zondag 4 augustus 2013

ZAS ronde 5

Veni, vidi, vici! Hij kwam weer eens, hij keek eens rond en hij won al zijn 10 partijen. Dat kan worden gezegd over de winnaar van de vijfde zomeravondschaaksessie.
In de jaren '05, '06 en '09 ging Lendert van den Ouden er steeds met de € 75,= van door, de jaren '10 en '11 was hij goed voor € 50,= en vorig jaar speelde hij niet mee. Daar wilde Lendert nu verandering in brengen en dat hebben de 13 verdere deelnemers geweten! Als Lendert nu de laatste 4 avonden ook meedoet, dan is hij een grote concurrent voor de huidige bezetters van de prijsgevende plaatsen. Lendert won namelijk al zijn 10 partijen en verdiende daar alvast 15 punten mee, waarmee hij, met stip, binnenkomt op plek 17.
De eerste ronde maakte hij korte metten met Wim van Schie. Maar ook de andere kanshebbers op plek 1 deden goede zaken: Angelique Osinga was slimmer dan Bonne Faber, ZAS-nieuweling Jan van Genderen rekende af met Leo Stelloo en Ernst-Jan Pluim Mentz was te sterk voor Ben Blakmoor. Ook deze avond leek er een ongelijk aantal deelnemers mee te gaan doen, toch lukte het uiteindelijk ook André Osinga over te halen mee te gaan spelen. Alleen lange partijen en snelschaken waren zijn ding, had hij al eens laten weten, dus nu verkoos hij uiteindelijk toch de iets frissere speelzaal boven het donkere balkon van het sportcentrum. Misschien lukt het een volgende ronde ook wel hem over te halen tot het, iets langzamere, rapidwerk. Nu echter boorde Fred van Wieringen zijn plezier in dit snelschaken een beetje de grond in met een overwinning. André was in deze ronde overigens de enige Osinga die verloor, ook echtgenote Marjolein won haar partij, tegen Simone 't Mannetje. Nieuweling Jan had ook dochter Kyra van Genderen mee kunnen krijgen, ook Kyra had nog niet eerder meegespeeld en deed meteen goede zaken, tegen Arie Bliek.
Lendert bleef dus doorgaan, hoewel hij tegen Fred eigenlijk van geluk mocht spreken. Fred had zelfs de witte dame buitgemaakt, toch bleek het te moeilijk om dat voordeel binnen de gegeven tijd in iets goeds om te zetten. Kyra bleef winnen, nu versloeg ze Marjolein, terwijl vader Jan niet verder dan remise wist te komen tegen Angelique. Ernst-Jan had weinig moeite tegen Bonne, hoewel hij wel vond, dat het halverwege de partij nog gelijk op ging. Ben versloeg André en Leo verloor van Simone. De tweede remise kwam op naam van het duo Wim en Arie.
In ronde 3 mochten de Van Genderens het opnemen tegen de, op papier minstens, favorieten Ernst-Jan en Lendert en beiden verloren ze.Fred verloor van Angelique, Simone van Ben en Arie van Marjolein. André versloeg Wim en Bonne wist ook een puntje buit te maken, tegen Leo.
De laatste ronde voor de eerste pauze kwam de clash tussen Lendert en Ernst-Jan. Blijkbaar had Lendert net voor het vallen van de vlag nog verloren gestaan, hij wist tenslotte toch te winnen. Boze tongen beweerden, dat het tussen Angelique en moeder Marjolein helemaal geen partij werd en misschien hadden ze wel gelijk, Angelique won tenminste. Kyra had aan het begin blijkbaar haar kruit verschoten, tegen Ben kwam ze er tenminste niet aan te pas. Maar vader Jan haalde wel een punt, hij won van Simone. Tegen Fred tastte Bonne flink mis, terwijl André en Wim beiden wonnen, resp. van Arie en Leo. "Ik heb gewonnen gestaan" commentarieerde Leo na afloop.
In de pauze werd gebrainstormed over de prijzen. Die zouden tenslotte terechtkomen bij de nrs. 2, 7 en 12. Het rekenwerk kon dus beginnen!
Ook Angelique bleek niet opgewassen tegen Lendert, terwijl Ben verrassend van Jan wist te winnen. Ook Ernst-Jan won, hij bond André aan zijn zegekar. Marjolein verloor van Fred, Wim won van Kyra en Bonne verraste Simone. Leo verloor opnieuw, nu van Arie.
Ronde 6 was de ronde van de witspelers, in alle 7 partijen was het punt voor de witspeler: Lendert, Ernst-Jan, Fred, Jan, André, Marjolein en Simone. Met zwart speelden Ben, Angelique, Wim, Bonne, Kyra, Leo en Arie.
De zwartspelers wisten in de volgende ronde dit kunststukje niet te herhalen, hoewel dit wel lukte aan Lendert, Ernst-Jan, Angelique en Simone. De witspelers André, Fred, Ben en Wim verloren van hen. Spelbrekers waren in eerste instantie de Van Genderens, die beiden met wit wonnen: Jan van Marjolein en Kyra van Leo. Ook Arie en Bonnen waren spelbrekers, zij hielden het op remise.
Weer deden de witspelers een poging en die lukte aan Lendert (tegen Marjolein), aan Ernst-Jan (tegen Jan), aan Angelique (tegen Arie) en aan Ben (tegen Fred). Bonne speelde opnieuw remise, nu tegen Wim, terwijl de zwartspelers Simone en André wonnen (van Kyra en Leo).
In ronde 9 stelde Lendert zijn eerste plaats zo goed als zeker middels winst tegen Simone, terwijl Ernst-Jan op prijzenjacht ging door van Arie te winnen. Angelique kreeg, onderweg in de auto terug naar huis, heel wat uit te leggen, ze versloeg nu ook pa André. Leo kreeg geen kans tegen Ben, hoewel Ben wel een pleister op de wonde plakte door te zeggen "je hebt goed gespeeld". Tussen Jan en Fred ging het maar typisch. Fred stond iets beter, daar had Jan echter wat op gevonden, waar Fred geen antwoord op had. Er ontstond nu een wedren tussen een pion van beiden en Jan was het eerst. Maar Fred had "een boompje geplant" op de lange witte diagonaal, zodat ook hij kon promoveren. Nu had Fred nog een pion, die werd echter door Jan van het bord geveegd, tenslotte dus remise. De witspelers Marjolein en Bonne wonnen nu, van Wim en Kyra.
In de laatste ronde won Lendert ook nog van Bonne, terwijl Ernst-Jan niet verder wist te komen dan remise tegen Simone! Angelique won nog van Kyra, Wim van Ben, Arie verrassend van Jan en Fred van Leo. André had veel geluk deze avond, dat hij voor BOB moest spelen, terug naar Oud-Beijerland, anders had hij misschien mogen lopen!? Want hij durfde zomaar van vrouwlief Marjolein te winnen!
De prijzen deze avond kwamen terecht bij Ernst-Jan, André en Kyra, te zien in de eindstand (resp. punten, w.p. en SB):
 1 Lendert van den Ouden         10.0      54.0      54.00
 2 Ernst-Jan Pluim Mentz            8.5       53.5      41.25
 3 Angelique Osinga                    7.5       54.0      33.00
 4 Ben Blakmoor                          6.0       53.0      23.00
 5 Fred van Wieringen                 5.5       54.0      19.50
 6 Jan van Genderen                   5.0       53.0      19.00
 7 André Osinga                          5.0       51.5      14.00
 8 Simone ’t Mannetje                 4.5       47.5      14.25
 9 Marjolein Osinga                     4.0       47.5      11.50
10 Wim van Schie                       4.0       45.0      12.50
11 Bonne Faber                          4.0       51.0      11.00
12 Kyra van Genderen               3.0        46.5      7.00
13 Arie Bliek                               3.0        45.5      9.00
14 Leo Stelloo                            0.0        44.0      0.00

Geen opmerkingen:

Een reactie posten