zondag 7 december 2014

Ronde 13

De foto is misschien ietsje donker, daar had slechts één van beide spelers na afloop last van! Fred van Wieringen was weer zo vriendelijk het verslag te willen schrijven. Daarbij laat hij zijn licht schijnen over bekerpartijen en wat er in de interne competitie gebeurde. Lees maar eens wat hij er van vond.

Na lange afwezigheid kwam Bonne Faber ons weer verblijden met een bezoekje aan de vereniging. Nog niet om te schaken, daarvoor moet Bonne nog enigszins herstellen van zijn operatie. Na veel handen geschud en vragen beantwoorden over hoe het herstel vordert wachtte hij totdat de partijen van de avond waren begonnen. Bonne ging weer huiswaarts…tot volgende week!
Er werden twee partijen gespeeld voor de interne bekercompetitie. Alex van Wieringen moest het opnemen tegen veelvoudig bekerwinnaar Ernst-Jan Pluim Mentz. Een zware opgave voor Alex, maar bekerwedstrijden zorgen wel vaker voor verrassende uitslagen.
In de eerste partij verloor Alex in het begin een pion. Hij probeerde zijn stelling positioneel goed op te bouwen, maar Ernst-Jan buitte het voordeel van een pion meer goed uit. Na een uur spelen moest Alex het opgeven. Na een korte pauze begonnen de beide spelers aan de tweede partij. Hier hield Alex goed stand, met remisekansen. Echter, remise was niet genoeg, dus moest Alex risico’s nemen. Door deze risico’s verslechterde zijn stelling en Ernst-Jan pakte de volle winst en gaat dus door naar de volgende ronde.
Voor de interne competitie speelde Ben Blakmoor zijn partij tegen Jan van Dam. Deze partij was na een uur spelen al afgelopen. Ben verloor in het middenspel een stuk en gaf direct op. Ook de wedstrijd tussen Wim Albus en Jan van Huizen kende een vroegtijdig einde. Nadat Wim goed uit de opening kwam, verloor ook hij een stuk. Jan profiteerde hier optimaal van en maakte het vakkundig af.
De volgende partij, die tot een einde kwam, was die tussen Arie Bliek en Wim Noordermeer. Beide spelers openden goed en het middenspel begon. Maar, net als bij de vorige partijen, ook hier werd een stuk verspeeld. Arie was hier het slachtoffer van. Hij speelde nog wel door maar moest tenslotte de overwinning toch aan Wim laten.
Naast mij speelde Jan van Baardwijk tegen Frits Wilschut. Ook hier werd de opening goed gespeeld. Het werd een gevecht in het middenspel. Door de complexe stelling zag Frits over het hoofd dat hij materiaalverlies zou lijden. Hij gaf direct op. Tijdens het naspelen waren er misschien toch wat mogelijkheden, die Frits nog had kunnen proberen om de partij gelijk te trekken.
Michiel Landman speelde tegen Fred van Wieringen. Het werd voor beide spelers een moeilijke maar ook mooie partij. Het ging lange tijd gelijk op, maar toen Fred zijn koningspionnen naar voren speelde ontstond er een onoverzichtelijke situatie, waarbij Fred werd verrast door Tg8. Michiel kon hierbij een pion winnen en zijn torens beter in stelling brengen. Met een pion achter begon Fred met een centrumpion op te rukken naar de achterste lijn. Michiel kon dit ternauwernood tegenhouden en met zetherhaling werd het remise. Ook hier werd er nagespeeld. Ernst-Jan gaf aan dat Michiel met pionnen aan beide kanten van het bord gewonnen stond. Fred kwam hierdoor dus goed weg!

De laatste partij was die tussen Sheila de Jonge en Leo Stelloo. Het werd een partij om van te smullen. Zeker na de partij werden er door o.a. Jan van Dam en Ernst-Jan diverse mogelijkheden bekeken. Na een goede opening en een dicht middenspel en met ieder een loper gericht op de koningsstelling pakte Sheila een pion op f2. Het spel stond vanaf hier in vuur en vlam. Het leek erop dat Leo mat niet kon ontwijken, maar hij zag nog een oplossing. Nu moest Sheila weer oppassen dat zij niet mat werd gezet. Dit ging over en weer. Toen de rook was opgetrokken werd er tot remise besloten.

Mede hierdoor is dit de nieuwe stand.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten