zaterdag 11 mei 2013

Jannes van Halen Ϯ 5 mei


Deze week werd De Pionier geconfronteerd met het bericht dat het oudste lid, Jannes van Halen, op de leeftijd van 87 jaar was overleden. Bijgaande foto is genomen bij één van zijn laatste bezoeken aan de vereniging.
Jannes van Halen werd geboren op 8 augustus 1925, trouwde later met Emma Lubben en werd in 1995 weduwnaar. Inmiddels was hij al enkele jaren een zeer gewaardeerd lid van de schaakvereniging en raakte vooral bekend als componist van schaakproblemen. Jarenlang verschenen er problemen van zijn hand, niet slechts in het clubblad van De Pionier, ook nationaal bij de bond van schaakprobleemvrienden raakte hij bekend. Vele deelnemers aan het Pioniertoernooi (het OPKZ) werden, tussen hun partijen in het toernooi door, beziggehouden met enkele problemen van zijn hand, waarvoor ook steeds een prijs beschikbaar werd gesteld.
Maar, gaande de jaren, werd het bezoek aan de club moeilijker voor hem. Vooral het vervoer ging daar een rol in spelen aangezien hij zijn auto van de hand moest doen en fietsen een grote opgave ging worden, mede gezien de afstand. Maar er bleek een oplossing te vinden aangezien enkele leden hem graag op wilden halen en later weer thuisbrengen.
Toch ging ook zijn gezondheid achteruit en hij kon tenslotte niet meer op zichzelf blijven wonen. Hij verhuisde naar verpleeghuis De Grootenhoek, wat helaas wat uit de richting lag om hem op te blijven halen. Ook dat werd opgelost en opnieuw werd hij opgehaald voor een bezoek aan de club. Maar ook geestelijk ging hij achteruit, vaak wist hij niet welke dag het was of stond hij op het punt om naar bed te gaan als men hem kwam halen. Toch ging hij mee en zodra hij dan weer achter het schaakbord kwam te zitten leek alles weer als vanouds. Er moest nog steeds terdege rekening met hem worden gehouden. Dit seizoen speelde hij nog 6 partijen en won daar de helft van.
Op maandag 13 mei is er gelegenheid afscheid van hem te nemen van 10.00 uur tot 10.20 uur in de Petrakerk aan de Cornelis van Kleiburgstraat in Hellevoetsluis, waarna om 10.30 uur een rouwdienst zal worden gehouden. Aansluitend vindt de begrafenis plaats aan de Stoofweg, eveneens in Hellevoetsluis. Geen opmerkingen:

Een reactie posten