zaterdag 14 september 2024

HHC r.2

Alweer de tweede spijtoptant lijkt zijn weg terug naar de vereniging gevonden te hebben. Hij nam ook maar meteen 24 anderen mee, zodat er opnieuw een oneven aantal spelers was. Ellen Akershoek werd bereid gevonden het tegen alle verder aanwezige Pioniers op te nemen. Zou ze dan nu haar eerste puntje weten te scoren?

Achter op bijgaande foto is "nieuweling" Hans Maagdenberg te zien. Hij is jarengeleden al eens lid geweest, kon toen echter niet meer de tijd opbrengen om de club te bezoeken. Nu lijkt dat tij gekeerd te zijn en wil hij het opnieuw proberen. Deze ronde werd hij gekoppeld aan (voor)naamgenoot Hans van Calmthout en bleek hij het nog niet helemaal verleerd te zijn. Toch kwam er een kink in de kabel toen hij dacht een pion te kunnen winnen. Hij viel die pion tweemaal aan. Maar de dekking was ook dubbel en zo schoot hij er een stuk bij in. Dat hoef je bij Hans van Calmthout niet te presteren, die weet wel raad met een dergelijke situatie. Hans Maagdenberg startte zijn herintreden dus, helaas voor hem, met een verliespunt. Dat was er ook voor Ellen Akershoek, die - vooral in het begin van haar partij - relatief lang moest wachten voor er een zet tegen haar werd gedaan. Dat bleken - helaas voor haar - vaak sterkere spelers dan ze zelf is. Dat betekende al veel te snel stukverlies en wat later vond ze het ook tijd worden om de partij op te geven.

Aan de top van de ranglijst was er weer een "Van Dam moment" want Jan en Martijn van Dam werden tegen elkaar ingedeeld. Jan trok daarbij fel van leer en Martijn moest al z'n zeilen bijzetten om gelijke voet te kunnen houden. Ook al woont hij aan de andere kant van het Haringvliet, toch bleek hij te weinig zeil in voorraad te hebben en liep ook hij tegen een eerste verliespartij aan. Maar er was niet voor alle spelers verlies in petto want Albert Bijzitter en Tim van Huizen wisten een eerste remise op het bord te brengen. Albert was redelijk veel in de aanval, die zich concentreerde op veld f7. Maar Tim kon daar voldoende verdediging tegen op de been brengen en zo werd het - na het afruilen van enkele stukken - een tweede remise, na die tussen Michiel Landman en Dik van der Pluijm uit de eerste ronde.

Michiel wilde nu eigenlijk wat meer en daarvoor kreeg hij Wim Noordermeer tegenover zich. Beiden speelden daarbij hun geliefde opening en konden vrij lang gelijke tred houden. Maar daar komt toch wel vaak een eind aan, zo ook tussen Michiel en Wim. Michiel wist een stuk te winnen en liet dat voordeel niet meer glippen. Dat betekende uiteindelijk opgave voor Wim. Jaap Santifort kon zijn eerste optreden dit seizoen onvoldoende glans geven tegen Dik van der Pluijm. Het leek redelijk gelijk op te gaan, toch kwam daar op zeker moment verandering in en wist Dik het voortouw te nemen. Dat touw gaf hij niet meer uit handen, wat tenslotte winst voor hem betekende.

Eén van de winnaars van de eerste ronde was Thomas Ammerlaan en hij kreeg in Bonne Faber één van de andere winnaars tegenover zich. Een beetje tegen zijn gewoonte in speelde Thomas de opening helemaal volgens de heersende regels en zo kwam de partij tot het begin van het middenspel in vrij rustig vaarwater. Maar toen liet Bonne een mooie kans op beter spel glippen. Thomas had zijn dame naar f3 gespeeld en Bonne was bang voor het openen van de lange witte diagonaal en speelde daarom eerst zijn dametoren naar b8 voordat hij zijn b-pion durfde opspelen. Maar dat had hij probleemloos kunnen doen omdat hij - na het spelen van e5 om genoemde diagonaal te openen - zijn loper naar b7 had kunnen spelen en zodoende de witte dame tot een verklaring kunnen dwingen. Hij wist het niet voldoende door te rekenen zodat hij voor deze veiligheid koos. Zijn tweede onnauwkeurigheid kwam wat later, nadat Thomas de zwarte loper had geslagen op e7. Bonne nam namelijk terug met zijn koning i.p.v. met zijn dame, wat hem op een grotere achterstand bracht. Hiermee gaf hij Thomas de kans met zijn dame binnen te vallen. Nog wat later meende Bonne een mooie dubbele aanval op te zetten op de ongedekte toren op e1 van Thomas en op pion a2. Dat loste Thomas makkelijk op middels een schaak met de dame, die meteen ook die toren dekking gaf en daarna aanval met een paard op de zwarte dame. Pion g7 van zwart was ook ongedekt en kon met de dame worden geslagen, waarna een kwaliteitsoffer op d5 de doorslag gaf en Bonne meteen opgaf.

Baris Kinis was mooi opgeklommen na zijn winst in de vorige ronde. Daarom kreeg hij nu Jan van Huizen tegenover zich. Hij probeerde van alles, wat hem de nodige bedenktijd kostte. Had hij daarom te weinig tijd om de goede zetten van Jan te weerstaan? Hij kwam in ieder geval moeilijk te staan en wist daar geen andere oplossing voor te vinden dan de partij op te geven. Ook een moeilijke tegenstander werd Julian Krabbendam voorgeschoteld in de vorm van Ernst Jan Pluim Mentz. Daar probeerde Julian wel het beste van te maken maar dat lukte hem niet, dus moest hij op een gegeven moment de partij opgeven.

Rik Verheij wist ook zijn eerste partij van dit nieuwe seizoen goed te spelen, hoewel tegenstander Bart Westdijk zich wel met hand en tand verzette. Maar Rik wist toch de betere zetten te vinden en mocht tenslotte de felicitatie van Bart in ontvangst nemen. Dan was er nog het gevecht tussen de beide spelers die graag de nodige bedenktijd in hun partijen stoppen: Leo Stelloo en Jan van Baardwijk. Leo wist lange tijd op z'n minst een goede partij op het bord ten toon te spreiden. Misschien daardoor probeerde hij met een centrumpion een doorbraak te forceren. Maar hij had geen rekening gehouden met het feit, dat dei pion door Jan geslagen kon worden met de dame. De bedoeling van Leo zal geweest zijn meer druk op de koningsvleugel te leggen maar dat viel nu helemaal in het water, vooral ook omdat Leo nu de dames ruilde. Hierdoor liep zijn aanval dood en kon Jan die aanval overnemen. Daar probeerde Leo nog wel paal en perk aan te stellen maar zijn bedenktijd ging - zoals zo vaak - een hartig woordje mee spreken en tot zijn verbazing viel zijn vlag toen Jan nog twintig minuten over had. En dan te bedenken, dat Jan enkele keren vergeten was zijn klok te stoppen na een zet!

Dan nog een tweetal partijen waar eigenlijk alles slechts door beide spelers werd gezien. Zo wist Michael Smalheer te winnen van Frits van der Veeke en was het ook geen geluk als je Frits heette want Frits Wilschut kon, ondanks het goed opzetten van zijn stelling niet voorkomen dat Sheila de Jonge het punt naar zich toe trok.

De volgende ronde zal voor een deel in het teken staan van de eerste ronde van de bekercompetitie, terwijl er nu een nieuwe tussenstand voorradig is voor de huishoudelijke competitie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten