zondag 25 september 2011

Ronde 3

De week van deze ronde begon nogal dramatisch, zeker voor de pas gekozen penningmeester Frans Troost. Want tijdens zijn regelmatige joggingrondje werd hij getroffen door een hartstilstand met alle gevolgen van dien. Gelukkig voor hem was er iemand in de buurt, die reanimatie wist toe te passen. Op dit moment lijkt de situatie gestabiliseerd te zijn. Het is nu afwachten wat de verdere nasleep nog voor hem in petto zal hebben.

Uiteraard werd er op de schaakavond zelf danig nagepraat over dit trieste nieuws, zodat de partijen ook wat later van start gingen. Bij die partijen was nog een drietal bekerpartijen uit de eerste ronde van deze competitie. Hoe groot de invloed van het nieuws daarop is geweest is moeilijk na te gaan, wel bleek Bonne Faber een slechte start te hebben tegen Wim Noordermeer en kon al binnen het kwartier aan de tweede partij worden begonnen. Daarin kon Wim zijn door hem graag gespeelde maar door velen verguisde openingssysteem op het bord brengen. Het kostte hem echter het nodige denkwerk, zodat Bonne voordeel leek te krijgen. Toen hij nog minder dan een minuut aan tijd over had bood Wim remise (wat hem sowieso in de volgende ronde zou brengen) maar Bonne weigerde het eeuwig schaak en ging met zijn koning de andere kant op, waar deze een wankele veiligheid wachtte. Zo bleek ook wel, ondanks de tijdsvoorsprong wist Bonne geen goed resultaat te halen.
Simone 't Mannetje had Ger Croonenberg als tegenstander voorgeschoteld gekregen en Simone wist daar wel raad mee. Want Ger deed enkele minder goede zetten en mocht dan ook een 0-2 nederlaag aan laten tekenen.
Datzelfde was ook het gevolg tussen Mehdi Potters en Jan van Dam, hoewel Mehdi goed partij wist te geven. Maar hij startte al met het idee, dat er voor hem weinig te halen zou zijn en zo'n gedachte wil dan ook wel eens mede het resultaat bepalen.
De eerste 3 (Wim Noordermeer, Simone 't Mannetje en Jan van Dam) hebben zich dus naar de tweede ronde gespeeld, waar zich al een vijftal bevond via hun gekregen bye.
Hiernaast werden nog 4 huishoudelijke partijen gespeeld.
Daarin kreeg Rik Verheij het aan de stok met Jan van Huizen en het leek er lange tijd op, dat Rik z'n tweede punt zou kunnen gaan scoren. Hij had namelijk een pionnetje voorsprong weten te verwerven en trachtte daarmee een eindspel van paard tegen loper in te gaan. Maar Jan toonde zich ook slim en bracht het voor elkaar dat de nog aanwezige dames zouden kunnen worden afgeruild in een voor hem toch wel voordeliger situatie. Daar wilde Rik niet in mee gaan en daarom bood hij "voor de zekerheid" maar remise, wat werd geaccepteerd.
Een hele andere partij tussen Jan van Baardwijk en Leo Stelloo. Leo werd daarbij in een voor hem minder prettige situatie gedwongen met zijn koning. Maar het kostte Jan toch nog het nodige denkwerk om daar het door hem gewenste resultaat uit te bereiken. Toch lukte dat tenslotte.
Ook Wim den Heijer werd in zo'n minder prettige situatie gebracht door Ben Blakmoor. Wim's koning raakte in het nauw op zijn eigen vleugel, waar Ben probeerde een kwaliteitsoffer te brengen. Maar Wim zag het zwerk al dreigen en ging er niet op in. Hij probeerde daarentegen met een toren via de andere vleugel binnen te komen en daar wat materiaal af te ruilen. Dat bleek echter te weinig, met het gevolg, dat hij even later mat werd gezet.
Jannes van halen en Dik Roeffel tenslotte speelden hun partijtje enigszins van de anderen verwijderd. Ze leken elkaar daarbij redelijk in evenwicht te houden, wat Jannes dan ook tot een remiseaanbod bracht. Maar Dik vond, dat hij daarvoor niet naar de club was gekomen en speelde nog even door. En terecht, naar bleek want hij wist zich het volle punt toe te eigenen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten