zondag 21 december 2014

De Pionier 2-Erasmus 3 en ronde 15

De laatste RSB-wedstrijd in sportcentrum De Eendraght en wedstrijdleider Fred van Wieringen blijkt er al snel een hard hoofd in te hebben! Dat blijkt ook wel uit zijn verslag, terwijl hij ook nog moeite doet om intern gespeelde partijen te verslaan.

Donderdag 18 december werd voor het laatst een RSB-wedstrijd in De Eendraght gespeeld. Volgend jaar speelt De Pionier op een andere locatie. Later hier meer over. Buiten de interne partijen speelde het tweede team tegen Erasmus 3. Sheila de Jonge en Wim Noordermeer hadden op de borden 4 en 5 vooruit gespeeld en beiden verloren ze hun partij (zie het verslag van Erasmus). De overige zes spelers hadden een moeilijke opdracht om deze achterstand om te buigen naar een zege of een gelijkspel. Met de wetenschap dat de gemiddelde rating van Erasmus 3 flink hoger was begon het tweede team aan de wedstrijd.
Het ging deze avond niet goed. Aan bord 3, waar Rob van Wijgerden speelde, was het snel afgelopen. Rob werd in het begin verrast met diverse penningen en materiaalverlies werd snel een feit. Na drie kwartier spelen gaf Rob het op (0-3).
Bonne Faber speelde aan bord 7 na lange tijd weer mee. Hij begon prima door een kwaliteit te winnen. Dit voordeel kon hij echter niet uitbuiten. Zijn koningsstelling werd zwaar onder vuur genomen. Bonne onderschatte die aanval. Zijn koning werd naar de andere zijde van het bord gedreven, waar hij de matdreiging (en dus het mat) niet kon voorkomen (0-4).
Arie Bliek aan bord 8 verloor in het begin een pion. Hierdoor werd hij zwaar onder druk gezet, met als gevolg torenverlies. Arie speelde nog door maar kon niet voorkomen dat hij een tweede stuk verloor (0-5).
Peter Derrez speelde aan bord 1 een moeilijke partij. Hij kreeg al snel een dubbelpion. Deze pionnen waren moeilijk te verdedigen. Hij verloor de pion op c5 en zijn tegenstander bezette dit sterke veld om daarna Peter vast te zetten. Peter kon geen kant op. Hij probeerde onder de druk uit te komen maar dat lukte niet. Hij verloor een stuk en zag in dat verder spelen zinloos was (0-6).
Aan bord 6 speelde Jan van Baardwijk. Jan kwam goed uit de opening en begon het middenspel. Ook dit ging gelijk op. Totdat Jan een foutje maakte op de c-lijn. Hierdoor kreeg zijn tegenstander de overhand. Met nog maar een aantal minuten op de klok, verspeelde hij nog meer materiaal. En weer werd er een partij verloren (0-7).
Zou Michiel Landman aan bord 2 de eer kunnen redden?  Er werden in het begin veel stukken geruild. Maar de stukkenruil viel voor Michiel slecht. Hij verloor er twee pionnen mee. Hij kreeg er wel een mooie koningsaanval voor terug. Er werd echter goed verdedigt. Het spel sloeg om. Zijn tegenstander rukte met een pion op naar de zevende rij. Michiel kon deze ternauwernood tegen houden. Met beiden een dame en een aantal pionnen werd er tot remise besloten. Eindelijk van die hatelijke nul af (½–7½). Een zwaar verlies voor het tweede team, te zien op het wedstrijdformulier.
  De Pionier 2 1494 - Erasmus 3 1651 ½-7½
1 Peter Derrez 1536 - Bernhard Ruimschoot 1671 0-1
2 Michiel Landman 1552 - Bram de Knegt 1667 ½-½
3 Rob van Wijgerden 1466 - Lucian Mihailescu 1687 0-1
4 Sheila de Jonge 1480 - Herman Beerling 1703 0-1
5 Wim Noordermeer 1589 - Aad-Jan Roos 1659 0-1
6 Jan van Baardwijk 1395 - Joram Simons 1711 0-1
7 Bonne Faber 1626 - Ron Ansem 1553 0-1
8 Arie Bliek 1305 - Cor van As 1557 0-1

Er werden nog vier partijen gespeeld voor de interne competitie. De eerste partij, die beslist werd, was die tussen Ben Blakmoor en Tim Albus. Ben speelde met wit een sterke partij. Hij won al snel een paard. Met dit stuk voordeel lukte het hem een pion te laten promoveren tot dame. Tim moest deze wel pakken, met nog een stukverlies tot gevolg. Tim gaf het op. Verder spelen had geen zin. Wim Albus moest het opnemen tegen Frits Wildschut. In het begin ging het gelijk op. Echter, Frits moest toch een pion inleveren. Toen ik later terug kwam, zag ik dat Wim de smaak te pakken had gekregen. Hij stond nu drie pionnen voor. Voor Frits was er geen houden meer aan en dus gaf hij op.
Leo Stelloo had aan Jan van Dam een zware tegenstander. Dat bleek ook wel uit de stelling die na een uur ontstond. Jan stond veel beter en had een stuk gewonnen. Leo speelde nog wel door, maar zag later in dat het zinloos was. Jan van Huizen moest met zwart tegen Ernst-Jan Pluim Mentz. Er ontstond een stelling, waarbij Jan kort rocheerde en Ernst-Jan lang. Het ging een uur lang gelijk op. Maar met een combinatie wist Ernst-Jan een kwaliteit te winnen. Met dit voordeel schoof hij door naar een gewonnen stelling. Jan moest een toren geven. Hij speelde nog wel even door, maar gaf even later toch op.

We spelen nog één keer in De Eendraght. Op dinsdag 30 december wordt het Kerstsnelschaaktoernooi gespeeld. Donderdag 8 januari 2015 spelen we voor het eerst in de zaal van de Petrakerk te Hellevoetsluis (team 1 heeft dan een uitwedstrijd).

1 opmerking:

Ben Blakmoor zei

Wat is dit voor shit?

Het inhoudsbeleid dat hieronder staat vermeld, vervult een belangrijke rol bij het garanderen van een positieve ervaring voor iedereen die Google-producten gebruikt. We zijn genoodzaakt streng op te treden tegen misbruik van ons beleid om te voorkomen dat de levering van deze services in gevaar komt en we vragen iedereen zich aan het onderstaande beleid te houden zodat wij dit doel kunnen bereiken.

Bij het toepassen van dit beleid kunnen we uitzonderingen maken op grond van artistieke, educatieve, documentaire of wetenschappelijke overwegingen of wanneer er andere belangrijke voordelen voor het publiek zijn als we geen actie ondernemen op de inhoud. Zorg ervoor dat u dit beleid af en toe doorleest, want het kan worden gewijzigd. Raadpleeg ook de servicevoorwaarden van Google voor meer informatie.

Een reactie posten