zaterdag 14 december 2013

De Pionier 1-WSV 2 en ronde 14

Het was eindelijk weer eens een gezellige drukte in de speelzaal van De Pionier. Want niet alleen het eerste team kreeg tegenstanders op bezoek, ook een tweetal van de tegenstanders van het tweede voor volgende week kwam (vooruit) spelen. Desondanks konden er evenveel huishoudelijke partijen worden gespeeld als vorige week op Sinterklaasavond!
Het verhaal van de beide partijen uit klasse 4B kan beter bij het verslag voor volgende week worden gevoegd, nu dus eerst en vooral het vizier gericht op klasse 2A, waarin De Pionier 1 en WSV 2 uit Waddinxveen acte de présence gaven.
Een hele tijd moest er op resultaten worden gewacht en dat leverde toch wel enige spanning op. Met een vluchtige blik was er ook nog geen sprake van voordeel te melden aan de borden. Als je er wat meer tijd aan had kunnen besteden zou de uiteindelijke uitslag zijn schaduw (of licht, net aan welke kant van de uitslag je ging staan) best wel vooruit hebben geworpen, nu leek alles gelijk op te gaan. Later vertelde Fred van Wieringen overigens, dat hij al bijna voordat hij het nummer van zijn zetten met 2 cijfers moest schrijven, een blunder had begaan.
Maar de beurt was als eerste aan teamleider Jan van Dam aan bord 5. Ook daar leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar de speler van WSV 2 vond dat waarschijnlijk minder prettig en was misschien veel fijn stof gewend in zijn thuisomgeving. In ieder geval, hij gaf zomaar een stuk plompverloren aan Jan, die dit blijkbaar op de foto al in de verte aan zag komen!? Snel hierna stond het Pionierteam dus al op een 1-0 voorsprong.
Dat wilde kopman en clubkampioen Ernst-Jan Pluim Mentz natuurlijk niet op zich laten zitten aan bord 1. Ernst-Jan kende de rating van zijn tegenstander niet, achteraf bleek die wel bijna 600 punten minder te zijn dan de zijne. Later gaf Ernst-Jan ook wel aan, dat hij dit verschil eigenlijk ook wel aan het spel van die tegenstander kon merken. Al vrij snel na bord 5 volgde dan ook bord 1 met z'n opgave, waardoor de stand nu 2-0 werd.
Zoals al aangegeven, Fred had geblunderd aan bord 7, waardoor hij een pionnetje en een mooie stelling was kwijtgeraakt. Toch bleef hij doorvechten en wist zodoende de stelling redelijk dicht te schuiven. Enige tijd later verstoutte hij zich en bood remise aan. Daar werd natuurlijk een hele poos over nagedacht want als je wat beter (en als team achter) staat wil je zo'n aanbod eigenlijk liever niet accepteren. Maar (misschien verblind door het fijne stof bij bord 5) hij wist geen goede voortzetting te vinden en koos daarom maar eieren voor zijn geld, wat de tussenstand op 2½-½ bracht.
Jan van Huizen had aan bord 6 alles wat er aan zijn linker- en rechterzijde gebeurde zo eens bekeken en dat bleek voor hem aardig positief te zijn. Maar ook wat zich op zijn bord afspeelde bleek voor hem niet te versmaden te zijn. Zo langzamerhand werd de stelling steeds beter voor hem en dat wist hij tenslotte om te buigen in een partijwinst en de 3½-½ tussenstand.
Nu werd het weer een poosje wachten op de volgende uitslag, hoewel bijna alle borden wel wat goeds beloofden voor hun Pionierkant. Daar bleek Marcel Mol aan bord 2 als eerste het goede gevolg aan te kunnen geven. Hij had, tijdens de partij, zo eens een blik naar het bord aan zijn rechterhand geworpen en Ernst-Jan toegefluisterd "waarom heb jij nou meestal die makkelijke tegenstanders"? Zijn eigen tegenstander wist dus goed stand te houden, Marcel bleek toch goede kansen op te bouwen met z'n beide torens op de f-lijn. Geholpen door zijn loperpaar bleek dit tenslotte ruim op tijd voldoende voor partij- en wedstrijdwinst. Tussenstand nu 4½-½.
Aan bord 3 leek Rik Verheij het wat moeilijker te hebben (gevolg misschien van die vluchtige blik uit het begin van dit verhaal?!), zijn koning was helemaal in het hoekje gedrongen en de vijandelijke dame en een toren keken verlekkerd naar die positie. Een toren van Rik stond wel, als een echte bodyguard, op de achterste rij en hield alles onder controle. Wat later bracht Rik zijn dame, na enige omzwervingen om te proberen een matnet dicht te trekken bij de vijandelijke koning, ook naar die lijn en daar werden dame en toren afgeruild. Restten nog ongelijke lopers en voor Rik een vrijpion met het verkeerde promotieveld. Nog even werd "iets" geprobeerd met de resterende pionnen, toen dat "iets" echter "niets" werd werd ook meteen de vrede getekend met als gevolg een fraaie tussenstand voor De Pionier 1 van 5-1.
Ben Blakmoor had aan bord 8 zijn tegenstander een beetje overspeeld, wat deze later ook ruiterlijk toegaf. Maar, zoals dan wel meer gebeurd, Ben wilde een en ander wat te mooi doen en dat leverde hem, in plaats van een misschien wel verdiende partijwinst, een stukverlies op. Hierna probeerde hij nog wel het Waddinxveense ijzer met zijn Hellevoetse handen te breken, er restte hem toch alleen nog maar de opgave. Dankzij de tussenstand van 5-2 was dat echter minder erg.
Nu was alleen nog Ad van der Ree aan bord 4 bezig voor De Pionier 1. Ad bouwde een veelbelovende stelling op, wat resulteerde in een pionwinst en verder een stelling van dame en toren tegen dame en toren. Maar de koningspositie van Ad's monarch was een tikje beter. Ook de resterende bedenktijd was in het voordeel van Ad. Hij wist de zwarte koning naar de achterste rij te dwingen en zijn toren op de zevende te parkeren. Even later kwam ook zijn dame gezellig buurten en dat betekende meteen het einde van de partij. Eindstand dus een cijfermatig geflatteerde 6-2, qua partijen eigenlijk geflatteerd voor WSV 2.
Leo Stelloo was weer doende geweest als wedstrijdleider en mocht nu het volgende formulier (laten) ondertekenen:
  De Pionier 1 1795 - WSV 2 1628 6-2
1 Ernst Pluim Mentz 2100 - Albert Prins 1507 1-0
2 Marcel Mol   - Willem v.d.Hoek 1713 1-0
3 Rik Verheij 1814 - Nico Dannis 1688 ½-½
4 Ad van der Ree 1762 - Bert v.d.Knaap 1720 1-0
5 Jan van Dam 1795 - Luit Bloem 1539 1-0
6 Jan van Huizen 1679 - Marco de Bruijn 1700 1-0
6 Fred v.Wieringen 1701 - Rene Kleiweg 1617 ½-½
8 Ben Blakmoor 1714 - Henk Erkelens 1540 0-1
Voor de interne competitie maakte Bonne Faber een vergelijkbare fout als in de vorige ronde. Toen had hij de rochade achterwege gelaten, deze ronde, tegen Michiel Landman, rocheerde hij juist wel, nadat Michiel lang had gerocheerd rocheerde Bonne kort. Eigenlijk stond de koning relatief nu juist veiliger in het centrum. Michiel profiteerde meteen door zijn g-pion te offeren voor een open lijn. Dat kon omdat Bonne zijn h-pion al naar h4 had gespeeld. Nu werden beide torens, inclusief dame en (witveldige) loper op de koningspositie gericht. Dat leverde in eerste instantie kwaliteitswinst op en even later had Michiel ook de tweede toren kunnen winnen op f1. Maar hij koos er voor de koning van Bonne naar het centrum te jagen, hopend de monarch daar zijn laatste adem uit te laten blazen. Maar er bleek nog steeds één veld beschikbaar te zijn en Michiel spendeerde ontzettend veel tijd in het zoeken naar de goede mogelijkheid. Die wist hij maar niet te vinden, zodat Bonne tenslotte, toen Michiel al niet meer hoefde te noteren, terwijl hij zelf nog iets van 3 kwartier had, maar remise aanbood. Dat aanbod werd vrijwel meteen door Michiel geaccepteerd!
Peter Derrez had opnieuw eigenlijk een vrij gemakkelijke partij, tegen Frits Wilschut. Frits probeerde wel goed partij te bieden, hij bleek niet tegen Peter opgewassen.
Ook Rob van Wijgerden leek het niet al te moeilijk te hebben tegen Ger Croonenberg. Zoals wel van Ger gewend de laatste tijd, hij bleek wat te onzorgvuldig met zijn materiaal en Rob wist zich tenslotte het punt toe te eigenen.
Tenslotte mocht Alex van Wieringen het nu eens proberen tegen Trudy Angeneind. Maar in tegenstelling tot beide eerder genoemde zwartspelers, Trudy beet zich vast in de partij. Ze bezorgde Alex nog net geen grijze haren (dat doet zijn dochtertje misschien wel!?), wel wist ze hem nauwelijks de kans te gunnen iets van de partij van zijn vader en van de andere Pioniers tegen WSV 2 te zien! Het lijkt echt niet lang meer te duren of Trudy weet regelmatig te scoren. Nu nog even niet, misschien moet het dan eerst 2014 zijn!?

De stand na ronde 14 is hier weer te vinden.

1 opmerking:

Henk zei

Voor onze visie op de partijen: zie de website van WSV
groet, Henk Erkelens

Een reactie posten