zondag 29 december 2013

1ste voorronde snelschaken

Het schaakjaar 2013 is in een gezellige sfeer afgesloten. Ondanks het minder prettige jaargetijde mochten er toch meer dan de helft aan leden, twee jeugdleden en ook twee oud-leden worden verwelkomd! Alsof ze nooit hun lidmaatschap hadden opgezegd werden ze meteen in de kring opgenomen.
De indeling voor de 9 te spelen ronden werd foutloos verzorgd door Jan van Huizen, terwijl Sheila de Jonge het verzorgen van de inwendige mens op zich had genomen en daarbij ook heerlijke oliebollen op de kop had weten te tikken. Zelf gekochte!
Kijken we dan eens naar wat ieder presteerde, vooral in eerste instantie naar de oud-leden en de jeugdleden.
Ronde 1 was voor oud-lid Johan Seinen niet meteen weggelegd om zijn stempel op de competitie te drukken. Zijn eerste zet (te zien op de foto) pleegde hij nog vol goede moed, het einde van de partij bracht Ben Blakmoor een felicitatie. Dan begon Wim van Schie (op de achtergrond) toch beter, hij wist Jan van Baardwijk te verslaan. De jeugd deed het, qua resultaat, minder goed want Guido van Huizen wist tegen Ad van der Ree niet voor een verrassing te zorgen. Ook Joost van Dam moest het onderspit delven tegen de vader van Guido, Jan van Huizen. Maar de vader van Joost, Jan van Dam, startte het toernooi dan wel weer goed, hij was Wim Noordermeer te slim af. De favorietenrol voor deze avond was Ernst-Jan Pluim Mentz toegeschoven en tegen Sheila maakte hij die rol ook waar. Verdere overwinningen waren er nog voor Rob van Wijgerden (tegen Arie Bliek), voor Bonne Faber (tegen Leo Stelloo) en voor Rik Verheij (tegen Michiel Landman).
De helft van de deelnemers had dus van de andere helft gewonnen. Ze gingen nu in ronde 2 onderling uitmaken wie bij de toppers ging horen, terwijl de andere helft ging proberen wie aan kon klampen. Johan moest daarbij duidelijk op stoom komen, hij maakte daarvoor nu kennis met de schaakkracht van Ernst-Jan. Ook Wim van Schie zakte terug naar de middenmoot, daar zorgde Ben wel voor. Verder wisten nog Ad (gewonnen van Rik), Jan van Dam (overwinning op Bonne) en Jan van Huizen (nu te sterk voor Rob) zich in de kopgroep te nestelen. Wisten de jeugdleden dan een stempel op deze ronde te drukken? Niet echt, beiden verloren opnieuw, van resp. Arie (Joost) en Michiel (Guido). Ook Sheila (tegen Jan van Baardwijk) en Wim Noordermeer (tegen Leo) bleven nog puntloos.
In ronde 3 werd het dus spannender, wie in de kopgroep kon blijven en wie na de ronde nog puntloos zou achterblijven. Ernst-Jan speelde nu de eerste van zijn gelukkige partijen want Ad had hem bijna verslagen! Echter, in de slotseconden van de partij wist Ernst-Jan toch nog aan het langste eind te trekken. Het duel tussen twee van de Jannen (van Huizen en van Dam) eindigde in winst voor eerstgenoemde, terwijl ook Ben zich nog handhaafde in de kopgroep. Daarvoor won hij z'n partij van Rik. Van de vijf spelers met 0 punten wisten er twee daar van af te komen want Johan won nu van Joost terwijl Sheila hetzelfde deed t.o.v. Wim Noordermeer. Ook Guido verloor, daar was Jan van Baardwijk de oorzaak van.
Nog 3 ongeslagenen dus en daarvan zou tenminste één uit de kopgroep duikelen. Het werden er zelfs twee want ook Ben wist Ernst-Jan niet tegen te houden, terwijl Ad Jan van Huizen tegenhield. Ook wist er iemand van die hatelijke 0 af te komen en dat bleek Wim Noordermeer te zijn, hij deed dat ten koste van Guido. Maar Joost bleef Guido gezelschap houden want hij verloor van Rik. Zowel Wim van Schie (tegen Leo) als Johan (tegen Rob) leken de goede weg in het vizier gekregen te hebben, ze klommen hierdoor naar de ruime middenmoot. Eigenlijk was er ook nog een verrassing te melden want Arie wist van Jan van Dam te winnen.
Dan de laatste ronde voor de pauze en ook nu won Ernst-Jan weer, Michiel was zijn slachtoffer. Er bleken dus 6 achtervolgers voor Ernst-Jan, allen met 3 uit 4. Zelf schakelde hij dus Michiel uit, terwijl dat lot ook Ben (verlies tegen Jan van Huizen), Bonne (verloren van Ad) en Arie (wist tegen Johan niet meer verrassend uit de hoek te komen) trof. Eindelijk kon er gescoord worden door een jeugdlid, echter moest Guido daarvoor wel van Joost winnen. Wim van Schie verloor nu van Jan van Dam en kwam daardoor ècht in de middenmoot terecht.
Nu konden dus de oliebollen worden weggespoeld bij Yuri en dat gebeurde ook volop. Hij hoefde dus niet helemaal voor niets zijn vrijdagavond op te offeren voor de schakers!
Na van de verfrissingen genoten te hebben moest nu Jan van Huizen er aan geloven tegen Ernst-Jan, hoewel deze ook nu niet over geluk had te klagen. Ad bleef, door winst op Jan van Dam, in de achtervolging.  Jan raakte daardoor dus wat achterop. Ben versloeg Arie en voegde zich daardoor bij Jan, wat ook Bonne (gewonnen van Michiel) en Johan (gewonnen van Jan van Baardwijk) deden. Eigenlijk kwam Wim van Schie nu in de staartgroep terecht dankzij z'n verlies van Rob. Joost bleef troosteloos de rode lantaarn vasthouden, hem nu in handen gedrukt door Wim Noordermeer. Ook Guido had geen zin in die plek, hij wist Leo te verschalken.
Opnieuw had Ernst-Jan niet over geluk te klagen want Bonne legde hem nu het vuur na aan de schenen. Maar om dan te slagen moet je wel het complete slagveld in het oog houden en Bonne verkeek zich dus op de koningsaanval van Ernst-Jan. Ad bleef goed achtervolgen en hield daarbij Ben tegen. Maar diens plek werd nu ingenomen door Johan, die helemaal in vorm ging komen met z'n winst op Jan van Huizen. Wim van Schie zakte steeds verder, daar zorgde nu naamgenoot Noordermeer voor. In zijn staartgroep (2 punten) kreeg hij gezelschap van Leo, die Joost nog vaster op de laatste plek drukte. Guido bleef ook in deze groep, dankzij een verlies van Sheila, die daarmee de groep verliet.
Zou Ernst-Jan nog iets verspelen? In ieder geval niet in deze ronde want hierin versloeg hij een mede-kanshebber op een finaleplaats (Rik). Eindelijk kon de eerste (en enige!) remise van de avond worden genoteerd want Ad en Johan kwamen tot deze conclusie. Ad had dan wel een loper meer, Johan zat echter ruimer in z'n bedenktijd. Jan van Dam wilde toch nog iets van z'n avond maken en versloeg daarvoor Ben, terwijl Jan van Huizen en Bonne nog in de buurt bleven door van resp. Jan van Baardwijk en Wim Noordermeer te winnen. Hoera, ook Joost raakte die nul kwijt en daar was (waarschijnlijk tegen zijn wil) Wim van Schie voor verantwoordelijk. Overigens toonden Leo (verloor van Michiel) en Guido (Arie won van hem) zich wel solidair door Joost nog een waterkansje te bieden om de rode lantaarn kwijt te raken.
Maar ook in de slotronde gaf Ernst-Jan tenslotte niets weg, hij won ook van Jan van Dam en eindigde daarmee (zoals vaak de laatste jaren) met winst in al z'n 9 partijen. Met z'n in totaal 6½ uit 8 leek Ad wel redelijk geplaatst voor de finale. Was hij daardoor zijn scherpte wat kwijtgeraakt? Want tegen Rob overzag hij totaal dat hij, na een (achteraf dus) geniepig zetje, schaak kwam te staan en deed een onreglementaire zet. Kassa dus voor Rob, die zich dit buitenkansje niet liet ontgaan. Dat Johan eerst op stoom moest komen op zo'n snelschaakavond bewees hij overtuigend aan Bonne. Daarmee kwam ook Johan op 6½ punt overigens. En opnieuw zorgde Arie voor een verrassing, nu door van Jan van Huizen te winnen. Ben zag geen kans meer zich te plaatsen en liet daarom het hoofd misschien wat hangen. Daar profiteerde Michiel van. Bij het scheiden van de markt wist Wim van Schie dan toch nog een puntje te scoren dankzij Guido. Ook Leo scoorde nog, dat wist Jan van Baardwijk niet te voorkomen. Tenslotte won ook Sheila nog van Joost.
De eindstand werd tenslotte:
1
Ernst-Jan
9
9
46.0
46.00
2
Ad
9
46.5
29.25
3
Johan
9
44.5
28.25
4
Bonne
9
5
47.0
20.00
5
Jan van Huizen
9
5
46.0
19.00
6
Jan van Dam
9
5
45.5
20.00
7
Rob
9
5
42.0
21.50
8
Rik
9
5
41.5
18.00
9
Michiel
9
5
40.0
16.00
10
Arie
9
5
36.5
16.00
11
Ben
9
4
50.0
19.50
12
Jan van Baardwijk
9
4
38.5
16.00
13
Sheila
9
4
37.0
9.00
14
Wim Noordermeer
9
3
33.0
6.00
15
Wim van Schie
9
3
32.0
9.00
16
Leo
9
3
32.0
8.00
17
Guido
9
2
34.5
4.00
18
Joost
9
1
36.5
3.00
Uit die slechts ene remise blijkt wel, dat er wel voor is gevochten! Ben blijkt de zwaarste tegenstand gehad te hebben getuige zijn weerstandspunten (vijfde kolom) terwijl er een vrij grote groep spelers eindigde op 5 punten.
Ieder een prettige jaarwisseling en een goed en gezond 2014 gewenst!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten