zaterdag 24 augustus 2024

ZAS ronde 8

Alweer de voorlaatste ronde van dit toernooi. Het heeft (nog?) niet gebracht wat er door het bestuur van verwacht en gehoopt werd, nl. een relatief grote opkomst van buiten de club zelf. Ook bij de laatste avond met het snelschaaktempo was dat niet zo, zelfs was er sprake van één van de dieptepunten qua deelnemersaantal.

Het begin was niet helemaal vlekkeloos, er was namelijk vergeten een deelnemer aan te kruisen op de deelnemerslijst. Toen dus de indeling voor de eerste ronde verscheen zag Bonne Faber zijn naam daar niet bij staan en hij begon zich te beklagen bij de organisatie; wel betaald maar niet ingedeeld. Zodoende werd het aantal van het eerst gedachte even toch oneven en begon Bonne de avond met een punt cadeau. De eerste ronde kende nauwelijks verrassingen, met een moeilijke start voor zowel Wim Noordermeer als Leo Stelloo. Beiden begonnen met verlies. Wim met zwart van Thijs van Dam en Leo probeerde het met wit tegen Ernst Jan Pluim Mentz. Toch was hij niet ontevreden over de partij, de klok besliste er tenslotte over. Thomas Ammerlaan kende ook een moeilijke start tegen Gerard van Alebeek, een start, die hij met verlies moest bekopen. Kees Breen kreeg de sterke Jan van Huizen tegenover zich. Dat moest hij met verlies bekopen. Rik Verheij rekende af met Frits van der Veeke, terwijl ook Jacques Kokshoorn begon met verlies en dat deed hij tegen Fred van Wieringen. Martijn van Dam daarentegen wist zijn eerste partij wel te winnen en dat deed hij tegen Julian Krabbendam. Een eerste verlies was er ook voor Michel Wijbenga, hij verloor van Maurits Leentvaar. Michiel Landman kende ook een goede start, met winst op Baris Kinis. Tenslotte werden de beide dames van het gezelschap tegen elkaar ingedeeld en bleek Ellen Akershoek ook geen punt te kunnen scoren tegen Sheila de Jonge.

Dan de tweede ronde met daarin de winnaars uit de eerste ronde tegen elkaar. Het punt cadeau was nu overigens voor Jacques. Geen punt cadeau voor Maurits, hij werd ingedeeld tegen Thijs en werd daar geen punt rijker door. Ook Ernst Jan zette zijn zegereeks verder, nu tegen Martijn. Datzelfde deed Jan van Huizen tegen Michiel en Sheila wist niet opnieuw te scoren, ze verloor van Rik. De verrassing van deze ronde was dat Fred verloor van Gerard. Julian kreeg te maken met Thomas, die zich herpakt leek te hebben, wat hem een punt opleverde. Voor Bonne was er opnieuw een verrassing. Hij werd niet tegen één van de winnaars ingedeeld maar tegen Kees en die partij wist hij met winst af te sluiten. Verder waren de witspelers deze ronde oppermachtig, Wim won van Michel, Baris verraste Leo met een overwinning en ook Frits gunde Ellen geen punt.

De derde ronde bracht het punt cadeau naar Kees, terwijl voor Bonne de verrassing nu bestond uit een zwartpartij tegen Thijs, die er ook met dit punt vandoor ging. Rik bleek niet opgewassen tegen Ernst Jan en voor Gerard was de kous even af, hij verloor nu van Jan van Huizen. Ook Wim verloor nu en wel van Fred. Dan drie winnaars met het witte materiaal en dat waren Michiel tegen Frits, Thomas tegen Sheila en Martijn tegen Baris. Jacques verloor van Maurits en Leo noch Ellen wisten met wit te scoren. Leo verloor van Michel en Ellen van Julian.

Ronde vier bracht dan de clash der giganten, Ernst Jan tegen Thijs en Ernst Jan toonde zich daarbij de sterkste, wat hij ook wel moest eigenlijk gezien de tussenstand. Nog zo'n clash tussen Jan van Huizen en Thomas. Zij beiden hielden elkaar in evenwicht, de eerste remise van de avond dus. Nog steeds de kous af voor Gerard, nu verloor hij van Martijn. Een volgende remise kwam er tussen Maurits en Rik, terwijl daarna wit aan de macht was in de volgende vier partijen. Fred won van Michiel en Sheila van Bonne, hoewel dat op het nippertje was. Bonne's vlag viel, met voor Sheila nog drie seconden! Julian versloeg Wim, net als Michel deed met Kees. Frits kon dit geweld niet volgen, hij verloor van Jacques. De laatste partij van deze ronde bracht een punt voor Baris. Hij haalde dat tegen Ellen.

Voor ronde vijf verloor Jan van Huizen van Ernst Jan en leek Thijs te moeten herstellen van zijn verlies de vorige ronde. Althans, hij kwam niet verder dan remise tegen Fred. Martijn haalde een punt tegen Rik en Thomas verloor van Maurits. Bonne speelde tegen Gerard, die niet helemaal meer bij de les leek. Althans, hij raakte te makkelijk zijn materiaal kwijt en gaf daarom op zeker moment de partij op. Michiel had blijkbaar toch zijn avond niet, nu verloor hij van Julian, terwijl ook Michel zich in het rijtje verliezer met de witte stukken schaarde, hij verloor van Sheila. Nog twee verliezers met wit, Jacques deed dat tegen Baris en Kees tegen Wim. Leo verloor eigenlijk van Frits op tijd, dat vond Frits niet kloppen omdat Leo volgens hem gewonnen stond. Dus stelde hij remise voor, wat Leo uiteraard aannam. Ellen haalde haar eerste punt, het was echter wel cadeau.

Na ronde zes zou er een pauze volgen en zouden de avondprijzen worden vastgesteld. Eerst ging er nog wel een punt cadeau naar Frits, waarschijnlijk als coulantie voor zijn optreden tegen Leo. Ernst Jan en Thijs speelden beiden met de witte stukken en Ernst Jan wist wel van Fred te winnen, terwijl Thijs dat ook deed tegen Martijn. Maurits raakte het punt kwijt tegen Jan van Huizen, terwijl Julian te sterk was voor Bonne. Sheila won van Baris en Rik van Thomas. Opnieuw een remise, misschien in de hoop dat halfjes een prijs zouden halen. Deze ontstond tussen Gerard en Michiel. Wim wist van Jacques te winnen, terwijl de beide laatste partijen nu naar de zwartspelers gingen. Ellen verloor van Michel en Kees van Leo.

Dan de wat langere pauze, waarin werd bepaald dat de prijzen uitgezocht mochten worden door de nummers 4, 11 en 18 van de ranglijst.

Ronde zeven gaf het punt cadeau aan Michiel, terwijl Ernst Jan en Thijs nu beiden wonnen met de zwarte stukken. Julian verloor van Ernst Jan en Jan van Huizen van Thijs. Martijn en Fred wonnen beiden met wit, Martijn van Sheila en Fred van Rik. Baris moest de duimen leggen voor Maurits en Bonne haalde weer een punt door van Wim te winnen. Dan weer twee partijen met een punt voor de zwartspeler: Michel verloor van Frits en Leo van Gerard. Thomas en Jacques wonnen beiden, resp. van Kees en Ellen.

In ronde acht kreeg Wim een punt cadeau en won Ernst Jan van Maurits. Sheila speelde tegen Thijs en ook zij was niet tegen hem opgewassen. Datzelfde gold voor Fred en Bonne, ze verloren beiden, van Martijn en van Jan van Huizen. Rik versloeg Julian en Frits verloor van Gerard. Michiel wist van Thomas te winnen, net als Baris van Michel. Leo verloor nog van Jacques en Ellen van Kees.

In de voorlaatste ronde was het punt cadeau voor Michel, verloor Gerard van Ernst Jan en won Thijs van Michiel. Ook Martijn verloor, nu van Jan van Huizen en de volgende remise werd een feit en wel tussen Maurits en Fred. Dan zes overwinningen na elkaar voor de witspelers: Rik won van Wim, Julian van Baris, Jacques van Bonne, Sheila van Leo, Kees van Frits en Thomas van Ellen.

De laatste ronde dan en daarin wisten zowel Ernst Jan als Thijs het volle punt te scoren. Ernst Jan deed dat tegen Jacques en Thijs deed dat tegen Rik. Jan van Huizen verloor verrassend van Julian. Zowel Maurits als Fred wisten beiden hun laatste partij te winnen van resp. Martijn en Sheila. Michiel had weer zijn kruit verschoten, getuige zijn verlies van Bonne. Michel deed dat tegen Thomas en Gerard tegen Kees. Wim won nog van Frits en Ellen verloor ook haar laatste partij. Leo had al gratis een halfje gekregen van Frits, nu had hij Ellen dat halfje wel mogen gunnen. Maar in oorlog (lees: schaken) en de liefde gelden dit soort zaken niet! Baris kreeg nog een punt cadeau.

Hierna kwam eerst de prijsuitreiking en de eerste was voor Martijn, die dus als vierde eindigde (al voor de derde keer op rij mocht hij een prijs uitzoeken) en de tweede prijs was voor Bonne met de elfde plaats (voor het eerst een prijs dit ZAS-seizoen). De derde prijs was voor Michel, die als 18de eindigde. Hierna werd het een groot feest wegens de verjaardag van voorzitter Fred, die de vrijdag aansluitend jarig was. Hij had een tas vol koeken meegenomen, waarvan een ieder zich de hele avond vol mocht stoppen! In de kleinere uurtjes volgde daar nog een vloeibare consumptie op. Hulde voor zo'n voorzitter! Voor de drie geldprijzen aan het slot van de competitie wordt het eigenlijk steeds spannender. De prijzen van € 75,00 en die van € 50,00 gaan naar Thijs en Ernst Jan. Thijs staat daarin op plek één en kan zijn totaal nog met 1½ punt verbeteren (zijn score uit deze ronde mogelijk verbeterend) en Ernst Jan kan nog twee punten hoger komen. Het zal dus spannend worden in de laatste ronde volgende week. Ook voor plek drie en € 25,--, waarvoor nog vijf spelers in aanmerking komen, met als hoogstgeplaatste Thomas en Tim, zijn vader Jan, Jan van Dam en Martijn (als ze een eerste plaats weten te behalen). Vijf overwinningen die laatste avond zijn dus heel belangrijk, zoals ook is te zien op de hierna volgende tussenstand:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Thijs van Dam

15

14

11

15

---

---

15

13½


72½

1

2

Ernst Pluim Mentz

13

13½

11

11

15

13

15

15


71½

2

3

Thomas Ammerlaan

12

10½

13

12

13

12

9

10½


62

3

4

Tim van Huizen

11

11½

13

---

---

11

15

---


61½

4

5

Jan van Huizen

11*

10½

15

---

---

11

11

11½


59½

5

6

Jan van Dam

11

11½

11

11½

13

10½

---

---


58

6-7

7

Martijn van Dam

10

---

11

11½

12

12½

5

11


58

6-7

8

Fred van Wieringen

---

9

11

11

---

11

11

11


55

8-9

9

Maurits Leentvaar

---

10

---

10½

---

12½

11

11


55

8-9

10

Michiel Landman

13

9½*

7

11

---

11

9½*


54

10-11

11

Julian Krabbendam

7

11

11

10

11*

10

9

11


54

10-11

12

Bonne Faber

13

9

7*

10½

10

10*

7

10*


53½

12

13

Sheila de Jonge

11*

10

11*

9

10

10

11

10


53

13

14

Rob van Wijgerden

11

10

---

9

12

7*

---

---


49

14

15

Wim Noordermeer

8

7

9*

9

10

---

10*


47½

15-16

16

Gerard van Alebeek

9

---

---

9

11

---

9


47½

15-16

17

Ivan Jansen

9

10

7

10

10

---

---

---


46

17

18

Baris Kinis

8*

---

---

8

9

8*

7

10*


43

18

19

Leo Stelloo

9

7*

7*

8*

10

7*

7

8½*


42½

19

20

Hans van Calmthout

9

10½

11

---

11

---

---

---


41½

20

21

Rien van der Molen

9

---

7

8*

---

9½*

3

---


36½

21

22

Albert Bijzitter

---

---

---

9

9*

10

7

---


35

22

23

Dik van der Pluijm

9

---

9

---

---

---

11

---


29

23

24

Wijnand Rijnders

---

---

15

---

---

---

13

---


28

24

25

Bart Westdijk

9

---

---

---

9

---

---


27½

25

26

Michel Wijbenga

---

---

---

---

---

7

9*


25½

26

27

Wilco Baartmans

---

5

9

---

---

---

---


23½

27-29

28

Frits van der Veeke

---

---

---

---

---

8*

7

8½*


23½

27-29

29

Rik Verheij

---

---

---

---

---

---

13

10½


23½

27-29

30

Franka de Jong

7

8*

5

---

---

---

---

---


20

30-31

31

Reinier v.d.Wende

---

---

9

---

11

---

---

---


20

30-31

32

Jan van Baardwijk

11*

---

7

---

---

---

---

---


18

32

33

Ad van der Ree

---

9

---

8

---

---

---

---


17

33-35

34

Pedro van Ginneken

---

---

7

10

---

---

---

---


17

33-35

35

Jacques Kokshoorn

---

---

---

---

---

---

7

10*


17

33-35

36

Michael Smalheer

---

7*

---

---

9*

---

---

---


16

36-38

37

Ellen Akershoek

7*

---

---

---

---

---

3

6*


16

36-38

38

Kees Breen

---

---

---

---

---

---

7

9*


16

36-38

39

Jan Straatman

---

---

---

9*

---

---

3

---


12

39

40

Sjaak Nagtegaal

---

---

---

11

---

---

---

---


11

40-41

41

Mohannad Dawwa

---

---

---

---

11*

---

---

---


11

40-41

42

Peter Derrez

9

---

---

---

---

---

---

---


9

42-45

43

Hasan Alyousef

---

---

---

---

9

---

---

---


9

42-45

44

Mohammed Abd

---

---

---

---

9

---

---

---


9

42-45

45

Lucas v.Wijngaarden

---

---

---

---

9*

---

---

---


9

42-45

46

Demid Shernoskutov

---

---

---

---

7

---

---

---


7

46

47

Arend v.Wijngaarden

---

---

---

---

5

---

---

---


5

47

48

Jos van Ginneken

---

---

3

---

---

---

---

---


3

48


Totaal

25

22

25

24

23

21

26

21


197


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten