zondag 19 juni 2016

Ronde 38

Bijna de allerlaatste loodjes van het seizoen, in de groepen 2 en 3 is het echter bij lange na nog niet afgelopen! Vooral in groep 2 verdringen de spelers elkaar voor de eerste plek. Bij groep 3 is het iets rustiger, daar gaat het slechts tussen 2 spelers.

Voor Bonne Faber staat er in wezen niets meer op het spel (de prijs in zijn groep is al lang opgeëist door Ernst-Jan Pluim Mentz), voor tegenstander Wim Noordermeer echter is het een totaal andere zaak. Mocht hij deze partij kunnen winnen dan staat hij fier bovenaan. Maar zover is het bij lange na nog niet. Hoewel, door Bonne wordt, vrij snel in de partij, de knuppel in het hoenderhok gegooid en Wim pakt die knuppel graag op! Hij brengt Bonne in de verdrukking en heeft alle kans om dit punt te pakken. Tot het moment, dat hij een grote fout maakt door te rocheren terwijl er nog een loper "in" staat. Maar Wim ziet twee mooie open centrumlijnen voor zijn torens en heeft daar blijkbaar die loper voor over. Maar Bonne dwingt afruil van materiaal af en komt dan een stuk tegen een pion voor te staan. Nu zou Wim voor remise moeten gaan maar daar heeft hij blijkbaar geen zin in. Er worden nog een stel torens geruild, waarbij Wim nog een pion wint. Ziet hij misschien nog een regenboog met een pot goud aan het begin? De laatste torens verdwijnen ook naast het bord terwijl Wim's redelijk sterke loper wordt geruild tegen een paard. Nu heeft Wim nog een mooie vrijpion op de c-lijn en nog 3 verbonden pionnen op de koningsvleugel, tegen 2 van Bonne. Maar die heeft er nog een paard bij. Wat later raakt Wim één van zijn koningsvleugelpionnen kwijt en er ontstaat een stelling met pionnen voor Wim op c5 en h4 en voor Bonne eentje op f4. Beide koningen staan in de buurt en Bonne weet die van Wim af te houden. Hierbij raakt Wim de h-pion kwijt en nu maakt Bonne het af zoals Van Wijgerden en Brunia het in hun stappenboekjes voorschreven. Hiermee lijkt Wim's kans op deze prijs voorbij te zijn.
Een partij zonder iets op het spel, behalve natuurlijk de eer en de baard van de keizer, is die tussen Fred van Wieringen en Jan van Huizen, beiden redelijk op hun plek in groep 1. Jan gaat op zoek naar mogelijkheden op de damevleugel en Fred is daar op verdedigen aangewezen. Nu komt Jan met een onverwacht paardoffer op e4 en Fred verdwijnt in de denktank. Daar komt hij tenslotte weer uit met een noodsprong in de vorm van ook een paardoffer. Beide paarden worden nu met smaak verorbert en Jan zet z'n aanval verder. Maar Fred heeft een mooie vrijpion gekregen op de a-lijn en daar gaat hij mee rennen. Maar hij vergeet daarbij in z'n remmen te knijpen en raakt de pion "voor niets" kwijt. Met een slim trucje weet Jan nog een pion te winnen en het staat 3 voor Fred tegen 5 voor Jan met beiden nog hun dame en een toren. Dit materiële voordeel weet Jan tenslotte goed uit te buiten en hij mag met de winst naar huis.
Jan van Baardwijk raakt zijn koppositie in groep 2 kwijt door een nederlaag tegen Ernst-Jan. Maar daarbij verkoopt hij zijn huid wel zo duur mogelijk en verliest tenslotte op tijd, met een stelling, die wel door Ernst-Jan zou zijn gewonnen.
Een hele belangrijke partij voor de prijs in groep 2 is die tussen Wim Albus en Leo Stelloo. Door het verlies van Jan van Baardwijk krijgt Wim nu een reuzenkans op de eerste plaats. Maar het gaat hem niet voor de wind in de partij en Leo komt opzetten. Verloor hij vorige week nog van zoon Tim, tegen vader Wim wil hij blijkbaar wraak nemen. En dat lukt hem wonderwel en daarmee neemt hij zelfs de bovenste plek in groep 2 over!
Een volgende kanshebber is Sheila de Jonge, maar ze heeft in Jan van Dam een niet te onderschatten tegenstander gekregen. Dat blijkt ook wel in het vervolg van de partij, Jan eist met relatief gemak het punt voor zich op en ook Sheila lijkt naar de prijs te kunnen gaan fluiten.
Michiel Landman wil zijn - zo goed als - laatste kans grijpen tegen Tim Albus. Daar slaagt hij ook vrij snel in, voordat de meeste partijen in een beslissende plooi zijn gevallen heeft hij Tim's dame al te pakken gekregen. Nu weet hij met z'n dame mat te geven op b7, waarbij die dame wordt ondersteund door een toren op b1.
Deze partij was ook meteen van belang voor het kampioenschap van groep 3. Want met z'n winst van vorige week had Tim hier de eerste plek veroverd op Martijn van Dam. Martijn speelde zelf niet maar komt nu weer op plek 1 dankzij Michiel. Voor alle standen in die groepen zie ook de nieuwe stand onderaan dit verslag.
Er waren nogal wat gevechten om die baard van de keizer, ook Dik Roeffel en Frits van der Veeke schaarden zich in die rijen. Hierbij raakte Dik steeds meer materiaal kwijt t.o.v. tegenstander Frits, hoewel Frits er wel de nodige moeite mee had om het punt binnen te halen.
Ook "in" voor die baard waren Johan Müllenberg en Ronald van Velzen. Maar ze waren nauwelijks bij te houden in hun grijpen naar die baard want voordat de anderen goed en wel de kans kregen om de stand hier te gaan bekijken bleek Ronald al gevlogen met het punt!

Zie de nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten