dinsdag 14 mei 2013

Finale snelschaken


Eindelijk dan kon de snelschaakkampioen worden aangewezen. Na twee voorronden werd dan de finale gespeeld door een zestal gekwalificeerden. Wie dat niet was gelukt zou zich kunnen uitleven in doorgeefschaak.
Op voorhand was er natuurlijk wel een duidelijke favoriet. Het was de laatste drie seizoenen immers aan Ernst-Jan Pluim Mentz gelukt zich deze titel toe te eigenen, dus waarom nu niet?! En te meer, daar hij beide voorronden had meegespeeld en daarin slechts één halfje had moeten prijsgeven, aan Alex van Wieringen, die zich, ondanks dat, niet had weten te plaatsen. Jammer, dat Jaap Santifort, die zich wel had weten te plaatsen, niet in de gelegenheid was om te spelen. Voor hem in de plaats kwam nu Fred van Wieringen.
Inderdaad, in de eerste ronde bewees Ernst-Jan zijn favorietenrol meteen aan Rik Verheij, die, zo leek het althans gaande het toernooi, wat schaakroutine miste. Maar ook anderen wisten te winnen, Simone 't Mannetje versloeg Ad van der Ree en Fred deed hetzelfde met Jan van Dam.
In de tweede ronde gaf Ernst-Jan meteen aan Simone aan, dat ze zich geen illusies hoefde te maken over eindelijk eens een vrouw, die de titel op zou strijken. Jan maakte de stelling over Rik uit de eerste ronde waar door van hem te winnen en ook Fred bleef in de running met winst op Ad.
In ronde 3 haalde Ad zijn eerste puntje, inderdaad, tegen Rik, terwijl Ernst-Jan gewoon doorging met winnen, nu tegen Jan. Maar dat was ook, wat Fred deed en Simone was zijn slachtoffer. Zou er dan toch een verrassing aanstaande zijn?
Nee hoor, in ronde 4 verloor Fred en juist tegen Rik! Als Ernst-Jan dat nou ook zou doen, dan zou het toernooi qua uitslagen spannender worden. Maar nee, ook Ad wist hem niet tegen te houden. Simone verloor nu van Jan.
In ronde 5 kreeg Fred dan de kans de spanning weer terug te brengen, hij slaagde daar echter niet in en moest Ernst-Jan het punt toestaan. Ook Simone wist van Rik te winnen, terwijl Jan en Ad de eerste remise van het toernooi op konden laten schrijven.
Halverwege het toernooi, met een korte pauze, een tussenstand: uiteraard Ernst-Jan aan de leiding, gevolgd door Fred met 3 punten, Jan met 2½, Simone met 2, Ad met 1½ en Rik troosteloos onderaan met dat ene punt tegen Fred.
Pauzes zijn vaak niet besteed aan Simone, nu maakte ze een uitzondering, door de tweede helft te beginnen met (opnieuw) een overwinning op Ad. Nu won Jan wel van Fred en Rik verloor opnieuw van Ernst-Jan.
Hij bleef maar doorgaan met winnen, ook weer van Simone, terwijl de partijen tussen Rick en Jan en tussen Fred en Ad in remise eindigden.
Was de winnaar nu dus bekend? Practisch gezien wel, theoretisch had Jan echter nog een kansje om gelijk te komen. Dan moest hij nu dus van Ernst-Jan winnen. Maar dat lukte ook ditmaal niet en de nieuwe (ook de oude) kampioen was bekend. Nu dus eigenlijk slechts voor de sport wonnen Simone en Rik, resp. van Fred en Ad.
Nu was dus eigenlijk nog de tweede plek van belang, hoewel dat verder niets opleverde dan de eer. Daarvoor won Jan van Simone en Rik opnieuw van Fred. "Uiteraard" won Ernst-Jan ook nu en wel van Ad.
Dan de laatste ronde, waarin Ernst-Jan de kers op de taart plantte met winst op Fred, terwijl Simone van Rik verloor en Ad een relatief slecht toernooi nog een beetje goed maakte met een overwinning op Jan.
Ernst-Jan dus glorieus winnaar met 10 uit 10 (over het hele seizoen 27½ uit 28!!) met toch nog Jan op plek 2 met 5 uit 10. Uiteindelijk werd Rik nog derde met 4½ uit 10, Simone (als beste dame!?) vierde met 4 uit 10, Fred eindigde als vijfde met 3½ uit 10 en Ad sloot de rij met 3 punten. Terugkijkend is het heel opvallend (naast natuurlijk een kampioen met 10 uit 10) dat Fred redelijk goed startte met 3 uit 5, terwijl hij in het tweede deel helemaal terugzakte dankzij ½ uit 5 en Rik juist het eerste deel slecht speelde (qua uitslagen althans) met 1 uit 5 en in het tweede helemaal terugkwam met 3½ uit 5.
Doorgeefschaak dus mogelijk voor "de anderen", op de rol gezet voor de gezelligheid. Maar het leek er erg veel op, dat de meeste Pioniers niet van gezelligheid tijdens de clubavond houden, er kwamen slechts 5 anderen op af en er werd maar besloten het met z'n vijven toch nog gezellig te maken door onderling ook wat te gaan snelschaken en bij "de grote jongens" te kijken hoe het eigenlijk dan wel zou moeten!?

2 opmerkingen:

Erik zei

Ik lees dat jullie regelmatig speciale schaakavonden organiseren. Kun je vertellen welke varianten wel werken en welke niet? Ik schrijf hier op dit moment een artikel over. Alvast dank!

De Pionier zei

Eigenlijk is hier niets speciaals aan. Het meest komt dan snelschaken voor, daarnaast doorgeefschaak en ook een informatieavond met behandeling van een speciale opening (en daarna partijen met wit en zwart met die opening) is wel geprobeerd. De ervaring leert dan dat het doorsneelid het liefst de gewone schaakavond bezoekt. De andere avonden krijgen minder aandacht van de leden.

Een reactie posten