woensdag 21 juli 2010

Pioniers op stap

Een kwartet Pioniers is een lang weekend op bezoek geweest bij oude bekenden in hun zusterstad Torquay in Devon, Engeland.



Om precies te zijn in het jaar 1688 vertrok Willem III vanuit Hellevoetsluis met zijn Mary (Stuart) naar Engeland om daar, op uitnodiging van een aantal protestantse leiders (the Immortal Seven), de vader van Mary (koning Jacobus II) af te zetten en het koningsschap over te nemen. Hij landde daarbij in Torquay. Dit geheel staat bekend als de Glorious Revolution. Ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van deze gebeurtenis werden in 1988 de banden tussen beide zustersteden nog eens aangetrokken met grote festiviteiten. Dat leidde enkele jaren later ook tot uitwisselingen tussen schaakclubs.
Voor een hernieuwde ontmoeting (de vijfde nu) waren al vroeg dit jaar plannen gemaakt door Pioniervoorzitter Jan Straatman. Hij wist hiervoor nog een drietal Pioniers (Bonne Faber, Wim den Heijer en Wim Noordermeer) enthousiast te maken en gevieren werd zodoende het afgelopen weekend de (vlieg)reis naar Exeter ondernomen, waar men werd opgehaald door de Engelse gastheren (Trefor Thynne en Tim Hay). Door hen was een programma samengesteld, wat zou bestaan uit een drietal ontmoetingen met schaakverenigingen uit de regio, enige toeristische omzwervingen en voor de rest uit vrij te besteden tijd. Daarvoor was een spel kaarten meegenomen, allen beheersen het klaverjassen in zekere mate! Na dus de aankomst op Exeter-airport en de autorit naar Torquay (een dik half uur met een rustig gangetje, zodat de bezoekers ook aan het links rijden konden wennen) werden de bezienswaardigheden in en rond deze havenplaats getoond. Hierna werd de lunch (in Nederland zou je zoiets "diner" noemen!?) gebruikt ten huize van gastheer Thynne, wonend in het dichtbij gelegen stadje Newton Abbott. Maar "een uurtje languit op de bank" was niet gegeven, al snel moest vertrokken worden naar de eerste schaakwedstrijd, tegen een viertal van een vereniging uit Exmouth. Een (Engels) verslag, met enkele foto's, valt hier te lezen.
Deze eerste kennismaking met de schakers uit Devon viel dus niet mee, maar als je daar dan de ratings van de spelers tegen af zet, dan valt het eigenlijk wel weer mee! Voor de Pioniers is dat (mei ratings): Bonne 1713, Jan 1595, Wim Noordermeer 1514 en Wim den Heijer 1412 en voor de Engelsen Brian Hewson 184, Dave Rogers 149, Bob Jones 140 en Malcolm Belt 119. Grote verschillen in het voordeel van de Pioniers zou je in eerste instantie zeggen, er is echter een formule om dit om te rekenen. Die is als volgt: Engelse rating x 8 + 650 geeft Elo rating of dus Elo rating - 650 : 8 geeft Engelse rating. De (Elo)ratings van de Engelsen zijn dus resp. 2122, 1842, 1770 en 1602. In dat licht gezien is dus een 4-0 nederlaag geen schande!
De tweede dag begon met een uitgebreid Engels ontbijt, waarna men weer door Trefor werd opgehaald voor het verkennen van Dartmoor. Hier was bijv. een bezoek aan het House of Marbles bij inbegrepen. Naast de verschillende te koop liggende producten was er ook een demonstratie door glasblazers te zien. Dit alles werd gevolgd door opnieuw een lunch (lees: diner!?) in een plaatselijk restaurant. Aldus gelaafd werd vertrokken voor een rapidtoernooi in Newton Abbott bij de vereniging van gastheer Trefor Thynne. Hij had daarvoor nog 4 verenigingen uitgenodigd: naast Newton Abbott en De Pionier waren dat Torquay, Plymouth, Brixham en Bovey Tracey. Dit toernooi, dat rond 16.30 uur begon, werd uiteindelijk gewonnen door het team van Plymouth met 13½ pt., gevolgd door Newton Abbott met 12½ pt., De Pionier met 11½ pt., Brixham en Bovey Tracey met 8 pt. en Torquay met 6½ pt. De scores van de Pioniers waren hierbij: Bonne 3½, Wim N. 3 en Jan en Wim d.H. 2½ pt.
Hierna was de laatste dag al weer aan de beurt en daarbij stond een boottocht op het programma. Vertrokken werd daarbij vanuit de haven van Torquay, a.h.w. schuin over de baai naar Brixham en langs de zuidkust van Engeland naar Dartmouth. Aangekomen werd dan aan de westkant van de monding van de Dart en de baai werd per veerboot overgestoken naar het treinstation van de plaatselijke stoomtrein. Aangezien er ruimschoots tijd over was voor de trein zou vertrekken werd nog een lunch gebruikt in het tot restaurant verbouwde gebouw waaruit tijdens WO II regelmatig spionageschepen vertrokken naar Frankrijk om daar mee te helpen met het bestrijden van de bezetting.
De dag werd, na de zeer interessante (stoom)treinreis besloten met een schaakmatch tegen een viertal van Teignmouth. Deze match werd zeer vriendschappelijk met 2-2 beƫindigd en werd gespeeld in een ruimte, waar Willem III tijdens zijn eerder genoemde veldtocht nog verbleven heeft.
Net als de totale reis werd ook de terugreis op dinsdag zonder problemen volbracht en werd de hoop wederzijds uitgesproken elkaar weer te ontmoeten bij een nog te organiseren schaakgebeuren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten