zaterdag 7 januari 2017

Ronde 17

Een ronde met de beide lijstaanvoerders tegen elkaar, dat beloofde toch spanning? Maar ook opnieuw een oneven aantal spelers en daardoor kreeg Michiel Landman geen partij. Hij zat een poosje bij veel verschillende borden, leerde hij er ook iets van?

De lijstaanvoerders dus tegen elkaar. Voor hen werd het de eerste keer dit seizoen en dat is eigenlijk wel bijzonder. Ernst-Jan Pluim Mentz mocht dus met wit proberen Jan van Huizen beentje te lichten. Met de prima prestatie van Jan tijdens het snelschaken een week eerder werd er wel wat verwacht! Maar Jan kwam eigenlijk niet verder dan het opbouwen van een stevige stelling, een zichtbare dreiging viel er niet te bekennen. Maar ook Ernst-Jan deed het rustig aan en zo ging de partij naar een eindspel toe met voor beiden twee torens en wat pionnen. Daarin voelt Ernst-Jan zich een beetje als een vis in het water en dat bleek ook ditmaal weer. Hij vond een kleine opening in de verdediging van Jan en dat werd voor Jan het begin van het einde. Aldus al weer de negende overwinning voor onze clubkampioen, er moet eens wat aan gedaan worden dat hij niet alles altijd wint!?
Wim Albus mocht weer eens bewijzen wat hij nou eigenlijk waard kan zijn, nu tegen Ad van der Ree. En Wim bewees ook het een en ander, echter tot een echte verrassing leidde dit niet. Ad moest steeds wel goed blijven opletten, Wim was echter te slordig met zijn pionnen en verloor er zodoende een paar van. Hij kreeg wel een dreiging langs de open g-lijn maar daar kreeg hij tenslotte toch te weinig voor terug. Ad wist steeds het grootste gevaar af te wenden en toen er tenslotte ook nog een stel torens verdween vond Wim het welletjes en gaf hij op. Maar dat mocht zeker met opgeheven hoofd!
Een nieuwe ontmoeting tussen Peter Derrez en Bonne Faber. Wegens beider meespelen bij Ontspanning werd dit al weer hun derde ontmoeting dit seizoen. Daar wilde Bonne iets fraais van maken en daar slaagde hij niet goed in. Een op het oog leuke doorbraak in het centrum kostte hem een pion en meteen ook een gat in de koningsstelling. Maar Peter vertrouwde de zaak blijkbaar toch onvoldoende om voor de hoofdprijs te gaan en bood daarom remise. Het kostte Bonne niet zoveel tijd om dat aanbod ook te accepteren.
Ook remise werd het tussen Fred van Wieringen en Ben Blakmoor. Beiden zetten een gezonde positie op en hadden er blijkbaar geen zin in hiervoor tot het uiterste te gaan. Toen Ben dan ook remise aanbood was Fred er snel bij om dat aanbod aan te nemen.
Een heel ander verhaal werd het bij zijn zoon. Sheila de Jonge kreeg dus met Alex van Wieringen te maken en in deze partij was sprake van uitproberen van mogelijkheden. Maar beiden moesten wel diep in hun kennisarsenaal tasten om het een en ander tot een goed einde te brengen. Dat einde bleek minder goed voor Sheila dan voor Alex. Hij bracht met deze overwinning zijn scorepercentage van 0% naar 50%, m.a.w., hij speelde zijn tweede partij.
Voor Arie Bliek werd het een moeilijke avond tegen Wim Noordermeer.Eerst leek alles niet zo erg te zijn en werd veel van hun materiaal afgeruild. Maar het werd wel een pion meer voor Wim tenslotte en het eindspel kostte nog wel het nodige uitproberen maar tenslotte werd Wim wel de winnaar.
Bij het gevecht tussen Frits van der Veeke en Frits Wilschut was wel te merken, dat eerstgenoemde Frits regelmatig bijles krijgt. Maar hij had nog wel een foutje van zijn tegenstander nodig om zich tenslotte toch eigenaar van het punt te mogen noemen.
Tenslotte nog de partij tussen Casper Verbeek en Leo Stelloo. Dit werd een beetje een kwestie van een verdedigende Casper en een aanvallende Leo. En die aanvallen van Leo willen best wel eens een beetje geniepig zijn en dat ondervond Casper deze avond dan ook. Een nieuw punt derhalve voor Leo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten