zondag 8 maart 2015

De Pionier 2-De Penning 1 en ronde 24

Voor beide teams een superbelangrijke wedstrijd! Het Rozenburgse team moest winnen, andere resultaten waren in het voordeel van het Pionierteam. Maar de gasten uit Rozenburg hadden wel een macht aan ratingpunten meer meegenomen. Zowel de leiding van de wedstrijd als de commentaarpen waren in handen van Fred van Wieringen.
Donderdag 5 maart was het eerste team van De Penning uit Rozenburg te gast bij De Pionier in de Petrakerk. Zij moesten een wedstrijd spelen tegen het tweede team van De Pionier. Na wat gesprekken met oude bekenden en een praatje van wedstrijdleider Fred van Wieringen werden de klokken gestart. Het ging die avond om plek 2. Erasmus 3 is eigenlijk niet meer in te halen.
Na een half uur spelen was een ieder goed uit de opening gekomen. Op bord 6 trachtte de invaller voor de zieke Rob van Wijgerden, Leo Stelloo, een aanval op de koningsvleugel op te zetten, maar deze sloeg helaas niet door. Hij verloor hierbij een pion. De stelling stond echter muurvast waardoor er tot remise werd besloten (½-½).
Op bord 3 begon Jan van Baardwijk aan een moeilijk middenspel. Zijn koning werd met diverse stukken aangevallen en na 2 uur spelen raakte Jan 2 pionnen en later ook nog een stuk kwijt. Er was geen houden aan en Jan moest opgeven (½–1½).
Michiel Landman aan bord 3 begon enigszins gehavend aan het middenspel. Met een dubbelpion was zijn koningsstelling verzwakt. Maar Michiel wist zich goed te verdedigen. Echter, het geraffineerde spel van zijn tegenstander zorgde ervoor dat de zwakte van de koningsstelling werd uitgebuit en dame en toren vielen de stelling van Michiel binnen. Ondanks goed verdedigen moest Michiel de partij opgeven (½-2½).
Wim Noordermeer aan bord 5 had jaren geleden zijn tegenstander verslagen. Deze haalde nu alles uit de kast om Wim te verslaan. Lange tijd ging het gelijk op. Ik heb het niet gezien maar toen ik weer bij Wim kwam kijken zag ik dat hij een paard had verloren. Wim speelde nog een half uur verder maar het was zinloos en gaf op (½-3½).
Sheila de Jonge aan bord 7 had een sterke tegenstander tegenover zich. In het middenspel raakte Sheila een pion kwijt maar daar stond een dubbelpion tegenover. Er stonden na twee uur spelen diverse stukken in. Sheila kwam 2 pionnen achter maar dreigde van alle kanten mat. Met een aantal mooie combinaties wist ze een mat op het bord te zetten. Een knappe prestatie van Sheila (1½-3½).
Peter Derrez had aan bord 1 met een zeer ervaren tegenstander te maken. In het middenspel werden dame en toren afgeruild. Peter verloor hierbij op de damevleugel een pion. De a-pion van zijn tegenstander kwam gevaarlijk dicht bij de achterlijn en Peter moest hem ruilen voor zijn paard. Het materiaaloverwicht kwam hij niet daarna meer te boven en hij moest opgeven (1½-4½).
Ook Bonne Faber op bord 4 kwam goed uit de opening. Tot het moment kwam dat zijn d-pion niet meer te dekken was. Met een pion minder probeerde Bonne de stelling dicht te schuiven en bood remise aan. Zijn tegenstander wilde echter nog proberen de pion voorsprong tot een overwinning om te zetten. Zet na zet kwam Bonne meer en meer onder druk te staan en moest uiteindelijk toch capituleren (1½-5½).
Arie Bliek speelde een prima partij aan bord 8. De gehele partij ging gelijk op. Hij kreeg een remiseaanbod, sloeg dat af en speelde nog een uur verder. Ook toen nog bleek de stelling gelijk en werd er alsnog besloten tot remise. De einduitslag werd hierdoor 2-6 voor De Penning 1. Een gevoelig verlies voor het tweede team, dat nog een uitwedstrijd wacht.
Het wedstrijdformulier van Fred zag er tenslotte zo uit:
De Pionier 2 1483 - De Penning 1 1617 2-6
1 Peter Derrez 1536 - Coen Schuurbiers 1646 0-1
2 Michiel Landman 1552 - Luuk Gloudemans 1748 0-1
3 Jan van Baardwijk 1395 - Arie van Kooten 1614 0-1
4 Bonne Faber 1626 - Remi Post 1707 0-1
5 Wim Noordermeer 1589 - Arno Sonneveldt 1661 0-1
6 Leo Stelloo 1379 - Marcel Bavelaar 1503 ½-½
7 Sheila de Jonge 1480 - Ruud Pereira 1638 1-0
8 Arie Bliek 1305 - Ron van Bendegom 1422 ½-½
Voor de interne competitie werden er vier partijen gespeeld. Tot groot genoegen kwam Ben Blakmoor schaken. Ben tobt erg met zijn gezondheid maar wist toch een mooie partij te spelen tegen Jan van Huizen. Lang ging het gelijk op met wat lichte druk voor Jan. Een stukverlies van Ben beëindigde echter de partij.
Ronald van Velzen speelde tegen Casper Verbeek. De opening verliep voor beiden goed, echter, in het middenspel wist Ronald het spel naar zich toe te trekken. Casper gaf na een dameverlies op, waardoor Ronald een punt kon noteren.
Ernst-Jan Pluim Mentz en Jan van Dam was de topper van de avond. Ook deze twee schakers kwamen goed uit de opening, maar toch met licht voordeel voor Ernst-Jan, die in het middenspel Jan sterk onder druk zette. Dit had dameverlies tot gevolg. Jan speelde nog even verder maar moest tenslotte toch opgeven.
De laatste partij van de avond was die van Trudy Angeneind tegen Ad van der Ree. Er werd verwacht dat Ad met dit krachtverschil de partij snel tot een einde zou brengen. Maar niets was minder waar. Trudy moest weliswaar in het begin een kwaliteit en een pion geven, haar taaie tegenspel zorgde ervoor dat de partij tot diep in de avond duurde, zelfs nog bezig was toen bovenstaande wedstrijd al was afgelopen! Niet dat Ad in de problemen kwam. Hij veroverde pion na pion en speelde de partij rustig uit. Ondanks het verlies kan Trudy toch tevreden zijn.

Hier is nu de nieuwe ranglijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten