zaterdag 17 september 2011

Ronde 2

Tijdens het onlangs gespeelde zomeravondtoernooi was het al een beetje ter sprake gekomen, bij deze ronde werden de geruchten bewaarheid: Simone 't Mannetje wil (ook) bij De Pionier komen spelen! Wat nog niet veel van haar nieuwe clubmakkers kunnen zeggen, het is haar dus gelukt om meteen na haar eerste optreden pontificaal een plekje op de frontpagina van de website te krijgen! Overigens, deze avond werd ook de loting voor de eerste ronde van de interne beker gedaan (zie op die pagina). 


Helaas bleek de opkomst deze avond meteen al oneven en Wim den Heijer mocht dientengevolge vanaf de zijlijn toekijken. Hopelijk is hij daarbij niet al te zeer geschrokken van het tentoongespreide!
Daarbij bleek Ernst-Jan Pluim Mentz redelijk hersteld van zijn remiseschrik uit de vorige ronde, tenminste, hij toonde weinig schrik voor de hem door Jan van Dam voorgeschotelde problemen. Het werd een partij van veel bedenktijd en relatief weinig zetten, die met veel zwarte stukken in de buurt van de witte koning door Ernst-Jan naar zich toe werd gehaald.
Werd hij al dé speler van de eerste ronde, ook in de tweede ronde toonde Fred van Wieringen zich van zijn sterke kant en daar had tegenstander Jan van Huizen niet echt van terug. Hij moest materiaal inleveren (op zeker moment zelfs een dame voor toren en paard) en kon, niet lang daarna, opgeven wegens ondekbaar mat.
Tot veler vreugde (tenslotte behalve die van tegenstander Bonne Faber) kwam ook Rik Verheij weer opdagen. Er kwam een ingewikkelde opening op het bord, waarbij Bonne te veel tempi verspeelde met damezetten. Toen die dame tenslotte werd afgeruild tegen haar zwarte soortgenoot (wat Bonne meende van een remiseaanbod vergezeld te moeten doen) werd daardoor juist de beslissing brengende dubbelpion tot twee elk op een eigen lijn staande pionnen teruggebracht. En die genoemde pion was ook nog eens verlost van het tegenkomen van soortgenoten. In schaaktermen dus een vrijpion. Rik had het eindspel beter bekeken, wat hem de verdiende overwinning bracht uiteindelijk.
Gelukkig voor hen was er boven hun bord meer licht dan lijkt op de foto aan het begin van dit artikel bij Alex van Wieringen en Sheila de Jonge. Alex wilde niet bij zijn vader achterblijven en ook hij won zijn partij, hoewel het hem wel een hele avond hoofdbrekens en zweetparels kostte.
Misschien is het al een beetje zichtbaar op die foto, Simone 't Mannetje kwam tegen Wim Noordermeer niet verder dan remise, hoewel ze, materieel gezien, wel wat beter stond. Maar Wim verdedigde zich goed en liet geen voor hem gevaarlijke zetten meer toe.
Ook Ben Blakmoor is in vorm, wat hij toonde aan Jan van Baardwijk met enkele leuke grappen in zijn zetten ingebouwd. Jan wist hem niet van winst af te houden.
Verloor hij vorige week nog, nu paste Mehdi Potters beter op zijn tellen tegen Dik Roeffel. Het volle punt werd zijn deel. Ook een punt was er voor Leo Stelloo tegen Ger Croonenberg. Ger bleek wat te onzorgvuldig met zijn materiaal en daar bleek Leo wel antwoord op te hebben. Tenslotte bleek ook Jannes van Halen het spelletje nog niet helemaal verleerd te zijn, wat Trudy Angeneind aan den lijve moest ondervinden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten