zondag 22 december 2013

De Pionier 2-Papendr./Albl.2 en ronde 15

Het tweede Pionierteam kon wraak nemen op het tweede team van Papendr./Albl. wegens het (onnodig) geleden verlies van het eerste team. Fred van Wieringen speelde toen mee, was nu wedstrijdleider en verslaggever, geeft daarin totaal geen blijk van enige frustratie richting Papendr./Albl.! Ook behandelt hij de interne partijen.
Met een wedstrijd van het tweede team tegen Papendr./Albl.2 en diverse huishoudelijke partijen werd het een druk maar gezellig avondje  bij De Pionier.
Ook werd er een interne bekerwedstrijd gespeeld. Deze speelavond werd vooral de avond van het tweede team. Bij winst konden zij aan kop komen in klasse 4B.
Vorige week werden er al twee partijen vooruit gespeeld en met een overwinning en een remise begon de wedstrijd met een voorsprong van 1½-½ voor De Pionier. Toen wist Wim Noordermeer aan bord 5 al redelijk snel hoop te vestigen in de harten van de toekijkende Pioniers. Hij gaf zijn tegenstander eigenlijk weinig kans, die verslikte zich vooral in z'n beide paarden, die ongelukkig opgesteld stonden op e2 en f3, waar ze eigenlijk de verdere witte ontwikkeling in de weg stonden. Voor Jan van Baardwijk aan bord 2 was het verhaal moeilijker. Wel bouwde hij een mooie koningsaanval op maar zijn tegenstander wist het lek te dichten en bood dameruil. Jan wilde daar nog niet van weten, moest echter wel heel veel tijd gebruiken om een goed plan te ontwerpen. Toen hij nog rond de 10 minuten aan tijd overhad ging het er toch moeilijk voor hem uitzien, z'n tegenstander had nog bijna 3 kwartier. Maar er was, nog voor wit, nog voor zwart, een goed plan te vinden dus bood de zwartspeler remise. Gelukkig bleek Jan zo verstandig om overleg te plegen met z'n teamleider (in dergelijke situaties altijd verstandig) en hij kreeg het advies de remise te accepteren, vooral gezien zijn (gebrek aan) bedenktijd. Maar Jan vond, dat hij nog steeds goed stond en wilde "er nog even over nadenken". Gelukkig kwam hij zelf ook tot de conclusie dat accepteren toch wel het verstandigste was.  
Na een korte inleiding op de speelavond zelf van wedstrijdleider Fred van Wieringen werden de klokken gestart.
Na een half uur was het middenspel op de meeste borden begonnen. Kijkend naar bord 3, waar Michiel Landman speelde, zag ik dat hij stukken aan het afruilen was. Wat meestal voor hem voordeel oplevert. Hij creëerde een mooie open f-lijn, waar hij zijn torens en dame posteerde. Na enige zetten lukte het hem de dame te veroveren waarna zijn tegenstander opgaf (2½-½).
Arie Bliek speelde aan bord 7 een ongelukkige partij. In het begin was de partij gelijkopgaand, maar toen Arie zijn b-pion weggaf verslechterde zijn stelling. Zijn tegenstander wist daar optimaal van te profiteren. Met torens en lopers wist hij de verdediging te bestoken en wist zijn b-pion te laten promoveren tot dame. Dit werd Arie teveel en dus gaf hij op (2½-1½).
Aan bord 8 speelde Sheila de Jonge haar eerste RSB-wedstrijd van dit seizoen. Zij had een aantal maanden problemen met haar gezondheid. Fijn om te zien dat ze weer kon spelen. Echter, na anderhalf uur spelen merkte ze, dat het toch iets teveel werd en bood remise aan. De stelling was daar gelukkig ook naar en de remise werd geaccepteerd (3-2). Toch een prima prestatie, Sheila!.
Alex van Wieringen speelde aan bord 1 een ongelukkige wedstrijd. Hij kwam prima uit de opening, wist zich een goede uitgangspositie te creëren in het middenspel. Met een aanval op het centrum en de pion op c2 wist hij het zijn tegenstander moeilijk te maken. Maar hij zag de juiste voortzetting niet en de aanval liep niet naar wens. Alex werd teruggedrongen en werd gedwongen de c-lijn te openen, die werd verovert door zijn tegenstander. Er ontstond een afruil van de torens, die in het nadeel van Alex was. Tegen de hierna ontstane pionnenmeerderheid was hij niet opgewassen en hij moest opgeven (3-3). Zo werd het toch nog spannend!
Het spel van Bonne Faber aan bord 4 werd steeds beter. Bonne veroverde de a-lijn en drong via dame en twee torens de zwarte stelling in. Dit kon nog gepareerd worden door zijn tegenstander maar diens stukken kwamen op slechte velden te staan. Na enige zetwisselingen, waarbij het meeste materiaal van het bord verdween, kon Bonne met zijn toren schaak geven, waardoor een tweede pion werd veroverd. Hij werd meteen gefeliciteerd (4-3).
Rob van Wijgerden aan bord 6, had een prima aanval op de koningsvleugel. Met een kwaliteitswinst (loper voor een toren) wist hij de koning zwaar onder druk te houden. Met het veroveren van een aantal pionnen wist hij zijn stelling zo te verbeteren dat zijn tegenstander het tenslotte opgaf (5-3). Met deze fraaie overwinning heeft het tweede team de koppositie veroverd.
Fred vulde het wedstrijdformulier vervolgens als volgt in:
  De Pionier 2 1533 - Papendr./Albl. 2 1408 5-3
1 Alex v.Wieringen 1643 - Koert Timmerman 1589 0-1
2 Jan v.Baardwijk 1574 - Arie Speksnijder 1551 ½-½
3 Michiel Landman 1618 - Arie Prins 1427 1-0
4 Bonne Faber 1689 - Theo Punt 1419 1-0
5 Wim Noordermeer 1494 - Wim de Koning 1410 1-0
6 Rob v.Wijgerden 1538 - Ad Stabij 1379 1-0
6 Arie Bliek 1282 - Louis Kemper 1321 0-1
8 Sheila de Jonge 1429 - Jack de Ruijter 1164 ½-½
 
Zoals in het begin vermeld werd er een wedstrijd gespeeld voor de interne beker.
Ger Croonenberg mocht in twee partijen proberen Ad van de Ree te verslaan (je ziet hen achteraan op bijgaande foto). Het zou Ger niet lukken. Met een 2-0 overwinning was Ad veel te sterk en hij gaat dus door naar de volgende ronde.
Voor de interne competitie moest Jan van Huizen het opnemen Ernst-Jan  Pluim Mentz. Een zware opgave voor Jan tegen de regerende clubkampioen. De opening ging gelijk op en beiden gingen in het middenspel op zoek naar mogelijkheden om zich te verbeteren. Jan probeerde met zijn pionnen op de damevleugel een doorbraak te forceren maar Ernst-Jan pareerde dat en kwam daarna zelf met een vrijpion oprukken. Deze was voor Jan niet tegen te houden en hij moest opgeven.
Wim Noordermeer werd ingedeeld tegen Jan van Dam. Ook Wim kreeg dus een moeilijke avond. Maar als je tegen Wim speelt moet je altijd oppassen voor zijn trucjes. Jan liet dit echter niet zover komen, won eerst een pion en daarna nog één. Toen er ook nog een stuk afging gaf Wim op.
Trudy Angeneind en Leo Stelloo waren aan elkaar gekoppeld. Trudy speelde voor wat zij waard is maar Leo veroverde een pion en creëerde een mataanval. Helaas kon Trudy dit niet voorkomen.
Jan van Baardwijk en Peter Derrez waren in hun partij gewaagd aan elkaar. Peter won wel een pion maar er was nog niets aan de hand voor Jan. Wat wel een probleem voor hem was, hij had aan het eind nog maar twee minuten tegen twintig voor Peter. Met een remiseaanbod probeerde Jan er toch nog een half puntje uit te slepen, maar Peter wuifde het aanbod weg met de mededeling dat hij toch een pion voorstond. Hij benutte dit voordeel prima een won de partij. Al met al een mooie schaakavond.
Vrijdag 27 december 2013 na de kerstdagen wordt ons kerstsnelschaaktoernooi gehouden.

Overigens, na ronde 15 valt hier de nieuwe stand te lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten