zaterdag 10 juli 2010

ZAS ronde 2

Het liefst zou je voor dit verslag oranje letters willen gebruiken, dat verhoogt de leesbaarheid echter niet en we zijn tenslotte schakers!? Hoewel, als je soms de combinaties ziet die worden bedacht, met als bekendste misschien wel het schafeltennis..........

De zomerse temperaturen hadden toch een twintigtal liefhebbers niet weerhouden hun donderdagavond samen met andere snelschakers door te willen brengen. Opnieuw enige niet-Pioniers, die het toernooi wel "van vroeger" kenden en zo langzamerhand ook bij de inboedel van het ZAS gaan horen!
We volgen ditmaal (vooral) de latere prijswinnaars en daarnaast de top van de ranglijst aan het eind van de avond. Daarbij mocht de snelschaakkampioen van De Pionier, Ernst-Jan Pluim Mentz, wel als topfavoriet worden gerekend, hoewel er van Ad van der Ree ook wel wat mocht worden verwacht. Ad had niet aan genoemd kampioenschap meegedaan, op het moment van spelen bevond hij zich ergens in Frankrijk of Portugal en raakte niet of nauwelijks schaakmateriaal aan. Maar kennis zakt wel langzaam weg, niet echter zo snel. Beiden wonnen hun eerste partij, van respectievelijk Jan van Baardwijk en Marjolein Osinga. Simone 't Mannetje wist Bonne Faber zo ver te krijgen dat hij een stuk weggaf en had daarna weinig moeite meer het punt binnen te halen. Ook Dick Kegge startte voortvarend met een overwinning op Angelique Osinga. En voor Wim den Heijer begon het toernooi ook goed, hij verdiende een punt aan Rien van der Molen. De enige verrassing in deze ronde zou de winst van Arie Bliek op Tim van der Hart genoemd mogen worden.
De indeling van ronde 2 (althans, de bekendmaking er van) ondervond enige vertraging aangezien ook de elektronen blijkbaar last van de warmte hadden en daardoor de printer niet wisten te bereiken. Maar indeler Jan van Huizen wist dit probleem soepeltjes op te lossen. Zo soepeltjes zelfs dat hij even later Leo Kotchiev kopje onder deed gaan. Al in deze ronde kwam de clash tussen Ernst-Jan en Ad en bleek de kennis van Ad nog net iets te ver weggezakt gebleven te zijn, wat hem dus een punt kostte. Een grote verrassing verder aangezien Wim den Heijer het punt wegkaapte voor de neus van Dick! Maar Simone bleef wel op koers, ze toonde zich te sterk voor Jan Straatman. De eerste remise van het toernooi viel in deze ronde en Marjolein en Jan van Baardwijk, blijkbaar toch wat geschrokken van hun verlies in ronde 1, waren daar debet aan. Angelique startte haar opmars "naar omhoog" met winst op Rien.
Vòòr ronde 3 had Jan van Huizen dus blijkbaar een emmertje ijs tussen de elektronen gedeponeerd, ze deden in ieder geval weer wat van hen werd verwacht. Nu echter kostte dit hem (misschien) een punt, dat Wim Noordermeer voor zich opeiste. Of Wim was natuurlijk te sterk?! Een andere Wim (den Heijer) verraste opnieuw, hij ontfutselde Simone een halfje! Ernst-Jan denderde door, nu mocht Jan Straatman achter op zijn zegekar plaatsnemen. Dick wilde deze avond blijkbaar zijn oude bijnaam (Mr. 50%) nieuw leven inblazen en nam daarom het remiseaanbod van Bonne aan. Ad had zich hersteld en liet dat aan Arie zien, terwijl Angelique de goede weg nog herkende en daarom het punt meenam uit haar partij tegen Wim van Schie.
Ook in de laatste ronde voor de eerste pauze kwam Ernst-Jan tot winst. Wim Noordermeer (tot nu toe ook alles gewonnen) was niet tegen hem opgewassen. Simone (dat halfje uit de vorige ronde achter de koplopers) bleef ook op koers en versloeg Jan van Huizen. Niet nog een verrassing van Wim den Heijer, hij verloor nu van Ad. Angelique won nu van Leo, terwijl haar moeder een halfje verdiende aan Dick.
Na de korte pauze toonde Ernst-Jan aan Simone wat zijn schaakkracht was, iets, wat ook Angelique deed ten opzichte van Ad, ook zij won. De pauze had Wim den Heijer blijkbaar geen goed gedaan, naamgenoot Noordermeer bleek sterker. Dick moest weer een partij winnen en daarvoor had hij Jan van Huizen uitgekozen.
Ronde 6 bracht Ernst-Jan en Angelique tegenover elkaar en Ernst-Jan won. Dat deed ook Simone, ze bracht Dick het voor z'n 50% nodige verlies toe. Nog een verrassing viel te noteren, Sander Dröge (nog niet eerder genoemd maar wel "eigenaar" van 3 punten) remiseerde tegen Ad! Wim den Heijer naderde de plek, die hem een prijs op zou kunnen leveren, door van Leo te verliezen.
Na ronde 6 komt dus ronde 7 aan bod en opnieuw werd een korte pauze aangekondigd. Maar voor die pauze scoorde Ernst-Jan zijn volgende punt, ditmaal tegen Leo. Ook Simone scoorde weer, ze verschalkte Wim Noordermeer. Angelique won van Sander en Ad van Jan van Baardwijk. Dick wilde alvast zijn volle punt scoren, Arie was niet tegen hem opgewassen. Wim den Heijer had blijkbaar in het begin zijn kruit verschoten, hij verloor opnieuw, nu van Bonne.
Ernst-Jan trok zich niets aan van de pauze, hij bleef winnen, nu van Dick. Zo ook Simone, ze wilde Angelique achter zich laten en bleek onverbiddelijk. Ook Ad toonde zich zo tegen Wim Noordermeer, terwijl Wim den Heijer weer wat steeg door Sidney Noordijk te verslaan. Sidney had tot dan toe drie punten gescoord, geen slecht resultaat voor hem.
Een eentonig verhaal voor zover het Ernst-Jan betreft, in ronde 9 versloeg hij Tim. Simone moest haar punt voorsprong, behaald in de vorige ronden, afstaan aan Ad, die daarmee op gelijke hoogte kwam. Van de andere toppers versloeg Angelique Wim Noordermeer, die daardoor zakte naar een positie in de middenmoot. Dick moest in deze ronde zijn meerdere erkennen in Jan Straatman, terwijl Wim den Heijer voor de tweede keer deze avond een naamgenoot tegenkwam en Van Schie wist te winnen,
Om zijn missie compleet te maken won Ernst-Jan ook in de laatste ronde, hoewel hij wel toegaf dat het op het moment dat Bonne "zich verstoutte" om remise aan te bieden eigenlijk ook wel remise was. Maar hij wilde zo weinig mogelijk punten kwijtspelen voor de totaalstand. Simone (tegen Tim) en Ad (tegen Jan van Huizen) wonnen beide, net als Angelique tegen Jan van Baardwijk. Dick had nog één punt nodig voor zijn titel en dat verdiende hij van Rien, terwijl Wim den Heijer de helemaal onderaan staande en daardoor nog niet in beeld gekomen zijnde Dik Roeffel zijn enige halfje bezorgde.
Hierna maakte Jan van Huizen de eindranglijst op en reikte daarna de prijzen uit aan Ernst-Jan (eerste, met alles gewonnen!), Dick (negende, in een groepje vijfpunters, samen met Wim Noordermeer, Tim, Leo en Jan van Huizen en van hen de tweede op weerstandspunten) en Wim den Heijer (zestiende, samen met Jan Straatman en Sidney en van hen de middelste op weerstandspunten).
Overigens, er zal misschien een vervolg komen op het succeswerk van Max Euwe, waaruit talloze landgenoten ons edele spelletje hebben geleerd en dat vervolg krijgt dan de werktitel "Oom Ernst-Jan leert zijn neefje schaken". Hij koos namelijk een bij de prijzen liggend deeltje van het stappenplan als prijs.

Uiteindelijk gaat het dit toernooi om de eindprijzen van resp. € 75,--, € 50,-- en € 25,--. De stand daarvoor is te zien op het onderstaande staatje:

Nr.Naam           r.1 r.2 r.3 r.4 r.5 r.6 r.7 r.8 r.9 tot. Plaats rating
1  Wim den Heijer  7   9                               16   14-15  1407
2  Ernst-Jan      11  15                               26     1    2056
3  Wim Noordermeer11  10                               21    5-7   1516
4  Leo Stelloo     3  --                                3    25    ----
5  Jan Straatman   9   9                               18     9    1582
6  Bonne          11  10½                              21½   3-4   1713
7  Sidney          7   9                               16   14-15  ----
8  Arie            7   9½                              16½   13    1343
9  Marjolein       7  10½                              17½   10    1479
10 Tim             7  10                               17   11-12  ----
11 Jan v.Baardwijk 9   9½                              18½    8    1539
12 Leo Kotchiev   11  10                               21    5-7   1759
13 Wim v.Schie     9   8                               17   11-12  ----
14 Philip         15  --                               15    16    2062
15 Angelique       9  12                               21    5-7   1551
16 Dick           15  10                               25     2    1710
17 Sander         11  10½                              21½   3-4   ----
18 Alex            7  --                                7   21-23  1629
19 Willem-Jan      7  --                                7   21-23  1790
20 Fred           11  --                               11   19-20  1704
21 Jan v.Huizen   11  10                               11   19-20  1764
22 Ad             --  12½                              12½  17-18  1812
23 Simone         --  12½                              12½  17-18  1330
24 Rien           --   7                                7   21-23  ----
25 Dik            --   5½                               5½   24    1296

De prijzen per avond zijn vet en cursief, de eindprijzen (zouden ze nu al uitgereikt worden) zijn eerste, tweede en derde. De ratings zijn, voor zover ze bekend zijn, de mei-ratings.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten