zondag 28 mei 2017

Ronde 36

Deze avond stond vooral in het teken van de bekerfinale. Zou het lukken een nieuwe winnaar te krijgen of is het niet meer nodig een bekertoernooi te organiseren omdat de winnaar eigenlijk al van te voren vaststaat? Maar ook de andere aanwezige leden (hoewel minder dan tevoren verwacht op deze vrijdagavond) deden behoorlijk van zich spreken.

Daar zaten ze dan tegenover elkaar voor het spelen van de finale, Ad van der Ree en Ernst-Jan Pluim Mentz. Vooraf werden Ad al de nodige succeswensen gedaan (bij Ernst-Jan is dat niet nodig!?) en vol goede moed begon hij aan z'n moeilijke opdracht. Het werden twee toch wel spannende partijen, waarin toch wel duidelijk zichtbaar werd wie van beiden de sterkste is. Ad moest het meer van een gelukje, door bijvoorbeeld een misstap van zijn tegenstander, hebben. Maar dat werd hem niet gegund door Ernst-Jan en beide keren kreeg hij eigenlijk nauwelijks een schijn van een kans. Nu heeft Ernst-Jan dus een eerste prijs te pakken, ook het clubkampioenschap kan hem niet meer ontgaan (dan zou hij alle nog resterende partijen tegen een laag geklasseerd iemand moeten spelen en steeds verliezen, terwijl dan ook de spelers op de op hem volgende plaatsen alles zouden moeten winnen). Gefeliciteerd dus met deze successen en dan straks nog het snelschaakkampioenschap!?
Na een wat langer geworden vakantieperiode kwam Jan van Dam weer eens spelen en werd hij ingedeeld tegen Rik Verheij. Dat waren altijd heel interessante en spannende partijen, nu is Rik echter wat minder in vorm maar hopelijk gaat daar weer verandering in komen als hij de kans krijgt weer wat frequenter op de clubavond aanwezig te zijn. Nu kwam Jan op zeker moment heel gevaarlijk met toren en dame opzetten op de koningsvleugel. Dat gevaar wist Rik nog af te wenden, het kostte hem echter wel een deel van de bescherming van de koning en moest hij toestaan dat Jan een vergevorderde pion kreeg. Maar het was al te laat voor succes voor Rik en Jan wist de partij dan ook met winst af te sluiten.
Het werd eigenlijk een bizarre partij tussen Bonne Faber en Peter Derrez. Al vrij snel week Peter af van de gebruikelijke theorie. Hierdoor ontspon zich een partij met toch wel wat zetten, waarmee je geen kampioen wordt bij een wat grotere club. Peter liet z'n koning in het centrum staan en gooide desondanks zijn koningsvleugelpionnen naar voren. Maar Bonne wist niet te profiteren; eigenlijk kwam hij steeds een zet te laat met de betere actie. Wel plaatste hij nog een dubbele aanval, daarmee schoot hij toch een beetje in zijn eigen voet. Toen dan tenslotte een doorbraak kwam redde Peter zich met de rochade naar die van bescherming ontblote vleugel! Nu werden die koningsvleugelpionnen nog meer opgespeeld en liet Bonne zich helemaal vastzetten. Dat kostte niet alleen een open g-lijn, wat erger was, ook een stuk. En Peter kwam nog meer opzetten maar dat ging eigenlijk te snel. Hij meende met een damezet een toren te pennen en tegelijkertijd dameruil af te kunnen dwingen. Toen had Bonne partijwinst af kunnen dwingen, hij overzag het dameoffer (met mat door twee torens) echter en probeerde daarna in troebel water te vissen. Maar Peter liet zich niet meer verschalken, hoewel het hem wel enkele jaren van z'n leven leek te kosten!? Dus toen dat troebele water helemaal ondoorzichtig werd gaf Bonne eindelijk op.
Leo Stelloo speelde ook een partij van steeds net te laat, tegen Frits van der Veeke. Wel bouwde hij een er leuk uitziende aanval op, Frits wist/vond daar echter een antwoord op en de aanval verzandde, terwijl Frits het overnam. Dat bleek tenslotte voldoende voor de winst.
Wel wat laat begonnen Arie Bliek en Sheila de Jonge aan hun partij omdat Sheila eerst verhinderd werd door familieomstandigheden. Hun partij kwam dus een beetje op z'n hoogtepunt toen de meeste anderen al klaar waren met de hunne. Sheila had een pion buit weten te maken, de partij werd echter beheerst door het kenmerk "lopers van ongelijke kleur". Dat is vaak een reden voor remise en ook hier werd dat bereikt.
Door wat partijen te verliezen was Jan van Baardwijk in de lagere regionen van de ranglijst beland, waar hij te maken kreeg met Dik Roeffel. Maar het viel Jan toch wel zwaar om een winnende draai aan de partij te geven. Toch lukte dit na een aantal zetten en klimt Jan weer wat op de ladder dankzij deze winst.

Alles is te vinden bij de nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten