSV. Natuurlijk krijgt iedereen daar in december weer een uitnodiging voor!!

De specifieke uitslagen van dit toernooi.