zaterdag 24 september 2016

De IJssel 2-De Pionier 3 en Algemene Ledenvergadering

Voor een aantal teams is de kop er inmiddels af wat betreft de RSB-competitie. Het derde Pionierteam moest vrij plotseling, wegens het zich niet inschrijven van een tweetal derde klasse-teams, een klasse hoger gaan spelen dan waar op was gerekend in eerste instantie. Ook kwam een aantal Pionierleden samen om over het komende seizoen te praten.

Het derde Pionierteam had vorig seizoen een leuk seizoen afgewerkt, op het eigen niveau en was daarbij tenslotte op een vierde plaats geëindigd. Weliswaar met evenveel wedstrijdpunten als de nummer drie, echter met heel wat bordpunten minder. Er was ook redelijk ruim van de bovenste drie teams verloren. Geen basis dus om enig belang, laat staan recht, te hebben op een plek een klasse hoger. Maar wat gebeurd er dan als de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen bij de RSB binnen zouden moeten stromen? Inderdaad, twee teams met eigenlijk dwingende rechten op de derde klasse vonden het niet meer zinvol (om welke reden dan ook) om zich in te schrijven. Dus ook de nummers vier uit de beide vierde klassen mochten promoveren!? Dit betrof dan De Pionier 3 en SOF/DZP 3.
Deze toch wel enigszins typische gang van zaken deed wat ideeën opborrelen bij De Pionier. Niet alleen voor De Pionier 3 gaat het een heel moeilijk seizoen worden, er zijn meerdere teams die met hetzelfde bijltje moeten gaan hakken: het hele seizoen opboksen tegen (veel) sterkere tegenstanders. Daarom lijkt het eigenlijk geen slecht idee om de RSB-competitie op de schop te nemen en helemaal te hervormen. Wat zou er dan moeten gebeuren? Dit seizoen zijn er in totaal 11 groepen van teams in 5 verschillende klassen. Als je nou eens van die 11 groepen 11 verschillende klassen gaat maken? Om een idee te geven: de promotieklasse blijft bestaan zoals ze nu is, terwijl de eerste klasse gaat veranderen in één eerste en één tweede klasse met uiteraard de bovenste vier van beide groepen in die eerste klasse en de onderste vier in de tweede klasse. Zo ook met de tweede klasse, die dan zou veranderen in een derde, vierde en vijfde klasse. De huidige derde klasse zou dan gaan bestaan uit een zesde, zevende en een achtste klasse terwijl de huidige vierde klasse dan een negende en tiende klasse zou gaan vormen. Op deze manier zou er een veel eerlijker verdeling van de sterkte gaan plaatsvinden! Exacte reglementering van dit gebeuren zou natuurlijk aan de reglementencommissie moeten worden overgelaten. Zou er op deze manier geen groei van het aantal teams gaan komen?
Dan nu over de wedstrijd. Het was de teamleider tenslotte gelukt op de donderdagavond vóór de wedstrijd acht namen op papier te hebben. Maar wat bleek op de speelavond zelf? Twee van de acht bleken op de een of andere manier verhinderd te zijn zodat er zich slechts zes spelers meldden in Moordrecht. Een gezegde luidt: "twee vliegen in één klap", dit was echter "twee klappen voor één vlieg"! Desondanks hebben de spelers best nog wel kunnen genieten van het gebodene.
De eerste twee borden werden vrijgelaten en aan bord 3 deed Ben Blakmoor acte de présence. Hem was de donderdag ervoor gevraagd of hij kans zag een verhaaltje over het gebeuren op te stellen en dat had Ben graag toegezegd. Ook om daar zoveel mogelijk gelegenheid voor te hebben bood hij al heel snel remise, zijn tegenstander vond het echter (uiteraard eigenlijk) te vroeg, ook al stond zijn team al met 2-0 voor. Voor wie dit verslag dus te weinig over de wedstrijd vertelt, hij weet nu tot wie hij zich moet wenden om daar over te klagen!? Het gevolg voor Ben werd dus dat hij al zijn aandacht aan zijn partij moest besteden en dus nauwelijks meer naar de andere partijen heeft gekeken. Ben bleek eigenlijk de enige Pionier die zich qua rating nog enigszins kon meten met zijn tegenstander en misschien daarom was hij als laatste van het geheel klaar. Toch ook kwam hij redelijk snel met de rug tegen de nuur, vond echter steeds goede verdedigende zetten. Totdat hij in een combinatie materiaal ging verliezen, wat dus het einde van de partij betekende.
Bord 4 werd bemand door Wim Albus, die in het huishoudelijke Pioniergebeuren vaak leuke dingen laat zien en daarom waarschijnlijk hier was opgesteld. Hij moest op een gegeven moment gaan opboksen tegen een vrijpion en aangezien Wim geen Bep van Klaveren is wist ook hij geen punt te scoren.
Zo ging het verder met aan bord 5 de soms wel eens heel mooi uit z'n hoek kunnen komende Frits van der Veeke. Ook Frits kreeg te maken met opmarcherende pionnen en ook hij moest tenslotte de pijp aan Maarten geven.
Aan bord 6 probeerde Albert Schaefer ook ijzer met handen te breken. Albert raakte materiaal achter en toen daar nog eens een stuk bij kwam was het ook voor hem einde verhaal.
Nog een speler, die intern mooie staaltjes van aanvallend spel laat zien is Tim Albus. Maar de makke van Tim is dat hij zich dan vaak verliest in die aanval en dan zichzelf eigenlijk voorbij aanvalt en zodoende toch nog achter het net vist. Zo gebeurde het ook deze avond en ook Tim verloor.
Toch bleek er nog licht aan het einde van deze tunnel en dat licht werd aangedragen aan bord 8 door Ronald van Velzen. Ronald had tot nu toe nog steeds de RSB-boot afgehouden, was nu toch overstag gegaan voor de smeekbede van de teamleider van team 3. En blijkbaar niet voor niets, hij werd de persoon, die de eer redde voor De Pionier 3! Maar daar had hij eigenlijk wel de hulp van zijn tegenstander bij nodig, die, volgens de website van De IJssel, niet goed had gerekend. Nu kwamen er kansen voor Ronald, ook hij wist ze echter niet te verzilveren, met remise tot gevolg.
Het wedstrijdformulier zag er na afloop als volgt uit:
  De IJssel 2 1577 - De Pionier 3 1380 7½-½
1 Gerard van der Wouden 1686 - s.n.o.   1-0
2 Menno van Dijk 1602 - s.n.o.   1-0
3 Rien Duine 1648 - Ben Blakmoor 1605 1-0
4 Ad de Veld 1641 - Wim Albus 1513 1-0
5 Arie Macdaniel 1539 - Frits van der Veeke 1339 1-0
6 Aad van den Berg 1547 - Albert Schaefer 1278 1-0
7 Arie Macdaniel jr. 1446 - Tim Albus 1369 1-0
8 Stefan Lipschart 1510 - Ronald van Velzen 1179 ½-½
De donderdag na deze afstraffing was dan de Algemene Ledenvergadering, in een andere locatie dan die, waar men normaliter de schaakavond afwerkt. De reden voor dit gebeuren was dat de hele week de bekende lokaliteit bezet was voor een rommelmarkt en alle "rommel" dus de hele week daar werd verzameld. Over deze ALV valt eigenlijk niet zoveel te vertellen, alleen dat alle agendapunten een soort van hamerstukken werden, waarbij de waarnemend voorzitter (de voorzitter zelf was aan het genieten van een vakantie) die punten zonder hamer af moest werken. Zelfs de rondvraag kende nauwelijks vragen waarover veel moest worden gediscussieerd.   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten