zondag 11 augustus 2024

ZAS ronde 6

De verwachtingen van de organisatoren bij het samenstellen van het speelschema bleken niet uit te komen. Het werd zelfs het laagste aantal deelnemers voor deze aflevering. Ook geen laatkomers ditmaal, iedereen was keurig op tijd en dus kon er - in de lijn van het programma - snel worden begonnen. Helaas was het begin van de tien ronden oneven. Wel kwamen twee oude bekenden voor het eerst meespelen.

Oneven dus en in de eerste ronde kreeg Bonne Faber een punt cadeau. De grootste verrassing in deze ronde zou je de winst van Bart Westdijk op Fred van Wieringen mogen noemen. De overwinningen van Ernst Jan Pluim Mentz op Sheila de Jonge en het verlies van Wim Noordermeer tegen Thomas Ammerlaan waren geen verrassing. Ook Jan van Huizen begon goed, met winst op Leo Stelloo , terwijl Rob van Wijgerden het hoofd moest buigen voor Jan van Dam. Albert Bijzitter begon, een beetje tegen zijn gewoonte van de laatste tijd, met een overwinning. Hij versloeg Rien van der Molen. Tim van Huizen begon ook goed, hij won van - niet zozeer van hem - oude bekende Frits van der Veeke. Julian Krabbendam wist geen vuist te maken tegen Martijn van Dam, verlies werd dus zijn deel. Maurits Leentvaar begon ook met winst, hij versloeg Baris Kinis. De laatste partij van deze ronde ging tussen oude bekende Michel Wijbenga en Michiel Landman en Michiel leek goed in vorm te zijn met een eerste winstpartij.

In de tweede ronde ging het punt cadeau naar Rob van Wijgerden en kon ook de eerste remise worden opgetekend. Die kwam tot stand tussen Rien en Michel. Ook was er nu meteen al sprake van enkele toppartijen. Zo verloor Tim van Ernst Jan en Thomas werd verrast door Maurits. Martijn ging ook winnend verder, hij versloeg nu Jan van Huizen. Jan van Dam profiteerde meteen van een soort van blunder van Bonne, maar daar staat het snelschaken toch bol van, zeker op dit niveau. Michiel ging door met winnen, deze ronde van Albert. Sheila kon haar nederlaag uit de eerste ronde goedmaken door van Bart te winnen. Fred deed hetzelfde, tegen Frits en Baris moest het punt laten aan Wim. Leo liet weer zien, dat dit snelle werk niet zijn ding is, hij verloor van Julian.

De volgende ronde kende het punt cadeau toe aan Frits, terwijl nu de toppartijen beide remise werden. Ernst Jan tegen Martijn en Maurits tegen Jan van Dam. Jan van Huizen won van Michiel, bij wie het heilig vuur een beetje uitgeblust leek. Rob leerde Thomas een beetje kennen, wat hem op verlies kwam te staan. Albert en Bart verloren beiden, resp. van Sheila en van Tim. Bonne profiteerde van het feit, dat Julian te weinig op zijn klok lette, wat Bonne dus een punt opleverde. Wim wist te winnen van Fred, die niet goed in zijn snelschaakvel leek te zitten. Dan nog twee overwinningen voor de witspelers, zo won Michel van Baris en Leo van Rien.

In ronde vier ging het punt cadeau naar Baris, terwijl het beter leek niet Van Dam te heten want Jan verloor van Ernst Jan en Martijn van Maurits. Thomas won van Bonne, hij wist een mooi stikmat te vlechten, waarvan Bonne niets in de gaten had tot het te laat was. Sheila kreeg te maken met Jan van Huizen en dat was - althans qua uitslag - geen genoegen voor haar. Michiel wist weer van zich te doen spreken, hij zette zijn winstgebeuren voort te zetten tegen Tim. Michel wist geen goede oplossing te vinden voor de slimmigheidjes van Wim en verloor derhalve. Julian kwam een beetje op stoom door van Bart te winnen terwijl Frits een nederlaag moest laten noteren tegen Albert. Fred rekende af met Leo en Rien verloor nog van Rob.

Dan ronde vijf met een punt cadeau voor Rien, terwijl zowel Ernst Jan als Jan van Huizen de opgave wisten te bereiken van Maurits en Thomas. Wim bleek niet opgewassen tegen Michiel, die voor de pauze in een prima vorm bleek te steken. Die pauze zou na de zesde ronde plaatsvinden, waarbij ook de manier, waarop de avondprijzen te verdienen zouden zijn zou worden meegedeeld. Weer vond er in deze ronde het gevecht plaats tussen Martijn en Jan van Dam en weer toonde Jan zich de sterkste (of de slimste?). Over slimheid gesproken, Tim gaf er blijk van daar in redelijke mate van te zijn voorzien want hij won van Sheila. Datzelfde kon je zeggen van Albert, die Julian versloeg. Ook Rob was eventjes zijn vorm kwijt, getuige zijn verlies van Fred. Bonne wist niet te scoren tegen Michel, terwijl Bart won van Baris. Een kleine verrassing nog want Leo verloor van Frits, die daarmee zijn eerste zelf gescoorde punt behaalde.

Dan ronde zes, waarin Leo het punt cadeau bemachtigde en Michiel verder boven zichzelf uitsteeg door Ernst Jan op een knappe manier op remise te houden. Jan van Dam kon daardoor ietsje dichter bij de eerste plaats (bezet door Ernst Jan) komen. Hij won daarvoor van Jan van Huizen, die bij winst samen met Ernst Jan als gedeeld eerste de pauze in zou gaan. Maurits won van Wim terwijl  Thomas dat deed tegen Tim. Fred wist van Albert te winnen, terwijl Michel zijn zegereeks niet voort kon zetten wegens verlies van Martijn. Sheila overzag enkele zaken tegen Bonne en wilde niet proberen er toch nog wat moois voor haar van te maken, dus gaf ze op. Frits leek de smaak te pakken te hebben gekregen, nu won hij van Bart. Nog twee keer winst voor de witspelers, Julian won van Rob en Rien van Baris.

Nu dus de pauze en daarin werd bekendgemaakt dat de drie spelers met de beste w-we score er met een prijs vandoor zouden mogen gaan. Dit betekent overigens dat de verwachte score (via een tabel te berekenen t.o.v. ieders rating) wordt vermindert met de werkelijke score. Ook werd vanaf nu het punt cadeau verleden tijd want Rob ging naar huis.

Ronde zeven nu dus waarin de witspelers grotendeels aan de macht waren want Ernst Jan won van Jan van Huizen, Maurits van Michiel, Albert verrassend van Jan van Dam, Martijn wist van Thomas te winnen en Tim van Julian. Verder won Wim van Frits en Bonne van Fred. Ook Bart wist met wit te winnen en dat deed hij tegen Rien. Toch nog twee verliespartijen voor de witspelers en daar waren Leo en Baris verantwoordelijk voor. Zij verloren namelijk van Michel en van Sheila.

In ronde acht werd het een typisch gebeuren, de eerste vier partijen (gezien vanaf het grootste totaal aan punten) werden allemaal door zwart gewonnen, terwijl de laatste zes voor de witspelers waren. Zo verloren Albert van Ernst Jan, Bonne van Maurits, Michiel van Martijn en Jan van Dam van Tim. De zwartspelers, die dit niet na wisten te doen, waren Wim (verloor van Jan van Huizen), Michel (verlies van Thomas), Sheila (verlies van Fred), Frits (verlies van Rien), Leo (verlies van Bart) en Baris (verlies van Julian).

Ronde negen bracht dan een wisselender beeld, met direct een verassing want Ernst Jan liep tegen zijn eerste nederlaag aan en Thomas was daar de dader van. Maurits en Martijn wonnen beiden, resp. van Jan van Huizen en van Albert. Tim verloor van Fred, die zichzelf herpakt leek te hebben, terwijl Michiel juist het tegenovergestelde uitstraalde door van Jan van Dam te verliezen. Wim versloeg Bart, terwijl de vrienden Michel en Frits beiden verloren. Michel van Julian en Frits van Bonne. De laatste twee partijen waren dan weer voor de witspelers: Sheila versloeg Rien en Baris deed dat met Leo.

De laatste en dus tiende ronde bracht ook weer verrassingen. Zo won Fred van Maurits en verloren Julian en Wim van resp. Ernst Jan en Martijn. Thomas versloeg Jan van Dam en Jan van Huizen won van Bonne, hoewel de klok daar wel een grotere rol in speelde. Albert verloor zijn laatste partij van de avond nog van Tim, terwijl Rien verraste door van Michiel te winnen. De laatste drie partijen gingen dan weer naar de zwartspelers want Bart verloor van Michel, Leo van Sheila en Frits van Baris.

Ernst Jan won dit toernooi (8 uit 10), gevolgd door Maurits en Martijn (beiden 7½ uit 10) en Thomas met 7 uit 10. Als laatsten eindigden Rob (2 uit 6) en Leo (2 uit 10). De prijzen waren dus voor de spelers met het hoogste w-we resultaat, hoewel dat niet echt past bij snelschaken. Ieders rating is namelijk gebaseerd op het klassieke tempo en iemand, met een hoge rating hoeft niet per definitie een goede snelschaker te zijn. De wereldschaakbond FIDE hanteert dan ook drie verschillende ratings, één voor het klassieke schaken, één voor het rapidschaken en één voor het snelschaken, maar dat is niet zo bij de KNSB. Daarnaast heeft niet iedereen nog een rating en die werd voor dit toernooi dan ook voor hen geschat. Maar dit alles even terzijde en de prijswinnaars gegeven: de eerste prijs was voor Michel, die +2.98 scoorde, gevolgd door Maurits als tweede (+2.55) en Martijn als derde (+2.18). Julian vste net achter het net met zijn score van +2.01 terwijl Leo de rij sloot met liefst -4.53. Ook nu is er weer een tussenstand voor de eindprijzen:

nr

naam

r.1

r.2

r.3

r.4

r.5

r.6

r.7

r.8

r.9

pt.

pl.

1

Ernst Pluim Mentz

13

13½

11

11

15

13




65½

1

2

Thomas Ammerlaan

12

10½

13

12

13

12




62

2

3

Jan van Dam

11

11½

11

11½

13

10½




57

3-4

4

Martijn van Dam

10

---

11

11½

12

12½




57

3-4

5

Thijs van Dam

15

14

11

15

---

---




55

5

6

Julian Krabbendam

7

11

11

10

11*

10




53

6

7

Bonne Faber

13

9

7*

10½

10

10*




52½

7

8

Sheila de Jonge

11*

10

11*

9

10

10




52

8

9

Michiel Landman

13

9½*

7

11

---




50

9

10

Rob van Wijgerden

11

10

---

9

12

7*




49

10

11

Jan van Huizen

11*

10½

15

---

---

11




47½

11

12

Tim van Huizen

11

11½

13

---

---

11




46½

12

13

Ivan Jansen

9

10

7

10

10

---




46

13

14

Wim Noordermeer

8

7

9*

9

10




45½

14

15

Fred van Wieringen

---

9

11

11

---

11




42

15

16

Hans van Calmthout

9

10½

11

---

11

---




41½

16

17

Leo Stelloo

9

7*

7*

8*

10

7*




41

17

18

Rien van der Molen

9

---

7

8*

---

9½*




33½

18

19

Baris Kinis

8*

---

---

8

9

8*




33

19-20

20

Maurits Leentvaar

---

10

---

10½

---

12½




33

19-20

21

Gerard van Alebeek

9

---

---

9

11

---




29

21

22

Albert Bijzitter

---

---

---

9

9*

10




28

22

23

Bart Westdijk

9

---

---

---

9




27½

23

24

Wilco Baartmans

---

5

9

---

---




23½

24

25

Franka de Jong

7

8*

5

---

---

---




20

25-26

26

Reinier v.d.Wende

---

---

9

---

11

---




20

25-26

27

Jan van Baardwijk

11*

---

7

---

---

---




18

27-28

28

Dik van der Pluijm

9

---

9

---

---

---




18

27-28

29

Ad van der Ree

---

9

---

8

---

---




17

29-30

30

Pedro van Ginneken

---

---

7

10

---

---




17

29-30

31

Michael Smalheer

---

7*

---

---

9*

---




16

31

32

Wijnand Rijnders

---

---

15

---

---

---




15

32

33

Sjaak Nagtegaal

---

---

---

11

---

---




11

33-34

34

Mohannad Dawwa

---

---

---

---

11*

---




11

33-34

35

Michel Wijbenga

---

---

---

---

---




35

36

Peter Derrez

9

---

---

---

---

---




9

36-40

37

Jan Straatman

---

---

---

9*

---

---




9

36-40

38

Hasan Alyousef

---

---

---

---

9

---




9

36-40

39

Mohammed Abd

---

---

---

---

9

---




9

36-40

40

Lucas v.Wijngaarden

---

---

---

---

9*

---




9

36-40

41

Frits van der Veeke

---

---

---

---

---

8*




8

41

42

Ellen Akershoek

7*

---

---

---

---

---




7

42-43

43

Demid Shernoskutov

---

---

---

---

7

---




7

42-43

44

Arend v.Wijngaarden

---

---

---

---

5

---




5

44

45

Jos van Ginneken

---

---

3

---

---

---




3

45


Totaal

25

22

25

24

23

21




140


De eindprijzen zijn resp. € 75,-- ; € 50,-- en € 25,-- en de kanshebbers daarop zijn geel, groen en oranje gekleurd. Ook de avondprijswinnaars hebben een dergelijke kleurcode. De spelers met een sterretje in een bepaalde ronde waren toen oneven. Er is ook nog een nieuwe kleur bij gekomen. Er kan een resultaat worden verwijdert en dat is met cyaan aangegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten