zaterdag 3 juli 2010

ZAS ronde 1

Als was het zo voorbereid, deze eerste avond had alles in zich wat de benaming "zomeravondschaak" rechtvaardigde!

Immers, wat zou je je hooggeëerd publiek nog meer kunnen bieden dan een warme zomeravond met niet al te ingewikkelde korte partijen (wie dat wilde kon het voor zichzelf ingewikkeld maken), leuke prijsjes in natura en na afloop de mogelijkheid nog een poosje van de zomeravond/nacht te genieten met een koud pilsje of glaasje fris? En (na)genoten werd er ruimschoots!
Pioniervoorzitter Jan Straatman wees er in zijn openingsspeechje al op, de favorieten voor de eindprijzen zijn bekend, alleen waren ze (uitgezonderd Pionier Ernst-Jan Pluim Mentz) deze avond nog niet aanwezig. Dat favoriet-zijn bewees hij meteen in de eerste ronde door Leo Kotchiev terug te wijzen. Er waren niet al te veel verrassingen te noteren, hoewel je de winst van Wim Noordermeer op naamgenoot Wim van Schie wel een beetje met zo'n sausje zou kunnen overgieten. Ook zal Jan Straatman er niet meteen op hebben gerekend van Angelique Osinga te gaan verliezen en buitte Dick Kegge het enigszins slordige openingsspel van Bonne Faber prima uit.
Angelique had in de tweede ronde de pech meteen tegen Ernst-Jan ingedeeld te worden maar kon daarbij wel bewijzen dat ze steeds meer ervaring opdoet. Toch was Ernst-Jan (nog?) te sterk voor haar. Wim Noordermeer toonde opnieuw zijn vorm, nu door van Sander Dröge te winnen. Ook Dick won opnieuw, hij toonde aan het spel van Arie Bliek al vrij goed te doorgronden. Winst was er ook voor Fred van Wieringen tegen Jan van Baardwijk, naar het schijnt vooral omdat Jan de remise middels herhaling van zetten uit de weg ging. Ook Philip Westerduin scoorde zijn tweede punt en dat dankte hij mede aan Willem-Jan Tanis. Maar de verrassing van deze ronde en misschien wel van de hele avond was het verlies van Jan van Huizen (dankzij een oneven aantal deelnemers had hij in de eerste ronde een punt cadeau gekregen) tegen Wim den Heijer. Het was een kwestie van "jij ziet niet hoe je mij mat moet zetten dus doe ik het jou maar!". Ook de eerste remises werden gespeeld en wel tussen Jan Straatman en Tim van der Hart en tussen Marjolein Osinga en Wim van Schie. Daar had misschien ook de uitslag van de partij tussen Bonne en Alex van Wieringen bij moeten staan, ware het niet, dat Alex wel heel erg onzorgvuldig met zijn dame omsprong. Tenslotte kon Leo Stelloo weer niet scoren, nu tegen naamgenoot Kotchiev. Het punt cadeau was nu voor Sidney Noordijk.
Onverdroten werd verder gegaan met ronde 3 en daarin stonden de ontmoetingen tussen de winnaars van de beide vorige ronden op het programma. Dat waren allereerst Ernst-Jan en Philip, die er een aantrekkelijke en spannende partij van maakten. In het eindspel was Ernst-Jan gedwongen een loper te geven voor de gepromoveerde c-pion van Philip, die daarna het verdere eindspel vrij simpel afmaakte. Dick mocht het proberen tegen Wim Noordermeer en Wim bleek net niet goed genoeg in vorm te zijn dan Dick. De vijfde speler met 2 uit 2, Fred, speelde tegen Bonne en overzag een tijdelijk torenoffer, wat hem de partij kostte. Opnieuw ook remises en "toevallig" waren moeder en dochter Osinga daar bij betrokken: Angelique tegen Jan van Baardwijk en Marjolein tegen Tim. Tenslotte nog een verrassing, Willem-Jan verloor van Jan Straatman. Het punt cadeau was ditmaal voor Alex.
Daarna verzorgde Jan van Huizen de prijsuitreiking. Die kwamen, de Pionier kennend, niet bij de bovenste drie terecht, allereerst werd Leo Stelloo naar voren geroepen! Leo had alle 3 partijen verloren en natuurlijk niet op een prijs gerekend. Maar hij mocht als eerste uitzoeken! Een prijsje was ook weggelegd voor de als tiende geëindigde Angelique. Ze had aan het begin van de avond haar oog al op een bepaalde prijs laten vallen ("als ik nou eens een prijs zou winnen........!") en was daarom snel klaar met haar keuze. Maar "helemaal te gek" werd het ook niet gemaakt, er was wel een prijs voor de nummer 1 en dat was Dick geworden. Net als Philip had hij alles gewonnen, alleen hadden zijn tegenstanders net ietsje beter gescoord dan die van Philip en zodoende waren zijn weerstandspunten net iets beter dan die van Philip.

De stand voor de eindprijzen ziet er na deze eerste avond als volgt uit:

Nr.Naam                  r.1 r.2 r.3 r.4 r.5 r.6 r.7 r.8 r.9 totaal rating
1  Wim den Heijer         7                                     7    1407
2  Ernst-Jan Pluim Mentz 11                                    11    2056
3  Wim Noordermeer       11                                    11    1516
4  Leo Stelloo            3                                     3    ----
5  Jan Straatman          9                                     9    1582
6  Bonne Faber           11                                    11    1713
7  Sidney Noordijk        7                                     7    ----
8  Arie Bliek             7                                     7    1343
9  Marjolein Osinga       7                                     7    1479
10 Tim van der Hart       7                                     7    ----
11 Jan van Baardwijk      9                                     9    1539
12 Leo Kotchiev          11                                    11    1759
13 Wim van Schie          9                                     9    ----
14 Philip Westerduin     15                                    15    2062
15 Angelique Osinga       9                                     9    1551
16 Dick Kegge            15                                    15    1710
17 Sander Dröge          11                                    11    ----
18 Alex van Wieringen     7                                     7    1629
19 Willem-Jan Tanis       7                                     7    1790
20 Fred Wieringen        11                                    11    1704
21 Jan van Huizen        11                                    11    1764

De prijzen per avond zijn vet en cursief, de eindprijzen (zouden ze nu al uitgereikt worden) zijn eerste, tweede en derde. De ratings zijn, voor zover ze bekend zijn, de mei-ratings.

1 opmerking:

De Pionier zei

Reactie van Philip Westerduin:
Ik wilde een reactie plaatsen op het overigens zeer lezenswaardige artikel op de site van De Pionier betreffende de 1e ronde van de Zomeravondcompetitie, maar kreeg dit niet voor elkaar. Kun jij zorgen dat onderstaande reactie er als nog op komt?

Reactie:

"de favorieten voor de eindprijzen zijn bekend, alleen waren ze (uitgezonderd Pionier Ernst-Jan Pluim Mentz) deze avond nog niet aanwezig". Met deze afwezigen werd gedoeld op Lendert van den Ouden (rating 2051), Ruud Bosch (rating 1865) en Nico van der Wallen (rating 1707). Ernst-Jan heeft een rating van 2056. Opmerkelijk dat mijn naam niet in bovengenoemd rijtje voor komt, terwijl ik toch een rating van 2062 heb. Daarnaast stond in het eindverslag vorig jaar nog "Maar, deze prijswinnaars mogen zich eigenlijk gelukkig prijzen, dat Philip één avond te weinig is geweest, anders had hij hierin duidelijk meegespeeld.". Overigens no hard feelings hierover hoor. Ik vind het een leuke competitie en weet ook helemaal nog niet of ik deze zomer zowel qua aanwezigheid als qua resultaten mee kan doen voor de eindprijzen!

Een reactie posten