woensdag 25 maart 2015

Barendr./IJsselm.3-De Pionier 2

Voor het Pionierteam een wedstrijd om des keizers baard, voor de tegenstanders echter stond klassebehoud op het spel. Heeft deze psychologische gedachtengang uiteindelijk ook meegespeeld voor de uitslag? Moeilijk te zeggen eigenlijk.

Zeer ruim op tijd arriveerden de 8 Pioniers in Barendrecht, waar dus nog even rondgekeken kon worden voor de plaatsen moesten worden bezet. De Pioniers speelden met de ruggen naar elkaar toe, naar elkaar seinen was dus een beetje moeilijk.
In eerste instantie bleek dat ook helemaal niet nodig, al na ruim een uur spelen was het eerste Pionierpunt een feit bij Michiel Landman aan bord 3. Zijn tegenstander was hierdoor flink aangeslagen en adviseerde zijn teamgenoten hem in het vervolg maar niet meer op te stellen. Als dat echter voor ieder zou gelden dan zou de RSB-competitie na dit seizoen minstens gehalveerd kunnen worden!
Snel hierna stond het ½-1½ voor het Pionierteam want Peter Derrez had er aan bord 1 een remise uit weten te slepen en het verdere vooruitzicht voor De Pionier 2 zag er op dat moment redelijk rooskleurig uit. Maar als zo vaak, de huid van een beer moet zeker niet verkocht worden voordat die beer ook daadwerkelijk is geschoten!
Om te beginnen ging het heel fout bij Rob van Wijgerden aan bord 5. Rob kreeg te maken met een niet al te vaak gespeelde opening, kwam daar echter naar behoren uit tevoorschijn, raakte echter later in het middenspel het spoor een beetje bijster. Rob offerde in eerste instantie een paard voor een pion, waarvoor hij later een kwaliteit terug zou krijgen. Beter zou een het opspelen van een pion zijn geweest, waarna zijn tegenstander met ook een pion opspelen loper en paard van Rob tegelijk aan kon vallen (met het opspelen van zijn pion zou Rob een paard aan hebben gevallen). Dan echter was het hele centrum - waarin de zwarte koning zich nog bevond - een hemel op aarde voor Rob's torens geworden en zou - uiteraard bij verder ook goed spel - de partij snel in zijn voordeel zijn afgelopen. Echter, Rob zag die variant nieten ging dus voor de variant met als uitkomst een toren en twee pionnen voor wit en twee lichte stukken voor zwart. Hierna verdronk Rob een beetje in de mogelijkheden voor de beide stukken voor zijn tegenstander, verloor nog een kwaliteit en er bleek voor hem geen houden meer aan, dus 1½-1½.
Daar ging Arie Bliek weer wat aan doen aan bord 8. Z'n tegenstander verslikte zich op een zeker moment in een vergiftigd pionnetje en Arie was er de man niet naar om daar niet van te profiteren. Ook al duurde de partij nog een flinke periode, Arie gaf zijn voordeel niet meer weg en streek met een grote smile de winst op.
Hiermee was echter meteen ook de puntenkoek op voor het Pionierteam, de rest van de punten bleef allemaal in handen van het thuisfront, wat voor hen een gepaste vreugde betekende, daarmee immers verzekerden ze zich van nog minstens een jaar in de derde klasse.
Het eerst was Wim Noordermeer, spelend aan bord 4, aan de beurt. Hij had wel de nodige listen en lagen toegepast, zijn tegenstander bleek daar echter wel tegen opgewassen. Het betekende tenslotte een weer gelijktrekken van de stand op dat moment.
Aan bord 6 ging het ook helemaal niet goed voor Bonne Faber. Het was duidelijk te zien, dat hij zich niet thuisvoelde in de gespeelde opening, wat hem tenslotte een pion kostte. Na het nodige heen en weer gemanoeuvreer wist hij de pion wel weer terug te winnen, een andere pion echter ging aan de haal naar zijn promotieveld. Met de nodige steun wist de pion dat veld ook te bereiken, wat Bonne dus een stuk kostte. Maar de witspeler had wel veel tijd gebruikt voor zijn escapades, daarom bleef Bonne nog wat doorspelen, zelfs nog toen hij nog eens een kwaliteit verloor. Maar het was, zoals hij zelf ook beseft zal hebben, vechten tegen de bierkaai en dus een 3½-2½ tussenstand.
Ook Sheila de Jonge kon er aan bord 2 niets aan veranderen, hoewel ook zij haar beste beentje voor zette. Maar langzaam maar zeker werd ze naar een verloren partij gemanoeuvreerd en hadden de tegenstanders de buit binnen.
Nu was alleen Jan van Baardwijk nog bezig aan bord 7, waar hij erg veel tijd stopte in de stelling. Ook zijn tegenstander had veel tijd nodig, aan het einde echter, met het Fischer-tempo als het ware in het verschiet, wist hij ook dit punt in Barendrecht te houden, wat dus tenslotte een 5½-2½ eindstand betekende en handhaving van het Barendrechtse team.
Dit was tenslotte het wedstrijdformulier:
  Barendr./IJsselm.3 1538 - De Pionier 2 1494 5½-2½
1 Leo van Praag 1589 - Peter Derrez 1536 ½-½
2 Johan de Weerd 1597 - Sheila de Jonge 1480 1-0
3 Stanley Brabers 1551 - Michiel Landman 1552 0-1
4 Wim van Schelven 1573 - Wim Noordermeer 1589 1-0
5 Ron van Oosterbos   - Rob van Wijgerden 1466 1-0
6 Paul Visschedijk 1442 - Bonne Faber 1626 1-0
7 Tom Godthelp 1536 - Jan van Baardwijk 1395 1-0
8 Hans Kleinloog 1480 - Arie Bliek 1305 0-1
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten